• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 90 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
tomahawk steak kamado

Een perfecte combinatie met tomahawk steak!

Een heerlijk stoer stuk vlees om te bereiden op de kamado is toch wel de tomahawk steak. De tomahawk is een ribeye met het bot er nog aan. Wij hebben er dit keer een perfect recept mee gemaakt voor de winter of herfst door de steak te combineren met zoete aardappelpuree en spruitjes.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kg tomahawk steak
 • 50 gram walnoten
 • 4 zoete aardappelen
 • klontje boter
 • melk
 • 400 gram kleine spruitjes
 • 1 ui
 • 125 gram spekblokjes
 • zout en versgemalen peper
 • olijfolie

Wat ons betreft is het zonde om dit heerlijke stuk vlees alleen te bereiden in de lente of in de zomer. Je kunt ten slotte het hele jaar barbecueën. Het is natuurlijk ook mogelijk om het vlees aan te braden in een pan en vervolgens verder te garen in de oven. In dit recept serveerde we er spruitjes bij, maar daar is niet iedereen fan van ;). Je kunt de spruitjes ook vervangen door gegrilde groenten of witlof.

 

De tomahawk steak

In dit recept brengen we de tomahawk steak alleen op smaak met zout en achter af misschien een beetje versgemalen peper. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het vlees vooraf te kruiden met een lekkere dry-rub. Pas dan wel op met de keuze van de rub wanneer je deze bijgerechten erbij serveert. Het vlees kruid je met zout ongeveer 30 minuten voor de bereiding. Hierdoor wordt het vocht in het vlees onttrokken wat ook wel het osmose effect wordt genoemd. De meningen zijn hierover nogal verdeeld of het wel of geen positief effect heeft om het vlees vooraf te kruiden met zout. Wat ons betreft werkt het perfect. Voeg peper pas altijd toe na de bereiding gezien peper verbrand boven de 150 graden en hierdoor een bittertje afgeeft.

Voorbereiding

 1. Haal de tomahawk steak een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
 2. Ongeveer een uur voor de bereiding haal je het vlees uit de koeling en verwijder je de verpakking. Dep het vlees droog met keukenpapier en breng vervolgens op smaak met zout 30 minuten voor de bereiding.
 3. Maak vervolgens de spruitjes schoon en zet met een mes een kruisje in de stronk.
 4. Pel de ui en snijd in halve ringen en hak de walnoten in stukjes. Niet te klein maar ook zeker niet te groot. De walnoten worden namelijk verwerkt in de puree van zoete aardappelen.

Bereiding tomahawk steak op jouw kamado

 1. Maak je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden.
 2. Wrijf de zoete aardappelen in met een beetje olijfolie en leg deze samen met de tomahawk steak op de kamado boven het indirecte gedeelte.
 3. Sluit de deksel en draai de tomahawk steak na ongeveer 20 minuten om en wacht tot de kerntemperatuur rond de 46 graden is.
 4. Plaats na 40 minute een skillet op het rooster boven het directe gedeelte en laat warm worden voordat je de spekblokjes toevoegt.
 5. Sluit de deksel er roer om de 5 minuten door de spekblokjes tot ze bijna krokant zijn. Na 10 minuten kun je de uien toevoegen zodat ze kunnen smoren. Verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte wanneer de uien glazig zijn en voeg de spruitjes toe. Op dit moment kan de tomahawk steak van het rooster gezien we het vlees nog gaan grillen op hoge temperatuur. Leg het vlees tot die tijd op een snijplank onder aluminiumfolie.

Bereiding zoete aardappel puree

 1. Controleer of de zoete aardappelen gaar zijn door erin te knijpen. Wanneer ze zacht zijn kunnen ze van de BBQ.
 2. Zet alle schuiven open van de kamado en stook de BBQ naar een temperatuur van rond de 250 graden en grill beide zijden van de steak tot deze mooi is verkleurd.
 3. Haal het vlees van de BBQ en laat voor ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
 4. Neem vervolgens een kom en snijd de zoete aardappelen open en schep met een lepel de puree eruit. Pureer de zoete aardappel fijn door boter toe te voegen en een beetje melk. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en roer tenslotte de walnoten door de puree.
 5. Controleer of de spruitjes gaar zijn en serveer de tomahawk steak van de kamado samen met de zoete aardappelpuree en de spruitjes.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(3)
Volg onze socials!
10% korting!