• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen Zowel dag als avondlevering mogelijk

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 45 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
moink balls

De beste moink balls van de bbq

Heerlijke gehaktballetjes van rundvlees, gewikkeld in spek en gelakt met een sticky glaze van BBQ-saus en honing. Ideaal voor bij de borrel of als bijgerecht het gehele jaar door!

4 personen
10% korting!

Ingrediënten 4 personen

Ingrediënten voor het gehakt

  • 500 gram rundergehakt
  • 40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 stuks ei
  • 30 gram paneermeel
  • 75 ml melk
  • 4 teentjes gehakte knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde peterselie

overig

  • 5 eetlepels rub naar keuze
  • 12 plakken ontbijtspek
  • 100 ml BBQ-saus
  • 50 ml honing

moink balls maken

MOINK Balls maken

  1. Meng het rundergehakt met Parmezaanse kaas, ei, paneermeel, melk, knoflook, zout, peper, oregano en peterselie. Kneed goed door tot een samenhangend mengsel.
  2. Vorm balletjes van ca. 5 cm doorsnede. Rol de balletjes voorzichtig door een bordje met de rub en wikkel elke bal in een halve plak ontbijtspek. Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
  3. Steek de barbecue aan en richt in op indirect grillen, ca. 120–130 °C. Plaats de MOINK Balls op het rooster en sluit het deksel.
  4. Laat de MOINK Balls ca. 30–35 minuten garen, totdat het gehakt bijna gaar is en het spek mooi begint te kleuren.
  5. Warm de BBQ saus met de honing kort op om dit goed te mengen. Bestrijk vervolgens de moink balls royaal en laat nog 10 minuten karamelliseren op de BBQ.
  6. Serveer de moink balls warm van de barbecue, met wat extra glaze ernaast om in te dippen.

Wat zijn moink balls?

Moink balls zijn een echte Amerikaanse klassieker op de BBQ. De naam MOINK komt van “Moo” (rundvlees) en “Oink” (spek), en samen zorgen ze voor de perfecte smaaksensatie. Deze balletjes zijn ideaal om langzaam te garen op de barbecue, waardoor ze mals blijven en een onweerstaanbare rooksmaak krijgen. De kleverige honing-BBQ glaze maakt ze helemaal af.

1. Welke rub gebruik je voor moink balls?

  • Vaak wordt een zoete, licht pittige rub gebruikt die goed combineert met zowel rund (de gehaktbal) als varkensvlees (het spek). Denk aan een BBQ-rub met ingrediënten als bruine suiker, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peper, zout en eventueel een snufje chili of cayenne.

  • Je kunt ook gewoon je favoriete allround BBQ-rub gebruiken, of een speciaal “pork & beef” rub.

2. Wat eet je bij moink balls?

  • Als snack of borrelhapje zijn ze perfect op zichzelf.

  • Als maaltijd kun je ze serveren met:

    • Coleslaw of een frisse salade

    • Maiskolf, frietjes of aardappelsalade

    • BBQ-saus om te dippen

    • Broodjes (je kunt er sliders van maken)

3. Welke kerntemperatuur moeten moink balls hebben voor de perfecte garing?

  • Omdat de basis meestal gehakt van rund is, aangevuld met spek, richt je je op een kerntemperatuur van 70–72 °C.

  • Dan zijn ze sappig, veilig gaar en nog niet droog.

4. Kan je moink balls opwarmen?

  • Ja, dat kan zeker.

  • Het beste is langzaam opwarmen in de oven of BBQ op lage temperatuur (120–140 °C) tot ze weer rond de 60 °C kerntemperatuur zitten.

  • In de magnetron kan ook, maar dan loop je meer kans dat ze wat droger worden.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!