• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Het barbecue seizoen is al lekker bezig en de eerste BBQ feesten zijn al gepland of je nu voor een grote groep gaat barbecueën of gezellig met vrienden of familie. Nu is natuurlijk de vraag waar moet je allemaal opletten als je een geslaagde BBQ wil organiseren? Daarom dit artikel met diverse BBQ tips!

In dit artikel ga ik mijn persoonlijke ervaring op het gebied van barbecueën opschrijven. Ik neem jullie mee in de 23 ultieme tips voor een geslaagde BBQ. Ieder jaar geef ik wel een BBQ feest of het nu een BBQ aan huis is of op locatie of gewoon gezellig voor vrienden of familie.

Het artikel is super veelzijdig en voorzien van 23 ultieme tips die toegankelijk zijn voor iedereen. Er komen diverse aspecten aanbod over het barbecueën, zoals welke apparatuur heb je nodig, handige technieken en wat de lekkerste producten zijn voor op de barbecue. Daarnaast staan in dit artikel diverse verwijzingen naar lekkere recepten die te vinden zijn op onze website. Je kunt bij Inamood eenvoudig een BBQ pakket bestellen en vlees bestellen!

Ga je een BBQ organiseren? Lees snel deze BBQ tips!

Persoonlijk barbecue ik 3 a 4 keer in de week en dat 52 weken per jaar soms 50 maar toch wel iedere week ;). Hieronder staan een aantal leuke weetjes over het barbecueën in Nederland.

  • 23 tot 25 graden vinden Nederlanders de beste temperatuur om te barbecueën.
  • De meeste Nederlanders steken de BBQ ongeveer 10 keer per jaar aan. Gelukkig groeit het percentage iedere jaar nog steeds.
  • Een satéstokje en speklap is het populairste gerecht onder de barbecuers.
  • In Nederland barbecueën wij het meeste op kolen en daarna op elektrisch en als laatste op gas.
  • Weber is het populairste BBQ-merk in Nederland maar de kamado is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de meeste tuinen.

Barbecueën is nu echt helemaal hot! Ik verwacht zeker dat wij Nederlanders in de toekomst vaker de barbecue gaan aansteken dan 10 keer. Het wordt steeds populairder onder de Nederlanders wat natuurlijk super is. Maar toch vinden de meesten het een behoorlijk klus om een BBQ te organiseren. Want als je een BBQ gaat organiseren voor familie, vrienden, collega’s of zelfs voor de buurt, dan wil je

Planning

Voordat het zover is heb je natuurlijk voorbereiding nodig en zijn er diverse zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom gaan we eerst starten met een aantal tips waar je aan moet denken zoals het materiaal, hulpmiddelen en hoe je veilig een BBQ aansteekt. Gezien ik veiligheidsconsult ben is het stukje veiligheid bij het barbecueën onmisbaar. Er gebeuren ieder jaar nog diverse incidenten tijdens het aansteken van de BBQ. Ga daarom altijd voorbereid van start!

Tip 1: Tips voor het plannen van een BBQ party

Ga je echt een grote BBQ party organiseren met meer dan 15 personen maak dan ruim van te voren je uitnodigingen en zorg ervoor dat er een aanmeld datum opstaat. Na deze datum kunnen mensen zich niet meer aanmelden. Maak in de lijst een onderscheid tussen kinderen en volwassenen. Ik ga meestal uit met sluiting inschrijving een maand voordat het feest is. Natuurlijk heb je op de dag zelf soms nog afmeldingen en mensen die zijn vergeten zich aan te melden. Bel mensen altijd even op die vergeten zijn zich aan te melden. Je moet namelijk een schatting maken hoeveel gerechten er gemaakt moeten worden.

Tip 2: Hoeveel gerechten per persoon

Dit is misschien wel het meest lastige onderwerp voor een BBQ party. Je wilt natuurlijk nooit te weinig hebben en teveel is ook weer zo zonde. Ik reken altijd op vier stukken per persoon en voor de kinderen onder de 12 maak ik meestal iets makkelijks zoals kipsate en speklappen of een miniburger.

Voor de volwassenen kun je het op diverse manieren aanpakken. Je kunt gaan voor grote stukken vlees en deze snijden in plakken of ga voor een broodje pulled pork en broodje hamburger. Maak daarna gezien dit echt goed vult een aantal kleinere gerechten zoals MOINK balls, gevulde champignons, kipsate, spiesen met varkenshaas enz. Wij maken ook altijd een aantal salades zoals een pasta salade of couscous salade en voor de kinderen friet. Op deze manier is de grootste drukte geweest en iedereen redelijk vol en kun je daarna rustig de kleinere gerechten maken. Vergeet natuurlijk zelf ook niet te eten en te genieten!

Tip 3: Het budget voor het feest

Misschien wel het belangrijkste voor veel mensen, wat kost nu eigenlijk een BBQ party. Dit hangt puur af van hoe bond je het natuurlijk wil maken en we kunnen natuurlijk niet kijken in de portemonnee van iemand anders. Hier volgen een aantal tips om de kosten in de hand te houden. Wordt het een groot feest waar je meer dan één barbecue nodig hebt? Vraag vrienden of je hun barbecue mag lenen, dat scheelt weer in de huur kosten. Op het gebied van vlees kun je het zo duur maken als jezelf wilt. Wij hebben altijd leuke acties maar ook diverse barbecue pakketten in ons assortiment.

Is je budget beperkt ga dan liever voor twee stukken vlees per persoon en maak meer bijgerechten zoals salades die je makkelijk zelf kunt maken en ook nog eens lekker zijn. Als basis moet je rekenen rond de 10 euro per persoon inclusief drank. Koop slim in door bijvoorbeeld drank te kopen in de aanbieding. Sausen is ook iets waar je op kunt besparen gezien je ze perfect zelf kan maken.

Wij hebben een uitgebreid assortiment aan BBQ Vlees!

Tip 4: Welke BBQ gaan je gebruiken

Het type barbecue is sterk afhankelijk van hoe je het wil aanpakken. Laat je de mensen zelf barbecueën af ga je alles zelf doen. Denk na of het haalbaar is op één barbecue maar als je een grotere groep, zeg meer dan 8 hebt is één barbecue niet voldoende. Laat je mensen zelf barbecueën dan is een gas barbecue het makkelijkste en producten die je alleen direct hoeft te grillen zoals burgers of steaks. Persoonlijk als ik voor iets grotere groepen barbecue zeg rond de 20 volwassenen gebruik ik al 3 barbecues die allemaal zijn ingericht om direct en indirect te barbecueën.

Inamood BBQ

Tip 5: Houtskool en briketten beïnvloeden de smaak

In barbecueland is het nog steeds wel een discussie of je het nu wel of niet proeft als je houtskool gebruikt. Bij een party gaat het natuurlijk om de smaak en om het plezier en de gezelligheid. Wil je gaan barbecueën op kolen of briketten dan is dit natuurlijk geen probleem maar koop dan wel kwaliteit omdat houtskool of briketten uit de supermarkt of bouwmarkt nog wel eens naar benzine ruiken. Dit is natuurlijk niet lekker als deze rook in je vlees komt. Koop houtskool met grote stukken als je in een kamado gaat barbecueën en voor een kogel barbecue zijn briketten ideaal als je mensen zelf laat grillen.  Ga je echt lang barbecueën of low and slow denk dan eens aan kokosbriketten gezien ze mooi lang branden. Ik heb met één soort een test gedaan en bleef voor meer dan 3,5 uur op 120 graden bij een Weber barbecue met deksel (Master Touche).

Tip 6: Veiligheid staat natuurlijk op 1 bij het barbecueën!

Om de kolen of briketten goed aan te krijgen kun je een brikettenstarter gebruiken en hoef je niet omdat het misschien te lang duurt brandbare vloeistoffen te gebruiken. Dit doen veel mensen en ook soms voor de fun. Er staan genoeg filmpjes op Youtube waar het mis gaat dus neem een starter met twee a drie aanmaakblokjes en 10 minuten later kun je beginnen. Gebruik altijd handschoenen die bestendig zijn tegen de temperaturen van de barbecue en maak kinderen bewust van het feit dat een barbecue heet is. Organiseer je een feest plaats dan de barbecue op een veilige plek waar kinderen geen toegang tot hebben en let op met het gebruik van alcohol. Alcohol is natuurlijk altijd lekker maar drink als je klaar bent achter de grill. Om ongelukken snel op te lossen is het verstandig om een emmer water bij de hand te hebben. Ook zie je veel foto’s op Instagram of Facebook dat mensen op blote voeten of met slippers barbecueën. Dit is echt gevaarlijk en draag daarom altijd dichte schoenen tijdens het barbecueën.

Tip 7: Hoe ga je te werk op de barbecue!

Ben je nog niet zo ervaren dan is het slim om meerdere barbecues te nemen. Natuurlijk afhankelijk van de grote van de groep en deel ze allemaal zo in dat je direct en indirect kunt barbecueën. Dit betekent dat je een gedeelte voorziet van kolen waar je directe warmte van krijgt en een gedeelte zonder kolen. Hier kun je het vlees op leggen als het te hard gaat of als je bijvoorbeeld bij speklappen vlammen krijgt. Op deze manier heb je maximale controle over je producten en brand niks aan. Het is ook altijd handig om niet alleen te barbecueën. Vraag een maat of hij zin heeft om te helpen. Op deze manier kun je met twee man alle heerlijke gerechten uit serveren. Weet wel wat je aan elkaar hebt en test het vooraf eens uit om bij elkaar te barbecueën.

BBQ tips gerechten

Nu je een beeld hebt van hoe je het feest kan organiseren gaan we over naar het vlees en welke gerechten geschikt zijn. Dit om een idee te geven wat mogelijk is en hoe je een barbecue party kan aanpakken op het gebied van gerechten.

BBQ Tip 8: Indirect en direct grillen wat is er geschikt voor

Het is belangrijk om goed na te denken over het soorten vlees en welke bereiding erbij past. Wil je de gasten zelf laten grillen denk dan aan standaard BBQ gerechten zoals worstjes, hamburgers, speklappen en saté. Al deze gerechten kun je direct grillen boven de kolen maar het indirecte gedeelte is altijd handig als ze even weg lopen en blijft het toch warm. Ga je zelf aan de slag en wil je uitpakken met grote steaks zoals Picanha of T-bone steaks ga dan indirect beginnen en grill ze op het eind af als ze bijna de juiste kerntemperatuur hebben bereikt. Persoonlijk vindt ik dat grote stukken vlees meer rust geven omdat je gewoon moet wachten tot de juiste kerntemperatuur en daarna is het serveren op een grote plank en mooi aansnijden.

t bone op de BBQ

Tip 9: Brood vult dus ideaal om mee te starten

Mensen hebben altijd trek en zeker als ze de geur ruiken van een barbecue. Start met een goede bodem zoals een broodje hamburger en hoe leuk is het wel niet als je alle toppings in kommetjes hebt zodat alle gasten hun eigen burger kunnen maken. Het is een beetje extra werk maar ik weet zeker dat de gasten dit leuk vinden om te doen.

Pulled Pork

Je kan natuurlijk ook gaan voor een broodje pulled pork met coleslaw. Het voordeel is dat je de pulled pork al een dag van te voren kan bereiden en hoef je het de dag zelf alleen op te warmen met saus. Voeg geen saus toe wanneer je de pulled pork een dag eerder bereid.

BBQ Tip 10: De temperatuur van jouw barbecue

Naast brandstof is de temperatuur van de barbecue super belangrijk. In iedere barbecue met een deksel zit tegenwoordig wel een thermometer maar die meten de temperatuur bovenin de ketel en niet op het rooster. Het is dus super belangrijk om een aantal digitale temperatuurmeters aan te schaffen. Heb je niet veel budget dan kun je voor 10 euro er eentje kopen bij de Ikea. Wat naast de temperatuur van de barbecue ook vaak handig is als je bijvoorbeeld kipfilet of kipsaté maakt is een losse temperatuur meter die je even in het vlees kan stoppen. Weber heeft er al voor 20 en is echt geen overbodig luxe gezien je niet wil hebben dat de gasten ziek worden.

Tip 11: Bereid eens een picanha!

Bij de meeste barbecue party’s maken we gewoon simpele gerechten zoals worstjes, speklappen en spiesje en misschien zelfs iets van vis. Natuurlijk is daar niks mis mee maar tegenwoordig is deze trend volgens mij wel een beetje aan het verschuiven.

Denk eens aan grote stukken vlees zoals een heerlijke picanha. In Brazilië is dit het meest gegeten stukje vlees, dus waarom eten wij het niet meer? Nou ik kan je zeggen we eten het steeds meer in Nederland en het is een heerlijk stuk wat alleen zout en versgemalen peper nodig heeft. Leg het indirect op de barbecue bij een lagere temperatuur en wacht tot de juiste kerntemperatuur en laat het daarna nog even rusten en je kunt genieten door de gasten een stukje vlees af te snijden. Bereiding ongeveer een uur dus in de tussen tijd kun je andere dingen doen voor de voorbereiding.

Tip 12: Steak altijd lekker

Steaks op de barbecue zijn ideaal voor grotere groepen gezien je ze net als de picanha indirect kunt bereiden. Snij ze aan en laat de gasten diverse soorten proeven. Bereid eens een bavette als een rollade lekker gevuld met diverse ingrediënten of denk eens aan een mooie Tomahawk Steak of een T-bone Steak. Let er wel op als je een steak koopt dat deze minimaal 2 cm dik is. Je kunt dan ook rookhout toevoegen aan de kolen zodat het vlees een mooie rooksmaak krijgt.

Wat is nu lekkerder dan een mooie gevulde bavette met mediterrane smaken: Mediterrane Babette

Tip 13: Kan vis ook tijdens een BBQ party?

Vis kan natuurlijk altijd tijdens een feest maar neem dan een losse barbecue puur voor de vis. Dit omdat je niet wil dat de smaak van het vlees in de vis gaat zitten of anders om natuurlijk. Persoonlijk zou ik altijd gaan voor filet en niet voor een vis met graat gezien dit altijd lastig is als je niet getraind bent. Laat de vis anders fileren door de visboer en vertel dat je een feest hebt zodat hij of zij jou goed kan informeren welke vis geschikt is. Wil je niet dat de vis plakt aan het rooster? Leg er dan twee citroen schijfjes onder of bereid ze op een cederhouten BBQ-plank. Voor grote groepen is dit echter niet te doen op een plankje of neem dan een plank met een grote zalmmoot.

Ben je met een kleinere groep! Denk dan juist wel eens aan een hele vis zoals, gegrilde zeebaars met vers fruit op de barbecue met tips zodat deze niet blijft plakken.

Tip 14: Experimenteer! Bijvoorbeeld met fingerfood

Heb je lef of heb je voor het feest tijd om te experimenteren? Denk dan eens aan fingerfood gerechten en maak er bijvoorbeeld een BBQ tapas van met diverse kleine BBQ gerechten. Dit kost echt veel energie en tijd. Ik weet zeker uit eigen ervaring dat dit een super avond gaat worden. Natuurlijk moet je dit niet alleen doen of besteed het uit aan een BBQ catering. Op mijn verjaardag toen ik 40 werd heb ik BBQ team Smokey’s Choice ingehuurd voor een BBQ tapas avond. Het was echt super en al mijn gasten praten er nog steeds over.

In onze categorie BBQ recepten staan ook genoeg fingerfood recepten om te bereiden. Het is natuurlijk wel een hoop extra werk maar wel super om te serveren.

Tip 15: Wat is het beste bijgerecht voor op de barbecue?

Een stokbrood is onmisbaar tijdens de barbecue en helemaal als je de kruidenboter zelf maakt. Let op, brood vult enorm en het zou zonden zijn als je blijft zitten met al jouw lekkere gerechten die je wilt maken.

Denk ook eens aan een lekkere pasta salade, die kun je al een dag vooraf maken of denk aan makkelijke bijgerechten voor op de barbecue zoals gepofte aardappelen of gevulde champignons. Wat ook super lekker is, is een puntpaprika met roomkaas en bacon. Op onze website staan natuurlijk diverse bijgerechten maar wil je echt een topper maak dan eens deze gevulde aardappelen.

Tip 16: BBQ easy 

Denk je na het lezen van bovenstaande tips wow dat is me nu toch net even te complex en teveel werk voor een feest van bijvoorbeeld meer dan 20 personen. Ga dan voor een BBQ easy en daar wil ik mee zeggen maak het jezelf makkelijk. Huur een aantal gas of kolen barbecues. Het voordeel van gas is dat je makkelijk de temperatuur kan laten regelen door de gasten. Bij een kolen barbecue ga je dan alles direct bereiden. Het is mogelijk dat je de barbecue moet bijvullen met kolen tijdens het feest. Maak daarom zoals boven staat beschreven altijd twee zones. Op het gebied van vlees, neem per persoon 4 stukken vlees zoals worstjes, lekkere kebabs, burgers en zorg dat je dan broodjes en toppings hebt zodat ze zelf een broodje kunnen samenstellen. Ga bij deze manier van barbecueën niet voor vis. Dit omdat mensen het allemaal op één barbecue bereiden en geen verschil maken tussen vis en vlees. Als tip zou ik ook mee willen geven, neem meer soorten vlees dan 4 verschillende zodat je variatie hebt en iedereen kan kiezen wat ze lekker vinden. Ga na de slager voor dit vlees of marineer het lekker zelf.

Extra BBQ Tips

Tip 17: Het barbecue rooster

Is het rooster mooi schoon neem dan nog net voordat het vlees erop gaat een stuk keukenrol met zonnebloemolie erop en maak hiermee het rooster nog even snel schoon. Dit zorgt er tevens voor dat het vlees minder snel blijft plakken tijdens de bereiding. Ben je na de laatste barbecue vergeten je rooster schoon te maken? Start dan met schoonmaken voordat de gasten komen want een smerig rooster is niet echt netjes. Brand je rooster op de barbecue schoon door de barbecue heet te stoken. Je kunt natuurlijk meerdere roosters doen in één barbecue en borstel ze schoon en veeg ze daarna nogmaals schoon met een stuk keukenrol en zonnebloemolie.

Tip 18: Bier en barbecue is helemaal hot

Iedereen drinkt tijdens de barbecue graag een lekker koel biertje maar bij een BBQ party zou ik pas starten als je klaar bent met het bereiden van eten. Natuurlijk kun je ook een lekker alcohol vrij bier drinken tijdens het barbecueën. Maar op het gebied van bier is er tegenwoordig veel te doen in Nederland. Je hebt zoveel speciaalbieren die perfect passen bij een mooi stuk vlees. In mijn recepten zie je regelmatig om die reden een bier spijs combinatie. Bij een vet stuk vlees past bijvoorbeeld een mooie tripel. Tegenwoordig staat bij de Jumbo onder de speciaalbieren een kaartje met welk vlees of vis geschikt is voor het bier wat er boven staat. Dat is dus super handig om jouw op weg te helpen bij de keuze. Check ook eens ons artikel over bier en BBQ.

picanha ofyr

2 BBQ tips na afloop

Wacht niet tot de volgende dag met het schoonmaken van je barbecue. Etensresten en vet zijn uitgehard en komen nauwelijks meer van het rooster los. Meestal brand ik het rooster schoon maar borstel altijd na gebruik de etensresten van het barbecue rooster.

Tip 19: Wat moet je doen met alles wat over is?

Vaak koop je natuurlijk veel te veel in en blijf je zitten met vlees of andere producten. Je moet altijd goed opletten met koeling. Als je het eten niet zelf gaat bereiden en het overlaat aan de gasten is het slim om niet alles op tafel te zetten en steeds aan te vullen als het op is. Vis kun je bijvoorbeeld in een schaal doen met ijs erin. Tegenwoordig heb je ook handige koelschalen waar je koelelementen in kunt leggen. Plaat de deksel erop zodat je ook geen last hebt van vliegen. Heb je dan toch nog vlees over leg het op de barbecue en bereid het, laten afkoelen en afdekken met aluminiumfolie en zo de koeling in. Heb je nog veel in de koeling liggen? Nodig dan vrienden uit voor de dag erna om alles op te maken. Altijd gezellig twee keer barbecueën in het weekend :).

Tip 20: Maak altijd de barbecue schoon na gebruik

Schoonmaken is natuurlijk niet de leukste klus en zeker niet als er gasten zijn. Je hebt net uren hard gewerkt achter de barbecue. Het belangrijkste is om toch even het rooster schoon te maken met een hittebestendige schoonmaakborstel. Haal alle etensresten eraf en maak het rooster schoon. Het rooster gaat super goed schoon als je na het borstelen deze schoonwrijft met keukenpapier en zonnebloemolie. Poets tot dat er geen zwarte strepen meer ontstaan op de keukenrol. Doe dit ook altijd als je start met barbecueën.

3 Extra BBQ tips waar je eens over na kunt denken

De basis tips staan hierboven beschreven maar denk ook eens aan de laatste drie tips. De bovengenoemde tips zijn allemaal persoonlijke tips van hoe ik erna kijk. Natuurlijk gaat niet altijd alles goed tijdens een BBQ party en sluit ik af met drie tips waar ik zelf van geleerd heb in al die jaren dat ik een BBQ party organiseer bij mij thuis.

BBQ Tips 21: Rookhout gebruiken voor extra smaak

Rookhout toevoegen aan een steak voor extra smaak is altijd lekker maar de wind kan ook verkeerd staan zodat de gasten er last van kunnen krijgen. Je moet natuurlijk niet overmatig roken want dat is ook niet lekker. Ik heb zelf eens een pizza BBQ party georganiseerd waar ik pizza’s vers ging bereiden in mijn hout gestookte oven. Als het vuur uitging en ik moest nieuw hout toevoegen kreeg ik een enorme rook ontwikkeling. Dat is dus niet leuk voor de gasten als de wind een beetje verkeerd staat. Let dus goed op met roken en gasten.

BBQ Tips 22: Hongerige gasten

Mijn ervaring is dat de gasten altijd op de meest gekke tijden komen binnenvallen. Maak je een uitnodiging dat het feest start om 15 uur. Dan merk je altijd dat er mensen zijn die pas komen om 18 uur omdat ze weten dan krijgen we eten of soms zelf nog later. Dit is persoonlijk voor mij de grootste irritatie factor als ik een feest organiseer. Ik heb een heel programma in mijn hoofd wat dan mis loopt op het gebied van bereidingstijden. Mijn ervaring is, wacht niet want de rest krijgt alleen maar meer honger. Start bijvoorbeeld met een hamburger of broodjes pulled pork dit vult namelijk. De eerste trek is dan even weg waarna je rustig verder kunt barbecueën. De gasten die deze ronde gemist hebben, hebben gewoon pech gehad ;).

BBQ tips 23: We sluiten natuurlijk af met de meest lastige

Bij het organiseren van een BBQ party heb je de meeste stress tijdens het bereiden van de gerechten en bij het zorgen dat de gasten voldoende hebben. Persoonlijk is dit waar mijn hartslag maximaal is en ik vaak niet geniet omdat ik alles perfect wil hebben. Een goede tip is, laat het los (ja is makkelijk gezegd) en wanneer mensen hulp aan bieden, laat ze helpen en geef ze opdrachten zoals bijvoorbeeld snijd het stokbrood, was glazen af, kijk of de salades nog bijgevuld moeten worden enz.

Het is een heel uitgebreid artikel geworden waar mijn gedachten over een BBQ party staan beschreven. Succes met het voorbereiden van je feest en hoop dat de tips zinvol zijn.

Deel dit artikel
10% korting!