• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 150 minuten
Aantal porties 8 personen
Keuken Barbecue
gyros

Heerlijke Gyros maak je natuurlijk zelf!

Gyros van het spit gemaakt op de barbecue is een eenvoudig gerecht waar je met veel mensen van kunt eten. In dit recept gebruikte ik 2,5 kg procureur, maar je kunt natuurlijk ook 1 kg gebruiken. Procureur word vaak gebruikt voor pulled pork , het is echter ook geschikt om gyros van te maken. Dit recept is dan ook geweldig om te maken als je bijvoorbeeld een feest hebt of een aantal vrienden over de vloer komen. Je kunt het ruim van te voren voorbereiden en het moet 2,5 uur op de barbecue. Hierdoor heb je echt geen stress als de gasten komen. Het meeste werk is immers reeds gedaan. Procureur bevat niet veel smaak en is daarom perfect geschikt om te marineren. Lekker zelf je gyros kruiden maken is daarom ook iets wat ik graag doe. Heb je geen zin om zelf de kruiden samen te stellen kun je ook een potje gyroskruiden kopen. Echter is het zelf maken van een kruidenmix natuurlijk veel leuker. Op deze manier kun je zelf bepalen hoe je de beste smaakcombinatie krijgt.

8 personen

Ingrediënten voor 8 personen

Ingrediënten

  • 2,5 kg procureur
  • 2 paprika's
  • 1 grote ui
  • tomaten
  • sla
  • pitabroodjes

Ingrediënten marinade

  • 100 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zout
  • 2 eetlepels paprika poeder
  • 2 theelepels chili poeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel komijn
  • 2 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • halve theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kaneel

Meten is weten!

Het meten van de kerntemperatuur is iets wat ik als barbecue liefhebber vaak doe. Bij een normale steak van minder dan 2 centimeter dik doe ik het gewoon op gevoel. Echter wanneer ik grote stukken vlees bereid gebruik ik een kerntemperatuurmeter. Nu is dat lastig als je iets maakt op een rotisserie. Echter met de Meater+ is dit totaal geen probleem. Het is namelijk een draadloze temperatuurmeter die je gewoon kunt gebruiken in je barbecue of kamado.

Voorbereiding

  1. Neem een kom en meng hierin alle ingrediënten voor de marinade.
  2. Snijd de procureur in dunne plakken van ongeveer één centimeter dik.
  3. Je kunt nu twee dingen doen of je neemt een grote ziplockzak of een grote kom. Meng het vlees met de marinade en leg het minimaal een halve dag in de koeling maar bij voorkeur een nacht.
  4. Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten.
  5. Pel de ui en snijd deze vervolgens door de helft.
  6. Neem het spit en start met de ui en rijg vervolgens het vlees en de paprika aan het spit. Rijg als laatste de andere helft van de ui aan het spit en zet het geheel vast met de klemmen van het spit.

Bereiding Gyros aan het spit

  1. Maak ten eerste de barbecue aan door twee kolenmandjes te vullen met briketten of houtskool. De gyros moet ongeveer 2,5 uur op de barbecue en daarom heb ik een aantal briketten tussen de kolen gedaan.
  2. Plaats daarna de ring van de rotisserie op de barbecue en plaats lekbakjes in het midden van je barbecue. Sluit de deksel tot de keteltemperatuur tussen de 150 en 160 graden is.
  3. Wanneer de juiste keteltemperatuur is bereikt kun je het spit plaatsen in de rotisserie en deze aanzetten. We gaan de gyros grillen tot een kerntemperatuur van 63 graden. Je kunt na 2 uur eens de temperatuur meten en kijken hoever het is of je kunt het lekker makkelijk doen zoals ik heb gedaan met een draadloze kerntemperatuurmeter.
  4. Haal de gyros uit de rotisserie met vuurvaste handschoenen als de juiste kerntemperatuur is bereikt.
  5. Serveer de gyros met een pitabroodje, sla, tomaat en een lekkere knoflooksaus.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
10% korting!