• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Aantal porties
Keuken Barbecue
Ribeye BBQ

Hoe gril je een ribeye!

Ribeye BBQ, het hoe en wat! Of je nu een ribeye steak gaat bereiden of een hele ribeye op de BBQ kamado wij geven tips en tricks! Net als iedere bereiding zijn er diverse methodes om vlees te grillen. In dit recept leggen we uit hoe wij het doen. Ben je opzoek naar recepten dan neem eens een kijkje tussen onze BBQ recepten.

Ingrediënten 4 personen

  • 4 ribeye steak
  • zout en versgemalen peper

Ribeye op de BBQ of kamado is echt geweldig. Het verschil tussen een normale BBQ en kamado is meer het gemak. Bij een kamado blijft de temperatuur mooi stabiel, voor de rest is een BBQ rib eye een top idee. Het maakt voor de bereiding niet uit of je een kalfs rib eye BBQ bereid of een normale ribeye.

Wil je een ribeye kopen om te bereiden op de BBQ? Neem dan eens een kijkje in onze categorie waar wij diverse steaks en hele verkopen van diverse soorten runderrassen uit verschillende landen. Wil je alles weten over de ribeye met inspiratie recepten. Dan hebben wij een artikel geschreven met alles over de ribeye.

Rib eye BBQ tijd

De rib eye BBQ tijd is afhankelijk van heel veel factoren en lastig om te beantwoorden. Je kunt echter als richtlijn aanhouden voor een hele ribeye ongeveer een uur en voor een stuk maximaal 10 minuten. Dit is echter allemaal afhankelijk van de temperatuur van de BBQ, dikte van het vlees en de start kerntemperatuur.

Een normale steak is meestal wel klaar binnen 5 en 10 minuten. Bij een hele ribeye is dat lastiger in te schatten. Zelf houd ik altijd een temperatuur van rond de 60 minuten aan.

Rib eye BBQ kerntemperatuur

Het is handig om te weten wat de rib eye BBQ kerntemperatuur moet zijn voor de bereiding en om daar een keuze in te maken. Houd er rekening mee dat de temperatuur nog ongeveer 4 graden stijgt tijdens het rusten. Wij adviseren om het vlees te grillen op medium of medium-rare maar zeker niet well done.

  • rare 50-52 graden
  • medium-rare 55-58 graden
  • medium 60-63 graden
  • medium well done 65-67 graden
  • well done 70 graden en hoger

Ribeye op de BBQ

Het grillen van een ribeye op de BBQ is helemaal niet moeilijk als je met een aantal dingen rekening houd. Wij gaan het hieronder uitleggen hoe je volgens ons het beste een ribeye steak kunt grillen. Is de steak dikker dan 2 centimeter? Houd dan de methode aan van de hele ribeye.

  • Wij leveren al onze producten bevroren. Hierdoor is het belangrijk dat je het vlees eerst laat ontdooien een dag voor de bereiding in de koeling.
  • Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor de bereiding uit de verpakking. Dep het vlees droog met keukenpapier en breng op smaak met zout. Wij doen het altijd ongeveer 30 minuten voor de bereiding zodat het zout nog kans heeft om in het vlees te trekken.
  • Maak in de tussentijd de barbecue aan en zorg voor twee zones om direct en indirect te kunnen grillen. Heb je geen kamado of BBQ waar dit mee mogelijk is? Geen stress omdat je ook gewoon kolen kunt leggen aan één zijde van de BBQ en aan de andere niet. Regel de BBQ naar een temperatuur van rond de 250 graden.
  • Leg het vlees op het rooster en gril voor ongeveer 1 a 2 minuten per zijde. Wanneer het vlees loslaat van het rooster kun je het vlees omdraaien. Gril tot de ribeye goudbruin is aan beide zijden en controleer de kerntemperatuur. Heeft het vlees nog niet de juiste kerntemperatuur? Verplaats dan naar het indirecte gedeelte tot deze is bereikt.
  • Haal het vlees tenslotte van het rooster en laat nog even 5 minuten ontdooien losjes on aluminiumfolie. Houd er rekening mee dat de kerntemperatuur nog ongeveer 4 graden stijgt tijdens het rusten.

Hele ribeye op de BBQ

Een hele ribeye op de BBQ bereiden we anders dan een steak. Dit heeft te maken met de dikte van het vlees. Wanneer je dit doet net als een steak is de hele ribeye BBQ verbrand aan de buitenzijde en nog rauw aan de binnenzijde. Hieronder leggen we uit hoe je het vlees het beste kunt bereiden.

  • Door de dikte van het vlees kun je de hele ribeye het beste twee dagen voor de bereiding laten ontdooien in de koeling.
  • Na een dag kun je het vlees marineren of kruiden afhankelijk van welk recept je gaat maken. Kruid het vlees echter altijd minimaal 2 uur voor de bereiding zodat de kruiden nog in het vlees kunnen trekken.
  • Haal het vlees ongeveer een half uur voor de bereiding uit de koeling.
  • Maak je BBQ aan en zorg voor twee zones om direct en indirect te kunnen barbecueën. Regel de temperatuur naar rond de 120 graden.
  • Leg het vlees op het rooster boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Voorzie het vlees eventueel van een kerntemperatuurmeter en stel deze 10 graden lager in dan de gewenste temperatuur. Draai het vlees na 30 minuten eventueel om voor een gelijkmatige garing.
  • Haal het vlees van de BBQ bij de gewenste kerntemperatuur en zet alle schuiven open. Regel de temperatuur van de BBQ naar 250 graden.
  • Gril nu de ribeye af door deze aan alle zijden te grillen boven het directe gedeelte. Gril tot de ribeye mooi goudbruin verkleurd is en de juiste kerntemperatuur heeft.
  • Haal de ribeye van de BBQ kamado en laat voor ongeveer 15 minuten rusten onder aluminiumfolie zodat de sappen zich kunnen verdelen in het vlees.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(10)
Volg onze socials!
10% korting!