• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
buikspek krokant sandwich

Een perfecte sandwich!

Dit broodje krokante buikspek van de BBQ is echt een topper en zeker door alle smaken die samenkomen in dit lunch gerecht. Nou lunch gerecht, ik zat zo vol van dit broodje buikspek dat je hem ook gewoon kan eten als avondmaaltijd 😉

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg buikspek met zwoerd
  • 1 pot gegrilde paprika
  • 2 uien
  • rucola
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 4 pistolets
  • zout
  • dry-rub

Buikspek op de BBQ heeft denk ik wel de traditionele speklap ingehaald gezien er zoveel recepten zijn met buikspek met zwoerd. Ik dacht laten we een broodje maken met krokante buikspek. Het leek me echt een super BBQ recept. Het resultaat mag er dan ook wezen en is echt een aanrader als je eens zin hebt in een super lekkere sandwich maar dan van de BBQ. Door de hoge temperatuur van de barbecue staat dit gerecht ook binnen een uur op tafel als je het aansteken niet meerekent van de BBQ. Ben je niet zo gek op krokante buikspek dan kun je het zwoerd natuurlijk ook altijd verwijderen.

Wil je buikspek kopen om dit heerlijke recept ook te maken? Neem dan eens een kijkje op onze website en voeg het product toe aan onze winkelwagen.

Hoe maak je buikspek krokant?

Er zijn meerdere manieren om buikspek krokant te krijgen. De twee manieren waar wij de voorkeur aangeven kosten tijd. Je kan buikspek zouten zoals beschreven in dit recept en dit doe je 24 uur voor de bereiding. Het zout onttrekt vocht uit de vetlaag waardoor je eenvoudig krokante buikspek krijgt. Een andere methode is om het zwoerd in te wrijven met baking soda en zout 24 uur voor de bereiding. Prik vooraf gaatje in het zwoerd zodat het mengsel goed kan intrekken.

Voorbereiding

  1. Met dit gerecht start je 24 uur voor het barbecueën mits je een krokante korst wenst.
  2. Haal de ontdooide buikspek met zwoerd uit de koeling en strooi in een diep bord of ovenschaal een laag zout en leg de buikspek hierin met het zwoerd op het zout. Dit doen we om een krokante korst te krijgen maar dep de buikspek vooraf goed droog en zorg ervoor dat deze niet meer bevroren is.
  3. Haal de volgende dag de buikspek uit de koeling en spoel deze heel goed af tot al het zout van het zwoerd is. Dep daarna de buikspek droog.
  4. Om het snijden makkelijker te maken heb ik de buikspek door de helft gesneden en vervolgens zoals je op de foto ziet het zwoerd alvast ingesneden. Let op snijd niet door het vlees, deze moet namelijk aan één stuk blijven.
  5. Rub het vlees in met jou favoriete dry-rub. Ik gebruikte in dit recept mijn “pikante dry-rub“. Doe dit ongeveer een uur voordat je het vlees op de barbecue legt.
  6. Pel de uien en snijd deze in ringen en snijd de gegrilde paprika’s in repen.
  7. Neem een kom en meng hierin de mayonaise met de chilisaus en tomatenketchup. Dek de kom af en zet deze in de koeling totdat je deze gaat gebruiken.

Bereiding Buikspek op de BBQ

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor een indirect gedeelte met een keteltemperatuur van rond de 250 graden. De hoge temperatuur is nodig om de korst krokant te krijgen.
  2. Leg de buikspek op de BBQ met het zwoerd omhoog en leg eventueel een lekbakje onder het rooster zodat de sappen niet in de barbecue terecht komen.
  3. Voorzie de buikspek van een kerntemperatuurmeter en sluit de deksel tot de buikspek een kerntemperatuur heeft van 80 graden.
  4. Nu is het wachten tot de kerntemperatuur ongeveer 60 graden is. Wanneer de 60 graden bereikt zijn kun je een skillet plaatsen boven het directe gedeelte met een beetje oliefolie erin en de uien. Roer even door de uien zodat de olijfolie wordt opgenomen en sluit de deksel. Je hoeft dit natuurlijk niet in de barbecue te doen of je kunt wachten tot de buikspek klaar is.
  5. Controleer na een paar minuten de uien. Gaan ze te hard verplaats ze dan naar het indirecte gedeelte van de barbecue.
  6. De buikspek is klaar bij een kerntemperatuur van 80 graden en haal hem dan van de barbecue. Laat de buikspek ongeveer 10 minuten rusten, in de tussentijd kun je starten met de pistolets.
  7. Snijd de pistolets open en voorzie ze van een laagje rucola en gegrilde paprika repen.
  8. Snijd de buikspek in plakken en leg ze op de gegrilde paprika’s.
  9. Voorzie de buikspek van een laag gebakken uien en als laatste de zelfgemaakte saus en de bovenzijde van de pistolet.
  10. Nu is het tijd om te proeven van deze heerlijke lunch. Serveer er eventueel nog wat lossen stukken spek bij met saus, als je natuurlijk nog wat overhebt.

Ben je opzoek naar een andere heerlijke sandwich? Dan is de sandwich met rib eye misschien wel iets voor jou.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(0)
Volg onze socials!
10% korting!