• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Het prachtige weer komt er aan en voor de meeste Nederlanders gaat dan de barbecue weer aan. Voor mij is het natuurlijk altijd weer om te barbecueën maar voor de meeste begint het in de lente. Nu heb je jou prachtige barbecue uit de schuur gehaald of je hebt net een nieuwe ketel barbecue gekocht. Je ziet al die schuiven en denkt waar zijn die allemaal voor en hoe werkt het. In dit artikel ga ik jou haarfijn uitleggen hoe ik de temperatuur regel in mijn Weber Master Touche Premium BBQ.

Hoe regel je de temperatuur van je BBQ?

Via de onderste luchtschuif regel je de flow van zuurstof naar je kolen of briketten. Dit heeft invloed op de warmte in je barbecue. De bovenste luchtschuif is voor de afvoer van rook en andere gassen. Lees het gehele artikel voor perfecte beheersing van de temperatuur in jou BBQ.

Hoe regel je de temperatuur van je BBQ

Eigenlijk is het heel eenvoudig als je het éénmalig onder de knie hebt en je een notitieboekje bijhoud wat je precies doet. Barbecueën is het gecontroleerd verbranden van houtskool of briketten doordat de barbecue voorzien is van een deksel. Op deze manier kun je de barbecue vergelijken met een oven. De temperatuur van de BBQ regel je door te spelen met de schuiven aan de boven en onderzijde van de barbecue. Wanneer je een barbecue wil aanschaffen, koop er dan één met ventilatiegaten boven en onder. Dit zorgt voor maximale controle tijdens het barbecueën. Via het onderste ventilatiegat voeg je zuurstof toe en via het bovenste voer je het af en zuig je ook weer zuurstof naar binnen.

Het onderste ventilatiegat

Wanneer we het systeem goed gaan bekijken zie je dat de schuif aan de onderzijde van de barbecue de propeller laat bewegen aan de binnenzijde. Je ziet ook drie grote gleuven in de ketel die je groter en kleiner kunt maken via de propeller. Naast de toevoer van zuurstof is de propeller ook bedoeld voor het as in de ketel uit de barbecue te schuiven in de aspan. De hoofdfunctie is natuurlijk de toevoer van zuurstof. Bij een Weber barbecue heeft Weber reeds een aantal handige pictogrammen geplaatst boven de schuif zodat je een idee hebt van de stand.

Zoals reeds genoemd zorgt het ventilatiegat aan de onderzijde voor de toevoer van zuurstof. Dit ventilatiegat regelt in hoofdzaak de temperatuur van de je barbecue. Wanneer je deze volledig opent, is de zuurstof toevoer optimaal naar je brandende kolen en zal de temperatuur stijgen. Sluit je het ventilatiegat meer dan wordt de toevoer van zuurstof minder naar de kolen. Hierdoor wordt de verbranding minder en zal de temperatuur dalen in je barbecue. Bij de nieuwe Master Touche Premium van Weber heb je zelfs een P stand in de opening van je barbecue. Deze is ideaal voor low and slow gerechten.

Wanneer je low and slow wil barbecueën op een temperatuur van tussen de 100 en 130 graden sluit je de toevoer van zuurstof meer tot bijna helemaal. Wil je een hogere temperatuur van tussen de 180 en 250 graden dan staat de schuif bijna geheel open. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de hoeveelheid brandstof maar daar kom ik zo op terug.

Weber Propeller

Het bovenste ventilatiegat

Als je gaat barbecueën en je bovenste ventilatiegat staat open zie je de rook eruit komen en dit is één van de functies van het ventilatiegat. Het afvoeren van rook en overige gassen die ontstaan tijdens het barbecueën of het op temperatuur brengen van je barbecue. Wanneer hij volledig openstaat zorgt hij ook voor de zuurstof flow in je barbecue waardoor er dus zuurstof wordt aangezogen via de onderste ventilatiegaten.

Het is belangrijk dat deze geheel openstaat tijdens het aanmaken van de barbecue. Op deze manier kan de rook ontsnappen die je juist niet wil proeven op je gerecht. Daar hebben we namelijk rookhout voor en die smaakt een stuk beter dan de gassen die vrijkomen bij het ontbranden van kolen of briketten. Wanneer je de barbecue aanmaakt door kolen toe te voegen via een brikettenstarter is het probleem van rookontwikkeling natuurlijk een heel stuk minder.

Het bovenste ventilatiegat staat daarom eigenlijk ook altijd geheel open omdat je de temperatuur perfect kunt regelen met de onderste schuif. Ga je roken in je barbecue dan is het natuurlijk handig om hem een klein stukje open te laten zodat de rook zoveel mogelijk in je barbecue blijft. Dit gebeurd ook op een lagere temperatuur waardoor de zuurstof flow niet hoog hoef te zijn. Sluit hem niet te veel want anders kan het gebeuren dat je barbecue uitgaat.

Bovenste ventilatiegat

De eerste keer barbecueën wat nu?

Heb je net een nieuwe barbecue gekocht ga dan eerst eens rustig spelen met de schuiven om dit onder de knie te krijgen. Ik snap dat je gelijk aan de slag wil en iets super lekkers wilt bereiden voor al je vrienden of familie. Doe dit niet en begin eenvoudig lekker voor je gezin. Leer te begrijpen hoe je barbecue werkt en hoe je de temperatuur onder controle krijgt van jou BBQ. Neem een brikettenstarter en vul deze eens voor de helft en bekijk hoe de temperatuur te regelen is met de schuiven. Probeer de barbecue eens af te regelen op 120 graden door de onderste schuif een klein beetje open te laten staan en de bovenste geheel open. Lukt dit en blijft de temperatuur stabiel! Super open dan de onderste schuif een stukje verder en kijk wat er gebeurd.

Een goeie tip van een lezer: Markeer met een stift de posities die je vaak gebruikt op de onderste schuif zodat je altijd weet hoe groot de opening is in de barbecue voor de toevoer van zuurstof.

Temperatuur te hoog?

Het kan zijn dat je de temperatuur niet op 120 graden krijgt maar juist hoger. Dit is vaak een teken dat er teveel kolen of briketten branden in je barbecue. Je kunt dan voorzichtig wat gloeiende kolen verwijderen en dan bekijken of dit het gewenste effect heeft op de temperatuur. Deze kun je aflezen op de BBQ thermometer. Wat je ook kunt doen is niet starten met een brikettenstarter vol gloeiende kolen maar een kolen mandje gebruiken met een wokkel erin. Even wachten tot de kolen branden en dan de deksel sluiten en de schuif helemaal open.

Even wachten

Sluit de schuif bijna helemaal bij een temperatuur van 100 graden en wacht of deze verder oploopt. Bij een stabiele temperatuur kun je de schuif weer iets verder openen maken tot je op de gewenste temperatuur bent. Staat de schuif helemaal open en de temperatuur gaat niet hoger? Dan wil dit zeggen dat er te weinig kolen in je barbecue liggen of dat de kolen reeds opgebrand zijn.

Tip: Wil jou Weber BBQ inbouwen in een zelf gemaakt meubel? Check dan ons artikel hoe je zelf een BBQ meubel kan maken van steigerhout.

Temperatuur BBQ blijft niet stabiel!

Wanner de temperatuur van je BBQ niet stabiel blijft is dit meestal een teken dat de deksel niet goed sluit. Probeer dit op te lossen door de deksel op nieuw te monteren of voeg wat rookhout toe om te kijken of hij ergens lekt. Bij goedkopere barbecues zie je dit probleem vaker. Wanneer de deksel goed sluit kan het zijn dat je barbecue in de windstaat en daardoor onregelmatig zuurstof aangevoerd krijgt.

Heb je een geweldig BBQ meubel gemaakt maar krijg je de temperatuur juist niet hoog genoeg? Dan is vaak de oorzaak dat hij juist te weinig zuurstof aanvoer krijgt. Probeer dan een grotere opening te creëren aan de onderzijde of bouw de barbecue uit en kijk of het dan wel lukt.

Succes met de temperatuur beheersing van jou BBQ. Heb je nog vragen laat het me weten in de comments onder dit bericht want ik help je graag bij het oplossen van jou barbecue problemen. Het barbecueën gaat namelijk altijd om het plezier zodat je nog jaren kunt genieten van deze geweldige manier om eten te bereiden.

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!