• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Bijgerechten
aardappelgratin

Een perfect bijgerecht!

Aardappelgratin maken in de oven is helemaal niet moeilijk en wij leggen het jou stap voor stap uit in dit recept. Dit is de klassieke manier maar het is ook super lekker om bijvoorbeeld gerookte spekblokjes uit te bakken en die te verdelen tussen de diverse lagen.

4 personen

Ingrediënten 4 personen

Ingrediënten aardappelgratin

  • 1200 vastkokende aardappelen
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • verse peterselie
  • zout en versgemalen peper

Aardappelgratin recept: het hoe en wat!

Aardappelgratin is een perfect bijgerecht en eenvoudig om te bereiden. Het is belangrijk dat je de aardappelen heel dun in plakken snijd. Dit zorgt voor het beste resultaat. De dikte van de aardappelschijfjes en hoeveel lagen je maakt hebben invloed op de duur in de oven.

Om de duur te verkorten en je zeker wilt zijn dat de aardappelen binnen een uur klaar zijn kun je de aardappelschijfjes heel even voorkoken voor een ovenschotel. Het makkelijkste is om de aardappelen in schijfjes te snijden en heel even in kokend water te leggen voor ongeveer 1 minuut.

Wat voor vlees eet je bij aardappelgratin?

Je kunt bij aardappelgratin eigenlijk alles eten wat ons betreft. Een heerlijke biefstuk, ossenhaas, ribeye of entrecote het smaakt er allemaal super bij. Daarom is het ook een ideaal bijgerecht. Je kunt er zelfs varkensvlees bij serveren zoals een varkenshaas of zelfs speklappen.

Aardappelgratin maken

  1. Zet een pan op heel laag vuur en verwarm hierin de slagroom samen met zout, versgemalen peper en twee uitgeperste teentjes knoflook. Voeg na ongeveer 5 minuten de helft van de kaas toe en roer door elkaar.
  2. Schil de aardappelen en snijd in plakken van ongeveer 1 mm dik. Het kan ook met een mandoline of een kaasschaaf. Spoel vervolgens de aardappelschijfjes af onder de kraan.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Neem een ovenschaal en maak lagen aardappelschijfjes. Schenk ten slotte de warme slagroom in de ovenschaal en schud de ovenschaal zodat de slagroom overal zit.
  5. Strooi de rest van de kaas over de aardappelen en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
  6. Plaats in de oven tot de aardappelen gaar zijn. Verwijder na ongeveer een half uur de aluminiumfolie zodat de kaas mooi kan verkleuren. In totaal duurt het ongeveer 60 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
  7. Strooi er eventueel nog fijn gesneden peterselie over en serveer direct.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(3)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!