• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 180 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
Kalkoen recept

Genieten met de feestdagen!

Met dit kalkoen recept ga je zonder stress genieten van de feestdagen. Begin wel op tijd omdat wij de kalkoen eerst 24 uur gaan leggen in een zelfgemaakte pekel. Dit zorgt er namelijk voor dat de kalkoen lekker sappig blijft tijdens de bereiding.

Ingrediënten 4 personen

Ingrediënten brine

  • 1 kalkoen
  • 4 liter water
  • 250 gram zout
  • 10 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 citroenen
  • 2 mandarijn
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse salie

Ingrediënten vulling & boter

  • 250 gram boter
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • grote ui
  • 1 citroen
  • 1 mandarijn
  • 1 takjes verse rozemarijn
  • 1 takje verse salie

Kerstkalkoen op de BBQ

Steeds meer mensen vinden het leuk om lekker de BBQ aan te maken met de feestdagen. Het bereiden van een kalkoen op de BBQ is daarom een perfecte uitkomst. Je hebt namelijk nog de oven ter beschikking in de keuken om bijgerechten in te maken.

De bereiding is niet moeilijk in de BBQ en het enige wat je hoeft te doen is de kalkoen indirect te bereiden. Om het vel mooi te laten verkleuren is het belangrijk dat je het regelmatig instrijkt. Je kunt hiervoor het sap opvangen en hiermee de kalkoen instrijken. Anders maak je wat meer kruidenboter en smelt deze en wrijft het hiermee in.

Wil je een kalkoen kopen om dit recept te maken? Klik dan op de link en kies het gewenste gewicht.

Ben je opzoek naar een lekker eenvoudig bijgerecht om te serveren bij dit kalkoen recept? Dan kunnen we onderstaande bijgerechten adviseren. Denk bijvoorbeeld aan:

Voorbereiding kalkoen recept

  1. Breng een pan aan de kook met ongeveer 4 liter water. Voeg alle ingrediënten voor de brine toe en laat even koken tot het zout en de suiker is opgelost.
  2. Laat de brine afkoelen en leg de kalkoen in de brine. Plaats de kalkoen vervolgens in de brine in de koeling voor 24 uur.
  3. Na 24 uur kan de kalkoen uit de brine worden gehaald en dep je deze droog met keukenpapier.
  4. Om de kruidenboter te maken haal je ruim voor de bereiding de boter uit de koeling zodat deze zacht kan worden.
  5. Snipper de blaadjes van de salie en rozemarijn fijn.
  6. Pel de knoflook en pers deze uit boven de boter op kamertemperatuur en voeg de verse kruiden toe. Meng alles goed door elkaar met een vork of doe dit in een keukenmachine samen met het sap van een halve citroen en een beetje olijfolie.
  7. Neem de kalkoen en maak heel voorzichtig het vel los van de borst. Je kunt met je vingers er heel voorzichtig ondergaan en het een beetje omhoog wippen.
  8. Smeer de helft van de kruidenboter onder het vel tot helemaal achterin en druk het plat zodat het helemaal bedekt is.
  9. Ten slotte wrijf je de rest van de kruidenboter aan de buitenzijde van de kalkoen. Wrijf eerst in met een beetje oliefolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  10. Pel één ui en snijd in vieren en stop deze in de buik van de kalkoen samen met de citroen, mandarijn, rozemarijn en salie en bind de twee poter bij elkaar met slagerstouw.

Bereiding kalkoen op de BBQ

  1. De kalkoen gaan we indirect bereiden op de BBQ wat betekend dat de kalkoen niet in aanraking komt met directe hitte van de houtskool. Je veranderd je BBQ in een oven waardoor je dit recept ook goed in de oven kunt bereiden op dezelfde manier.
  2. Maak de BBQ aan en zorg voor indirecte hitte met een plate setter en regel de BBQ naar een temperatuur van rond de 180 graden.
  3. Plaats de kalkoen op het rooster wanneer de temperatuur stabiel is en voorzie de borst van een kerntemperatuurmeter die is ingesteld op 73 graden.
  4. Sluit de deksel en nu is het wachten tot de gewenste temperatuur is bereikt. Je kunt een opvangbak voor vet onder de kalkoen plaatsen en hiermee regelmatig de kalkoen instrijken zodat de buitenzijde mooi goudbruin wordt tijdens de bereiding.
  5. De totale duur van de bereiding is ongeveer 2,5 uur maar is afhankelijk van het gewicht van de kalkoen.
  6. Haal bij de ingestelde temperatuur de kalkoen van de BBQ en laat ongeveer 20 minuten rusten onder aluminiumfolie. Je kunt het ook laten rusten in een hete luchtoven die ingesteld is op 70 graden.
  7. Serveer de kalkoen en snijd aan op tafel.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!