• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
gegrilde kip

Een gegrilde kip van de BBQ is natuurlijk het lekkerste wat er is!

Een hele gegrilde kip maak ik eigenlijk altijd op de barbecue en heel soms als het niet anders kan in de oven. Ik ben echt gek op kip en helemaal wanneer er een lekker krokant korstje opzit. Er zijn diverse manieren om een  hele kip op de barbecue te bereiden.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 hele kippen
 • Dry rub
 • olijfolie

Denk hierbij aan het bereiden als hele kip gevuld met bijvoorbeeld citroen en verse kruiden. Verder kun je de kip vlinderen of bereiden op een beerblik voor de beroemde beer can chicken maar natuurlijk ook zoals het vaak wordt gedaan aan een spit. In dit recept is gekozen om de kip van te voren in twee helften te snijden. Mijn persoonlijke voorkeur blijft toch de kip in twee helften snijden of vlinderen. Bij kip hoort natuurlijk een lekkere dry-rub. Die kun je natuurlijk zelf maken zoals je kunt vinden in de ingrediënten lijst. Heb je geen zin om zelf een dry-rub te maken dan kun je deze natuurlijk ook gewoon kopen. Een lekkere all purpose rub is altijd goed voor kip.

Wijn tips

Bij gegrilde kip drink ik het liefste een biertje maar als we gasten hebben dan komt er vaak een fles wijn op tafel. Welke wijn drink je nu eigenlijk bij gegrilde kip? Dit is een beetje afhankelijk van de kruiden die gebruikt worden. Normaal ga je voor een volle witte wijn of een rode wijn die niet al te zwaar is. Is de kip pittige gekruid zoals onderstaand recept en serveer je er frietjes bij dan adviseer ik om voor een rode wijn te gaan. Bij rood kun je dan denken aan een Pinot Noir die zacht en niet al te stevig is. Wil je toch liever een witte wijn dan ga je voor een zachte, volle wijn als Chardonnay of Viognier met als voorkeur gerijpt op hout.

Voorbereiding

 1. Haal de kip uit de verpakking en maak deze schoon wanneer noodzakelijk.
 2. Snijd of knip de hele kip door de helft met een mes of gevogelteschaar.
 3. Wrijf de kip in met een beetje olijfolie en strooi de dry-rub over de kip. Laat de kip tenminste een uur onafgedekt in de koeling staan.

Bereiding Gegrilde Kip

 1. Maak de barbecue aan en zorg voor een keteltemperatuur van rond de 180 graden en één zone om indirect te grillen.
 2. Leg de kip helften op de barbecue met de huid naar boven, boven het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel.
 3. Na ongeveer 30 minuten wrijf ik de kip in met een beetje olijfolie.
 4. Vergeet niet om een kerntemperatuurmeter te plaatsen in het dikste stuk van de kip of meet met een handthermometer. Persoonlijk vindt ik dit het makkelijkste.
 5. Na ongeveer 60-75 minuten heeft de kip een kerntemperatuur van 73 graden en is de huid lekker krokant.

Serveer tip: Persoonlijk eet ik de gegrilde kip het liefste met een zelfgemaakte mayo en heerlijk vers gesneden dikke friet. Natuurlijk drink je bij zo’n soort gerecht een lekker koud glas bier.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(4)
Volg onze socials!
10% korting!