• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Wanneer je picanha vlees goed kunt bereiden is het een genot om dit stuk vlees te eten. Het vlees smelt op de tong. Je kunt picanha vlees op meerdere manieren bereiden. Wij vertellen je in dit blog, 5 manieren om picanha vlees te bereiden.

Maar eerst beantwoorden we een belangrijke vraag. Hoe snijd je picanha?

Hoe snijd je picanha

Het snijden vraagt even om je aandacht.

Dit vlees heeft een driehoekige vorm. Het stuk ligt in het verlengde van de lende, dus precies zoals de vezels lopen. Ga je het aansnijden kijk dan hoe de draad loopt van het vlees. Snijd het vlees bijvoorbeeld eerst door de helft en vervolgens in plakken.

Het vlees wordt haaks op de draad gesneden. Wanneer je het vlees bekijkt moet je na het snijden een patroon zien en geen lange draden.

Voor de bereiding snijd je de vetkap kruiselings in. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet kromtrekt tijdens de bereiding.

Nu we deze vraag hebben beantwoord geven we je onze 5 bereidingswijzen.

Picanha uit de oven

Wil je het vlees in de oven bereiden, trek daar dan ongeveer een uur voor uit. Met kruiden kun je alle kanten op. Je kunt een heerlijke kruidenmix gebruiken of kies alleen voor zout.

Wrijf de vetkap altijd goed in met zout en laat het zout intrekken. Hierdoor krijg je een krokante korst tijdens de bereiding.

Wanneer je picanha bereid in de oven is het belangrijk dat je het vlees eerst rondom aanbakt in een pan met roomboter. Bak het vlees goudbruin voordat je de picanha in de oven plaatst. Bak het vlees eerst op de vetkap voor een aantal minuten en draai het vlees daarna om.

Verwarm de oven voor op 120 graden en gaar het vlees langzaam tot de gewenste kerntemperatuur. Je kunt ook een hogere temperatuur kiezen voor de bereiding maar het beste is om het vlees langzaam te garen.

Voor medium houd je een kerntemperatuur aan van rond de 54 graden en voor medium-rare rond de 51 graden. Wij halen echter het vlees uit de oven bij 46 graden. Het vlees moet namelijk nog rusten voor ongeveer 10 minuten onder aluminiumfolie. Hierdoor stijgt de kerntemperatuur ongeveer 6 graden. Houd hier dus rekening mee!

Je kunt bij picanha diverse bijgerechten serveren zoals gevulde aardappelen of misschien wel de bekendste saus, chimichurri.

Groot stuk Picanha steak bereiden op de barbecue

Het bereiden van een groot stuk picanha vlees op de BBQ heeft wat tijd nodig. Wanneer je klaar bent is het een lust voor het oog en voor je maag. Zeker een aanrader voor een avond met vrienden met een heerlijk drankje erbij.

Hoe bereid je een stuk picanha vlees op de barbecue? Wij raden aan om de vetlaag kruislings in te snijden. Dit zorgt ervoor dat het vlees niet kromtrekt tijdens de bereiding. In dat geval kun je het vlees in zijn geheel bereiden.

Grill het vlees eerst low and slow op een temperatuur van rond de 120 graden. Daarna grill je het vlees nog even af boven directe hitte. Let wel op de vlammen die ontstaan tijdens het searen van het vlees.

Lees hier meer over hoe je picanha vlees moet bereiden op de bbq.

Probeer eens wat anders, grill een picanha spies

Wil je een keer iets anders dan een stuk vlees bij je maaltijd? Een picanha spies is de ideale oplossing. Je kunt het staartstuk in steaks snijden en aan spiesen rijgen. Zo is het vlees ideaal wanneer je het wilt grillen.

Het staartstuk is daarnaast ideaal voor op de barbecue. Het is bij vlees vooral heel erg belangrijk om op de kerntemperatuur te letten. Gebruik hierbij altijd een digitale kerntemperatuur meter. Wanneer je een spies bereid kun je het beste een hand meter gebruiken en niet eentje met een app.

Picanha bereiden op de kamado

Picanha bereiden op een kamado geeft iets meer rust dan op een normale barbecue gezien de temperatuur mooi stabiel blijft. In de tussentijd kun je dan de bijgerechten voorbereiden of genieten met vrienden onder een genot van een drankje.

Het belangrijkste tijdens de bereiding op een kamado is dat je de reverse sear methode gebruikt. Hierbij gaar je het vlees eerst indirect door gebruik te maken van een plate setter. Je kunt dan een temperatuur aanhouden van tussen de 120 en 150 graden.

Hoe lager hoe geleidelijker het vlees gaart. Daarna haal je het vlees van de barbecue en regel je de temperatuur naar rond de 250 graden en grilt het vlees boven directe hitte tot de gewenste kerntemperatuur.

Lees het stap voor stap in ons recept picanha kamado

Gelijkmatige garing door een sous vide bereiding van de picanha

Picanha sous vide bereiden is een perfecte manier om het vlees net iets malser te maken. Je kan in diverse temperatuur stappen ervoor zorgen dat het bindweefsel perfect afbreekt tijdens de bereiding waardoor het vlees net iets malser wordt.

Wat is nu eigenlijk sous vide? Tijdens de bereiding van vlees of andere producten vacumeer je het product zoals vlees. Je kan reeds kruiden en specerijen toevoegen en daarna het vlees vacumeren.

Wanneer je dit ver van tevoren doet, trekken de smaken veel beter in het vlees. Hierna leg je het vlees in een bak met water. Het sous vide apparaat houdt het water op de ingestelde temperatuur. Je legt het vlees erin voor een aantal uur en hoeft het daarna alleen nog af te bakken.

Sous vide komt uit de horeca gezien ze het daar al jaren gebruiken om snel gerechten te kunnen bereiden. Tegenwoordig heb je handige sous vide sticks zodat je het ook makkelijk thuis kunt doen en geen duur sous vide apparaat hoeft te kopen.

Iedere bereiding heeft zijn eigen smaakbeveling. Maak de perfecte picanha steak en breng jouw maaltijd naar een hoger niveau.

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!