• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
kip aan het spit bbq

Een perfect gegrilde kip!

Kip aan het spit gemaakt op de BBQ is toch wel één van mijn favorieten. Vroeger aten we thuis iedere zaterdag gegrilde kip met friet en appelmoes. Nog steeds eten we thuis regelmatig een hele kip bereid op de barbecue. Soms gemaakt op een spit en soms op een andere manier maar het liefste van de barbecue natuurlijk. Op mijn website staan inmiddels diverse recepten met een gegrilde kip of een gevlinderde kip en daarom werd het tijd voor een kip aan het spit recept, van de BBQ natuurlijk.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kip (zelf maak ik er altijd twee)
 • olijfolie
 • dry-rub (pak vooral wat jij lekker vindt)

Event “onze kip”

Laatst was ik uitgenodigd door Kip in Nederland voor het online event “Onze Kip” met diverse sprekers over pluimvee zoals de Universiteit van Wageningen, pluimveehouder en een poelier. De personen werden geïnterviewd door René Pluijm en chef-kok Guido Waterman maakte een lekker gerecht met kip. Kip in Nederland valt onder de vlag “Enjoy It’s from Europe” wat de slogan is van de Europese Commissie voor agrarische producten en voedingsmiddelen. De campagne van Kip in Nederland valt hieronder en richt zich op de Europese normen van dierenwelzijn, duurzaamheid en voedselveiligheid. Tijdens het event werd er veel gesproken over de pluimveesector in Nederland en ik was verrast door een aantal dingen die er zijn besproken, zoals:

 • Kip geeft de minste CO2 uitstoot van alle dieren die we eten.
 • Een kip wordt helemaal gebruikt zoals de veren en al het slacht afval. Het wordt verwerkt tot dierenvoeding en zelfs de ontlasting voor biomassa centrales.
 • In Nederland eten we het liefste kipfilet terwijl het eigenlijk zonde is om niet meer delen van een kip te eten zoals bijvoorbeeld kippendijen waar veel meer smaak inzit.
 • In Nederland eten we eigenlijk ook helemaal geen hart of maag van een kip terwijl er juist heel veel smaak inzit.
 • Kippen worden bewust binnen gefokt om invloeden van buitenaf te voorkomen.
 • In Nederland hebben we diverse keurmerken om de kwaliteit te waarborgen.
 • Als pluimveehouder kun je kippen fokken op diverse manieren waardoor de kip een bepaalde ster krijgt zoals bijvoorbeeld bio kippen. Door andere voeding en andere regels ga je hiervoor meer betalen. De meeste mensen eten een reguliere kip in Nederland omdat deze het goedkoopste is.
Ben je opzoek naar meer info? Klik dan op de link “Kip in Nederland” voor hun website.

Hoe grill je het beste een kip aan het spit op de BBQ

Er zijn natuurlijk diverse barbecues verkrijgbaar waar je tegenwoordig de mogelijkheid hebt om een rotisserie op te plaatsen. Volgens mij zijn er niet heel veel waar het niet mogelijk is. Zelfs op een kamado is het tegenwoordig mogelijk. In onderstaande foto’s zie je een voorbeeld hoe ik de barbecue indeel bij de Weber Summit en Weber Master Touch. Er zit een klein verschil tussen de twee uitvoeringen hoe ik de barbecue indeel. Bij de Weber Master Touch maak ik twee gedeeltes door aan de boven en onderzijde van het rooster kolen te plaatsen. Daar tussen plaats ik dan een lekbakje om het vet op te vangen. Maak de kolen aan en zet de onderste schuif voor de lucht toevoer helemaal open. Bij de Weber Summit is het wat anders gezien de kolen bijna direct onder de kip komen te liggen. Bij het gebruik van de rotisserie plaats ik de diffuser plaat in de barbecue. Hierdoor krijg je niet de stralingswarmte direct op de kip. Op de diffuser plaats ik dan het lekbakje maar zorg ervoor dat er nog iets onderligt zodat het vet niet verbrand dat wordt opgevangen. Anders krijg je rookoverlast en dat is niet leuk voor de buren. Ik schenk ook altijd wat water in het lekbakje. Op de diffuser zitten twee kleppen om kolen toe te kunnen voegen. Open de achterste zodat je aan één zijde meer stralingswarmte hebt tijdens de bereiding. Op deze manier maak ik de lekkerste kip aan het spit op de BBQ.

Smaak

Bij de Weber Master Touch maak ik twee gedeeltes door aan de boven en onderzijde van het rooster kolen te plaatsen. Daar tussen plaats ik dan een lekbakje om het vet op te vangen. Maak de kolen aan en zet de onderste schuif voor de lucht toevoer helemaal open. Bij de Weber Summit is het wat anders gezien de kolen bijna direct onder de kip komen te liggen. Bij het gebruik van de rotisserie plaats ik de diffuser plaat in de barbecue. Hierdoor krijg je niet de stralingswarmte direct op de kip. Op de diffuser plaats ik dan het lekbakje maar zorg ervoor dat er nog iets onderligt zodat het vet niet verbrand dat wordt opgevangen. Anders krijg je rookoverlast en dat is niet leuk voor de buren. Ik schenk ook altijd wat water in het lekbakje. Op de diffuser zitten twee kleppen om kolen toe te kunnen voegen. Open de achterste zodat je aan één zijde meer stralingswarmte hebt tijdens de bereiding. Op deze manier maak ik de lekkerste kip aan het spit op de BBQ.

Voorbereiding kip

 1. Haal de kip ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling.
 2. Maak de huid los van de borst door met je vingers voorzichtig de huid los te maken. Doe dit tevens bij de poten van de kip door via het borstgedeelte het voorzichtig los te maken. Je moet ervoor zorgen dat de huid niet scheurt.
 3. Neem een kommetje en schenk hier een laagje olijfolie in en meng deze met je favoriete dry-rub.
 4. Wrijf het mengsel aan de binnenzijde van de kip onder de huid op de borst en de poten.
 5. Wrijf hierna de kip in met olijfolie en en strooi er de dry-rub overheen tot de kip helemaal bedekt is met de rub.
 6. Neem het spit en plaats de kip erop. Zet de kip vast met de haken die bij het spit zitten. Zelf plaats ik de haken altijd zo dat de vleugels vast zitten en niet kunnen verplaatsen tijdens het ronddraaien. Je kunt met een stuk slagerstouw de poten bij elkaar binden zodat deze ook vast zitten. Het is belangrijk dat de poten en de vleugels niet uitsteken zodat ze gaan verbranden tijdens de bereiding.

Bereiding kip aan het spit

 1. Maak de barbecue aan en afhankelijk van het type barbecue kun je kip aan het spit bereiden zoals in de intro tekst staat beschreven.
 2. Zorg ervoor dat de ketel temperatuur van de barbecue rond de 200 graden is en plaats het spit op de barbecue. Zorg ervoor dat de kip in het midden is geplaatst van de barbecue en zet het spit aan.
 3. Sluit de deksel en controleer na ongeveer 45 minuten de temperatuur in de borst van de kip. Laat de kip garen tot een kerntemperatuur van 72 graden gemeten in de borst van de kip. Is de kip na 45 minuten nog niet gaar, sluit de deksel en meet nogmaals over 5 of 10 minuten. Het duurt meestal rond een uur voordat de kip gaar is . Dit is natuurlijk afhankelijk van het gewicht van de kip.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!