• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

De meeste mensen drinken graag een lekker biertje bij de BBQ. Echter is het tegenwoordig vaak lastig om het juiste bier te selecteren bij jouw BBQ gerecht. Door de overvloed van verschillende bieren en speciaal bieren wordt het ons niet makkelijk gemaakt. Het is zelfs zo, dat bij de verkeerde biermatch je gerecht helemaal niet tot zijn recht komt. Dit heeft alles te maken met wat de smaak van bier doet in combinatie met het BBQ gerecht. In dit artikel geven wij een aantal tips waar je op kunt letten bij de keuze naar het perfecte bier.

De zoektocht naar het juiste bier

Hoe vindt je nu het juiste bier als je naar een supermarkt gaat om bier uit te zoeken voor je gerecht. Je hoeft tegenwoordig namelijk niet naar een slijterij te gaan, gezien ze daar vaak ook niet de kennis in huis hebben over de biersmaak in combinatie met je gerecht. Bij sommige supermarkten hebben ze tegenwoordige handige etiketten onder de meeste bieren. Het etiket geeft jou informatie over hoe bitter of zoet een bier is, en de kleur en alcohol percentage van het bier. Zeker ook handig wanneer je een grote barbecue gaat organiseren voor je vrienden. Je kunt natuurlijk ook naar een bierspeciaalzaak gaan. Hier moet je geluk hebben of de persoon de juiste kennis heeft van foodpairing.

Waar moet je nu opletten bij jouw keuze

Het combineren van bier met eten noemen we foodpairing. Een foodpairing is geslaagd wanneer er minimaal één van de twee beter gaat smaken. Dit wil zeggen dat het bier juist lekkerder gaat smaken of het gerecht dat je bereid hebt op je BBQ. Bier kun je onderverdelen in vijf basissmaken waar je rekening mee moet houden tijdens het uitzoeken van je bier, namelijk:

  • Bitter (Bitter komt voornamelijk uit de hop)
  • Zoet (De zoete smaakt komt voornamelijk uit de gebruikte moutsoorten)
  • Zout (Bier bevat een beetje zout dat komt uit het gebruikte water. Dit heeft niet echt effect op de foodpairing)
  • Zuur (De zure smaak van bier komt door het soort mout wat wordt gebruikt en wat de vergisting doet met de mout)
  • Umami (De umami smaak is bij bieren minder bekend maar geeft een lang aanhoudende smaak die lastig te beschrijven is. Het speelt bij een standaard bier een minder grote rol en is vooral kenbaar bij een bier wat lang gerijpt is. Denk hierbij aan donkere en zware bieren die een smaakevolutie doormaken waardoor de smaak verandert naar bijvoorbeeld een port zoals de Winter Stout van Duits & Lauret.)

Naast de smaken is de temperatuur van het bier ook erg belangrijk. Helaas staat op de flesjes niet de ideale drinktemperatuur van het bier. Terwijl ik persoonlijk vind dat ze dit best mogen vermelden. Nu moet je namelijk op internet gaan zoeken bij de brouwerij wat de juiste drinktemperatuur is. Wanneer de temperatuur te laag is heeft het namelijk invloed op de smaak van het bier. Het is zelfs beter wanneer je het bier serveert bij het eten om het bier 2 graden warmer te drinken dan de aanbevolen temperatuur van de brouwer. Een te koud bier sluit namelijk de smaken in het bier en een bier op de juiste temperatuur geeft een smaak explosie zoals de brouwer het heeft bedoeld. Kijk maar eens op de website van brouwerij ‘T IJ, hier zie je bij ieder bier de drinktemperatuur.

worst met bier

Smaken combineren

Om een geslaagde foodpairing te vinden is het ten eerste belangrijk dat er een balans is tussen bitter, zuur en zoet. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door de smaken van het gerecht terug te laten komen in het bier dat je uitzoekt. Om te starten kun je beginnen met de hoofdsmaak van je gerecht inclusief de saus. Zoek vervolgens bij deze hoofdsmaak een passend bier. Wanneer je gerecht bijvoorbeeld zoet is doordat je er bijvoorbeeld veel suiker aan toevoegt of een zoete saus gebruikt. Kun je het beste een bier selecteren wat ook een bepaalde hoeveelheid zoet bevat. Dit kun je namelijk zien op het etiket van het bier.

De balans tussen alcohol en vet is ook zeer belangrijk. Als basisregel kun je stellen hoe vetter het vlees hoe hoger je bier mag zijn in alcohol percentage.

Bij het barbecueën passen in het algemeen bieren met een gebrande mout. Je kunt hierbij als regel aanhouden hoe intenser de barbecue smaak hoe meer bitterheid het bier mag bevatten.

Oosterse gerechten of marinades die je gebruikt voor je gerechten of tijdens het wokken op de barbecue bevatten vaak een zoutig karakter. Ga dan voor een bier met een licht gebrande mout zoals bijvoorbeeld een amber bier.

Spicy en kruidige gerechten combineer je het beste met een bier dat een hoge hopbitter bevat. De hopbitter in het bier gaat de kruiden dus extra versterken waardoor je een mooi effect kunt krijgen in je foodpairing.

Soorten bier en foodpairing

Om jou een beetje op weg te helpen in de zoektocht naar het juiste bier staat hieronder een lijst met soorten bier en wat je erbij kunt serveren.

Pils

Een pils is een lekker bier om mee te starten of om tussendoor te drinken. Wanneer je reeds een aantal specialbieren hebt gedronken in combinatie met eten is een pils met een hoog koolzuurgehalte perfect. Dit zorgt er namelijk voor dat je smaakpapillen even tot rust komen en worden gereinigd.

pils

Blond / Witbier

Blond en witbier bier passen super bij lichte maaltijden in de lente en zomer. Denk hierbij aan een lekkere gegrilde vis of zelfs een mooie salade met kip. Let hierbij wel op dat het niet te kruidig is, want dat vlakt het bier af. Probeer om de smaken in het bier terug te laten komen in je gerecht. Er is wat onderzoek voor nodig maar je zult zelf versteld staan van het resultaat.

Donker

Heb je een mooi stuk rundvlees dat nog lekker medium of medium-rare is gegrild? Denk dan eens aan een donker bier. Donker bier heeft vaak een hoog bitter gehalte wat perfect past bij de smaak van rundvlees maar zeker ook wild. Donker bier doet het ook altijd goed bij gerechten met veel kruiden.

Dubbel

Een dubbel bier past eigenlijk altijd wel bij een lekker stuk gegrild vlees. Het enige waar je op moet letten is hoe je het vlees gaat kruiden. Doe dit bijvoorbeeld alleen met kruiden zoals rozemarijn en tijm en misschien wat knoflook. Ga je kruiden toevoegen zoals paprikapoeder, komijn of neem je een dry-rub, kies dan voor een andere soort bier zoals een donker bier of IPA.

Tripel

Een tripel serveer je bij stoofvlees en bij voorkeur heb je de tripel ook gebruikt voor het stoven. Op deze manier zit de smaak van het bier ook in je gerecht en is het een mooie aanvulling op elkaar.

Fruitig

De naam zegt het eigenlijk al! Fruitig bier past goed bij een fruitig nagerecht van de BBQ. Maar je kunt het ook prima drinken bij een dorade bijvoorbeeld die je gevuld hebt met fruit. Het is belangrijk dat je kijkt welk fruit in het bier zit zodat het een mooie aanvulling is op elkaar. Ga je geen fruitig nagerecht maken op de BBQ, dan kun je beter een ander bier zoeken met de tonen van je nagerecht.

IPA

Een IPA is voor mij altijd genieten en is een bier wat ik zo ook heerlijk vind. De IPA zit hoog in de alcohol en er is meer hop toegevoegd. Het bier past perfect bij kruidige of spicy gerechten. Maak je een combinatie met een geweldige burger of spareribs dan mag je mij er zelfs ’s nachts voor wakker maken.

Stout

Een stout is een gebrand bier wat bijvoorbeeld goed past bij gegrild vlees of juist vlees wat je gerookt hebt. De smaken kunnen daarna elkaar versterken en geweldige combinaties vormen. Echter wanneer je een stout neemt zou ik er een aantal zoeken en proberen in combinatie met je gerecht. De smaken kunnen namelijk erg van elkaar afwijken. Persoonlijk vind ik het altijd slim om eerst je gerecht te maken met de bieren die je geselecteerd hebt voordat je het gaat serveren aan bijvoorbeeld een groep vrienden.

Laatste tip

Ben je opzoek naar een super gaaf idee om te doen met je vrienden? Ga dan eens samen bij iemand die barbecues heeft lekker grillen. Zoek bijvoorbeeld per gerecht drie verschillende bieren uit. Maak daarna het gerecht en ga samen bepalen wat de perfecte foodpairing is voor het gerecht wat jullie samen hebben gemaakt. Dit heb ik reeds een aantal keer gedaan met een paar collega bloggers en is echt super leuk om te doen en altijd een verrassing. Of maak er een soort foodpairing battle van. Je maakt allemaal een gerecht op de BBQ en drinkt het geselecteerde bier erbij. De persoon die de perfecte foodpairing heeft krijgt een prijs en de rest mag de afwas doen 😉

Recepten met foodpairing

Op onze website staan intussen genoeg voorbeelden van recepten met een passend bier. Hieronder staan zodoende twee voorbeelden met een link naar het recept. Klik op één van de afbeelding om naar een recept te gaan!

Wij dachten laten we eens wat anders doen met Picanha. Picanha heeft wat ons betreft niet veel meer nodig dan alleen zout en eventueel peper. Dit keer hebben we echter het vlees gemarineerd in een lekkere IPA.

Deel dit artikel
Altijd handig!
Volg onze socials!
10% korting!