• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Een kerntemperatuur tabel is altijd raadzaam om te bekijken voordat je begint met het bereiden van je product, of het nu vlees is of een heerlijk stukje vis. In onze recepten vermelden wij altijd de kerntemperatuur die wij toepassen op het gerecht. Het kan natuurlijk zijn dat je een steak bijvoorbeeld liever well done eet terwijl onze voorkeur medium is. Hieronder vindt je een lijst die redelijk compleet is. Mis je een temperatuur van een bepaald stukje vlees? Laat het ons weten!

Kerntemperatuur meten

Hoe meet je nu eigenlijk het beste de kerntemperatuur? Tegenwoordig zijn er zoveel producten op de markt om de temperatuur te meten. De manier van bereiding maakt niet veel uit voor het meten. Of je het vlees nu bakt in een pan of grilt op de barbecue. Zelf voor de oven maken wij gebruik van een meter. Dit omdat het zonde zou zijn om het vlees te verpesten wanneer de garing niet naar wens is.

De meest gebruikte methode voor steak is door te voelen hoe het vlees reageert als je erop drukt. Het nadeel van deze methode is dat je het vaak moet hebben gedaan om een gevoel te krijgen. Het werkt ook alleen voor steaks en niet voor andere soorten vlees die bijvoorbeeld uren moeten garen in de oven.

Digitale meten van de kerntemperatuur

In het digitale tijdperk zijn er natuurlijk ook digitaletemperatuurmeters ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten op de markt van goedkoop tot heel duur. Het verschil tussen veel meters is de nauwkeurigheid en de snelheid waar mee wordt gemeten. Sommige meters werken draadloos en zijn te gebruiken met een app. Of je dit allemaal nodig hebt is heel persoonlijk.

Wij hebben een digitale handthermometer in ons assortiment van Inkbird die helemaal niet duur is. Hier kun je alles mee meten wat nodig is voor de perfecte garing. Je hebt ook vleesthermometers met diverse sensoren waar je ook de omgingstemperatuur mee kan meten. Is dit noodzakelijk? Wat ons betreft heb je het niet nodig maar is natuurlijk wel handig.

Het rusten van vlees

De meeste soorten vlees laat je na de bereiding rusten. Dit heeft ook invloed op de temperatuur. Wanneer je bijvoorbeeld een steak grilt en je laat het vlees rusten onder aluminiumfolie voor 5 minuten dan neemt de temperatuur toe in het vlees. Hier moet je wel rekening mee houden tijdens het meten. Sommige stukken vlees moeten zelfs een uur rusten. Deze zijn echter al zover gegaard dat het niet veel uitmaakt. Echter wanneer je bijvoorbeeld een tomahawk steak perfect medium wil bereiden en laat rusten voor 10 minuten kan het zomaar zijn dat de temperatuur nog 6 graden stijgt. In de meeste recepten wordt dit netjes aangegeven.

Kerntemperatuur tabel Rundvlees

Bij het bereiden van rundvlees heeft iedereen zo zijn voorkeur. Wij gaan meestal voor medium-rare of medium omdat een steak dan wat ons betreft het beste tot zijn recht komt. Echter niet ieder deel van een rund wil je medium eten. Sommige delen zoals sukade zijn geschikt als stoofvlees. Je gaart het vlees dan tot het uit elkaar valt. Bij gehakt is dit hetzelfde echter wanneer je een beef burger bereid kun je deze ook medium eten. Het is maar net hoe jij het liefste je burger eet. Let wel op als de burger bestaat uit gemengd gehakt met varkensvlees. Dan kun je deze het beste well done eten.

SoortTemperatuurDefinitie
Rollade / Braadstuk / Steak / Vlees aan het bot50-52 gradenRare
55-58 gradenMedium rare
60-63 gradenMedium
65-67 gradenMedium well
70 graden en hogerWell done
Gehakt / Worst70 graden en hogerWell done

 

Kerntemperatuur tabel Varkensvlees

De temperatuur van varkensvlees is een belangrijk aspect om ervoor te zorgen dat het vlees veilig en smakelijk wordt bereid. Varkensvlees moet namelijk volledig gaar zijn om eventuele bacteriën te doden en de optimale smaak en textuur te bereiken. De aanbevolen kerntemperatuur voor varkensvlees varieert, afhankelijk van het specifieke stuk vlees dat je bereidt.

SoortTemperatuurDefinitie
Rollade60 – 63 gradenMedium
70 graden en hogerWell done
Ribben70 graden en hogerWell done
Schouder70 graden en hogerWell done
Vlees aan het bot60 – 63 gradenMedium
70 graden en hogerWell done
Gehakt70 graden en hoger
Ham (rauw)70 graden en hoger

 

Kerntemperatuur tabel Lamsvlees

Lamsvlees is echt geweldig van smaak maar veel mensen eten het niet graag wat zonde is. Veel mensen klagen over de geur en smaak. Dit heeft vooral te maken met hoe oud het dier was. Bij ons krijg je alleen lamsvlees van top kwaliteit. Bij het bereiden van lamsvlees houden wij voor de meeste delen een kerntemperatuur aan van medium. Dit zorgt voor ons voor het beste resultaat.

SoortTemperatuurDefinitie
Rollade / Braadstuk / Steak / Vlees aan het bot50 – 52 gradenRare
55 – 58 gradenMedium rare
60 – 63 gradenMedium
65 – 67 gradenMedium well
70 graden en hogerWell done
Gehakt70 graden en hogerWell done

 

Kerntemperatuur tabel Kip

Bij kip moet je altijd goed opletten en goed meten. De kerntemperatuur moet altijd boven de 70 graden zijn. Dit heeft ermee te maken dat je dan zeker weet dat alle bacteriën in het vlees dood zijn.

SoortTemperatuur
Vlees70 – 72 graden
Vulling70 – 72 graden

 

Kalkoen, Eend, Gans

De kerntemperatuur van gevogelte is afhankelijk van het soort. Je moet echter goed opletten want vaak wordt het vlees ervaren als droog. Kijk tussen onze recepten of zoek een ander recept want vaak ga je gevogelte vooraf pekelen zodat het vlees lekker mals blijft tijdens de bereiding. Dit heeft ermee te maken dat gevogelte vaak heel mager vlees is waardoor het snel droog wordt tijdens de bereiding.

Soort KalkoenTemperatuur
Vlees70 – 72 graden
Dij, poot of vleugel85 graden

 

Soort EendTemperatuur
Medium65 graden
Well done80 – 82 graden

 

Soort GansTemperatuur
Medium rare65 – 70 graden

 

Wild

Soort Hert en ReeTemperatuur
Vlees, bout, rug of filet55 graden

 

Soort Wild ZwijnTemperatuur
Vlees, bout, rug of filet60 graden

 

Vis

SoortTemperatuur
Tonijn52 graden
Zalm45 – 50 graden
Kabeljauw60 graden
Overige wit vis65 graden

 

Deel dit artikel
Volg onze socials!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!