• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €70,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
Ossenhaas bereiden

Het malste stuk vlees van een rund op de BBQ!

Ossenhaas bereiden tot perfectie is zeker niet moeilijk maar hoe doe je dat nu eigenlijk. In dit recept neem ik jullie mee in de bereiding van dit heerlijke stukje mals rundervlees. Er zijn diverse manieren om deze tot perfectie te grillen en in het recept heb ik het geheel uitgewerkt voor op de OFYR. Wil je de ossenhaas bereiden op de barbecue? Dat kan natuurlijk ook maar pak dit dan aan als volgt!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 ossenhaas aan één stuk
 • 6 takjes tijm
 • 6 takjes rozemarijn
 • zout en versgemalen peper
 • olijfolie

Ossenhaas op de barbecue

Volg het recept zoals hieronder beschreven maar leg daarna de ossenhaas boven het indirecte gedeelte van de barbecue met een temperatuur van de barbecue rond de 160 graden. Laat de ossenhaas garen tot een kerntemperatuur van 50 graden en grill hem daarna heet af boven directe hitte. Is de barbecue nog niet heet genoeg op dat moment! Haal dan de ossenhaas even uit de barbecue of zorg dat je een firestarter klaar hebt staan met kolen. Grill dan iedere zijde heel even voor ongeveer één minuut. Laat de ossenhaas even rusten en je kunt het heerlijke stuk vlees aansnijden. Deze methode noemen we ook wel de reverse sear methode en wordt veel toegepast op de barbecue bij een mooi dik stuk vlees.

De Ossenhaas

Een ossenhaas kent veel namen en wordt ook wel tournedoes, biefstuk van de haas en tenderloin genoemd. Wat is nu eigenlijk een ossenhaas en waar kunnen we deze vinden bij het rund. Een ossenhaas wordt gesneden uit de lende van het volwassen rund en heeft geen bot. Je kunt het vinden aan de achterzijde van het rund, links en rechts van de wervelkolom.

Een T-bone steak is altijd super om te maken en misschien is het reeds bekent bij sommige van jullie. De ossenhaas is te vinden in deze steak en is namelijk het kleinste deel van de T-bone. Aan de andere zijde van de T-bone zit de entrecote.

Persoonlijk denk ik dat we in Nederland het meeste ossenhaas eten met kerst, gezien de prijs maar ook zeker door de recepten die er zijn. We kennen natuurlijk allemaal wel de carpaccio en de beef wellington. Dit zijn vaak recepten die we thuis maken tijdens de feestdagen. Ik zou dit geweldige stuk vlees wel vaker willen eten dan alleen tijdens de feestdagen, of vinden jullie van niet!

Ben je toevallig nog opzoek naar een ander heerlijk gerecht met ossenhaas? Denk dan eens aan deze geweldige Beef Wellington met Ossenhaas van de BBQ. Is dit recept wordt stap voor stap uitgelegd hoe je deze kunt maken zonder dat hij mislukt.

Ossenhaas op de ofyr

Voorbereiding

 1. Haal de ossenhaas een uur voor de bereiding uit de koeling.
 2. Snijd de rozemarijn van drie takjes en zes takjes tijm fijn en strooi deze uit op een snijplank samen met zout en versgemalen peper.
 3. Neem de ossenhaas en rol deze door het kruidenmengsel. Op deze manier krijg je een gelijke verdeling van de kruiden over de hele ossenhaas.
 4. Een ossenhaas loopt qua dikte niet gelijk waardoor de garing van het vlees niet overal gelijk is. Om dit te voorkomen vouw ik het dunnere deel dubbel zodat de gehele ossenhaas gelijk van dikte is. Neem een stuk slagerstouw van ongeveer 10 centimeter en knoop dit deel vast. (Dit is afhankelijk welk deel je koopt van de ossenhaas)

Ossenhaas bereiden

 1. Steek de OFYR minimaal 30 minuten vooraf aan en laat de bakring goed heet worden. Maak de bakring schoon met een stuk keukenpapier en zonnebloemolie.
 2. Schenk een beetje olijfolie op de bakring en bak de ossenhaas aan iedere zijde ongeveer 2 minuten tot het vlees loslaat van de bakring.
 3. Om de ossenhaas perfect te bereiden leg je wat takjes rozemarijn op de bakring en leg je vervolgens de ossenhaas op de rozemarijn. Op deze manier maakt de ossenhaas geen contact met de bakring en kun je door regelmatig draaien de ossenhaas indirect bereiden tot een kerntemperatuur van 54 graden.
 4. Laat de ossenhaas ongeveer 10 minuten rusten onder een theedoek na het bereiken van de kerntemperatuur.
 5. Serveer het vlees op een mooie plank en snijd het vlees aan tafel in mooie plakken.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Handig voor je recept!
 • Inkbird IHT-1P

  Inkbird IHT-1P digitale vleesthermometer

  34,99
 • Barbecue handschoenen

  Barbecue handschoenen

  2 stuks
  29,95
 • aanmaak wokkels

  Aanmaak wokkels

  24 stuks
  4,45
Logo
Mega Actie! Bekijk onze acties! Kortingen tot 50%
Bestel nu!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?