Voordelig Vlees
Bekijk onze acties!
Kortingen tot 50%
Bekijk de actie! Indirect Grillen op de Weber BBQ
Leestijd: 5 minuten
Kies zelf de gewenste leverdag
Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur
Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-
Indirect grillen op een BBQ is een term die vaak wordt gebruikt in de barbecue wereld. Maar wat wordt nu eigenlijk bedoeld met indirect grillen en hoe deel je de barbecue hierop in? In dit artikel neem ik jullie mee in de diverse vormen van grillen, zoals direct grillen en indirect grillen via diverse methoden op diverse barbecues.
Wat is Direct Grillen?
Het direct boven kolen verwarmen van gerechten zoals vlees, vis of groenten. Dit wordt vooral gedaan bij gerechten met een korte bereidingstijd.
Wat is Indirect Grillen?
Het verwarmen van gerechten in een BBQ die niet in aanraking komen met directe hitte van houtskool of briketten.
Het direct grillen kennen we denk ik allemaal wel gezien je de BBQ voorziet van een gelijkmatige laag kolen of briketten. Daarboven gril je vlees of andere producten. Deze methode gebruik ik echter alleen voor gerechten die een korte bereidingstijd nodig hebben. Denk hierbij aan een lekkere steak die niet dikker is dan 1,5 centimeter of voor bijvoorbeeld worstjes, hamburgers, groentespiesen of een visfilet.
Ik deel echter nog steeds mijn barbecue niet geheel in om alleen direct te kunnen barbecueën. Wat ik dan doe is mijn barbecue indelen in drie temperatuur zones zoals je kunt zien op onderstaande foto. Je hebt dan een hete zone waar de kolen of briketten de maximale temperatuur afgeven. Een zone die minder heet is om bijvoorbeeld nog even te garen en een koudere zone zonder kolen of briketten waar je toch even je vlees kan neerleggen als het veel te hard gaat. Op deze manier kun je toch even weg van de barbecue om snel nog even iets te pakken zoals een nieuw biertje.
Het grote voordeel van deze methode is dat je meer controle hebt waardoor je ook weer meer rust hebt tijdens de bereiding. Het is namelijk zo zonde om je vlees aan te branden of wanneer het niet geheel gaar wordt geserveerd. Meet daarom altijd nog even de kerntemperatuur voordat je het vlees op tafel zet. Je wilt natuurlijk niet hebben dat mensen ziek worden de dag nadat ze bij een gezellige barbecue hebben gehad.
Ga je aan de slag met producten die meer vet bevatten zoals speklapjes! Dan is het verstandig om de deksel te sluiten nadat je het vlees op het rooster hebt gelegd . Op deze manier zorg je ervoor dat er geen vlammen ontstaan en je product toch gelijkmatig kan garen zonder dat het compleet zwart wordt.
Indirect grillen gebruik ik eigenlijk bij de meeste stukken vlees die ik bereid op de barbecue. Het voordeel is dat je de barbecue op deze manier gebruikt als een heteluchtoven en je vlees niet kan aanbranden. Je kunt natuurlijk je vlees nog altijd verpesten door het te lang te garen. Maar door het gebruik van een kerntemperatuurmeter kan het eigenlijk niet meer misgaan. Op mijn website staat een handige tabel met de meeste kerntemperaturen per type vlees Kerntemperatuur Tabel.
Wat houd indirect grillen nu eigenlijk in? Je richt je barbecue zo in dat je geen houtkool of briketten hebt onder je product. Gebruik je de handige kolenmandjes van Weber? Verplaats ze dan naar de buitenzijde van je rooster. Leg vervolgens in het midden een lekbak om het vet op te vangen. Je product zoals een hele kip komt dan in het middel van het rooster. Deze kan dan gelijkmatig garen op een temperatuur van bijvoorbeeld 150 graden. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de temperatuur in de gaten te houden van je barbecue en de kerntemperatuur meten van je kip. Door het gebruik van een handige app kun je zelfs de gewenste temperatuur instellen, en is het barbecueën iets waar je van kunt genieten.
Het heel lang indirect garen van een mooi stuk vlees is echt geweldig en sommige stukken vlees moeten langer dan andere. Wanneer je een beef hammer gaat bereiden kan het zomaar meer dan 8 uur duren afhankelijk van het gewicht.
Indirect grillen is super makkelijk op een Master Touch door het gebruik van de Weber kolenmandjes. Het beste is om jou barbecue zo in te delen dat de kolenmandjes helemaal tegen de ketel worden geplaatst aan beide zijden met een lekbakje in het midden van je barbecue. Je legt je kip of een heerlijke rollade boven het lekbakje en je product wordt indirect bereid in je Weber. Het belangrijkste is nu de temperatuur beheersing van je barbecue waar ik ook een artikel over heb geschreven met alle tips. Temperatuur beheersing BBQ.
Bij de nieuwe Weber Master Touch Premium wordt een handige heatdiffuser geleverd waardoor je bijna het gehele rooster indirect kunt gebruiken. Je plaatst de kolen onder de heatdiffuser en je producten gewoon op het rooster. Op deze manier wordt alles op het rooster indirect bereid. Bij de nieuwe Master Touch moet je wel opletten met je temperatuur. Bij een temperatuur hoger dan ongeveer 120 á 130 graden laat de heatdiffuser teveel warmte door. Wil je op een hogere temperatuur garen dan is het verstandig om de eerste methode te gebruiken met de kolenmandjes.
Het grote verschil tussen de Summit en de Master Touch bij indirect grillen is dat de heatdiffuser dubbelwandig is en hierdoor minder hitte doorlaat dan de heatdiffuser van de Master Touch. Je kunt dus ook voor de Summit bovenstaande techniek hanteren zonder problemen. Je kunt echter met de heatdiffuser zonder problemen het gehele rooster gebruiken bij een temperatuur van 180 graden.
Indirect grillen op een gasbarbecue is ook super makkelijk. Heb je een gasbarbecue met meerdere branders dan is het gewoon de voorste en achterste aanzetten en het product in het middel bereiden. Op deze manier werkt je barbecue meer als een heteluchtoven. Je kunt het product rustig garen in het midden van de barbecue. Heb je een gasbarbecue met meerdere branders die verticaal staan, dan is het gewoon twee branders aanzetten en de rest uitlaten. Je kunt ook voor één brander gaan maar het is natuurlijk afhankelijk van op welke temperatuur je het product wil garen. Bij sommige Weber modellen heb je ook een handig rek in je barbecue waar je spiesen aan kunt hangen om ze indirect te bereiken. Op deze manier komt het vlees of groenten ook niet in contact met de directe hitte van de branders.
Ja kunt zelfs indirect grillen op een elektrische barbecue zodat je ook een heerlijke rollade kunt maken. Voor de Q serie heeft Weber een verhoogd grillrooster met opvangschaal zodat je product niet in aanraking komt met de directe hitte van het verwarmingselement. Wanneer je een Puls 2000 hebt is het helemaal makkelijk gezien je één element geheel kunt uitzetten. Het product plaats je dan juist plaatst boven het uitgeschakelde element. Doordat de deksel gesloten is tijdens de bereiding gaard je product rustig tot de juiste kerntemperatuur.
Ben je opzoek naar meer informatieve artikelen over koken? Neem dan eens een kijkje in onze categorie kooktechnieken waar we informatie delen over bereidingen.
Verbreed je kennis met onderstaande blogs.
Als je vóór 22:00 uur bestelt, is het mogelijk om de volgende avond je bestelling in ontvangst te nemen, mits de eerstvolgende dag een bezorgdag is. Kies hiervoor zelf je leverdag, standaard staat deze op de eerst beschikbare dag.
Onze producten worden ‘s ochtends door TRUNKRS bij ons opgehaald en vervoerd in goed geïsoleerde dozen met icepacks. Hierbij een overzicht van de leverdagen:
Leveringen vinden plaats tussen 17.00 en 22.00 uur op maandag t/m vrijdag. Tijdens het plaatsen van je bestelling kun jij zelf je gewenste leverdatum aangeven.
Als je vóór 22:00 uur bestelt, is het mogelijk om de volgende avond je bestelling in ontvangst te nemen, mits de eerstvolgende dag een bezorgdag is. Kies hiervoor zelf je leverdag, standaard staat deze op de eerst beschikbare dag.
Onze producten worden ‘s ochtends door TRUNKRS bij ons opgehaald en vervoerd in goed geïsoleerde dozen met icepacks. Hierbij een overzicht van de leverdagen:
Leveringen vinden plaats tussen 17.00 en 22.00 uur op maandag t/m vrijdag. Tijdens het plaatsen van je bestelling kun jij zelf je gewenste leverdatum aangeven.