• Gratis thuisbezorgd vanaf €70,-

  • Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Paella met Kip en Chorizo

Chefkok Inamood, donderdag 22 september 2022

Paella met Kip en Chorizo is een echt zomergerecht wat je perfect kunt maken op de OFYR of zelfs op de BBQ. Met dit geweldige gerecht wil je gelijk je koffers pakken en vertrekken naar Spanje waar je overal Paella kunt eten. Paella komt oorspronkelijk uit Valancia maar is tegenwoordig overal te vinden in Spanje. Er zijn super veel varianten van Paella in Spanje en de meeste herkennen dit aan Paella met zeevruchten. Dit komt natuurlijk omdat de meeste op vakantie gaan langs de kust, waar de Paella marisco wordt gemaakt.

Van oudsher wordt Paella gemaakt met kip, konijn en slanken en dus niet wat de meeste mensen gewend zijn om te eten. In deze variant heb ik een Paella gemaakt met kip en chorizo zodat het gerecht een lekkere pit krijgt. Eén van de ingrediënten in Paella is saffraan wat de mooie gele kleur geeft aan het gerecht. Wanneer je deze niet kunt krijgen of wanneer je het te duur vindt kun je voor de gele kleur ook kurkuma gebruiken.

Socarrat

Socarrat is de krokante korst die ontstaat bij het maken van Paella en is een echte delicatesse. Deze korst ontstaat wanneer je de bouillon toevoegt aan het gerecht met de paellarijst. Het idee is dat je dan niet meer roert in je gerecht maar af en toe de pan schud. Op deze manier wordt de onderste laag bij de bodem van de paella pan lekker krokant.

Nu is dit eigenlijk de grootste uitdaging van de Paella gezien je niet wilt hebben dat de rijst aanbrand. Wanneer je gaat kijken op Youtube en je zoekt op Paella zie je de meeste chefkoks ook gewoon roeren. Het is namelijk lastig om in te schatten hoe hoog je vuur moet staan om het niet te laten aanbranden en helemaal wanneer je dit gerecht maakt op de OFYR. Van mij mag je dus best roeren als je geen waarde hecht aan het krokante korstje 🙂.

Paella pan

Voor dit recept heb ik een geweldige grote pan gietijzeren pan gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een dutch oven gebruiken of een skillet. Je hoeft dus niet perse een echte paella pan te kopen. Dit recept maakte ik voor 15 personen en heb de ingrediënten uitgewerkt voor 5 á 6 personen. De verhouding is dus goed voor een normale pan of dutch oven.

Paella voorbereiden

Ingrediënten

  • 500 gram paellarijst
  • 600 gram kipfilet of kippendijen
  • 1 chorizo worst
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 0,05 gram saffraandraadjes of een eetlepel kurkuma
  • 6 grote tomaten
  • 100 gram diepvries erwten
  • 1 1/2 liter kippenbouillon
  • 1 citroen
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Voorbereiding

  1. Maak de kipfilet schoon en snijd deze in kleine blokjes en kruid met zout en versgemalen peper.
  2. Ontvel de chorizo worst en snijd deze door de helft in de lengte richting en vervolgens in halve maantjes.
  3. Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika’s en snijd ze in kleine blokjes.
  4. Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn.
  5. Zet een pan met water op het fornuis en breng deze aan de kook. Neem een mes en snijd de tomaten een beetje in aan de onderzijde. Leg de tomaten in het kokende water en wacht tot de schil loslaat. Haal de tomaten uit de pan en verwijder het vel van de tomaten. Snijd ze open en verwijder het vocht en zaadjes. Snijd de tomaten vervolgens in blokjes.
  6. Haal de erwten uit de diepvries.

Paella Ofyr

Bereiding Paella met Kip en Chorizo

  1. Maak de OFYR aan door eerst met een klein vuur de ring te verwarmen. Maak het vuur groter om voldoende hitte te krijgen. Plaats vervolgens de Grill bovenop de OFYR en plaats hier de paella pan op of Dutch Oven.
  2. Schenk een scheutje olijfolie in de pan en wacht tot deze heet is.
  3. Fruit nu eerst de ui aan en bak daarna de kipfilet en de chorizo mee. Roer regelmatig voor ongeveer 2 minuten, en voeg de knoflook en paprika toe.
  4. Bak alles ongeveer 4 minuten door regelmatig te roeren.
  5. Voeg nu de paellarijst toe en rooster heel even de rijstkorrels door deze tijdens het bakken om te scheppen in de pan.
  6. Schenk de bouillon en de saffraan of kurkuma toe en breng het geheel aan de kook. Wanneer de bouillon aan de kook is gebracht kun je het hout in de OFYR meer verspreiden zodat de hitte afneemt en je de paella met kip en chorizo langzaam kan laten sudderen. Houd met vuurvaste handschoenen de paella pan vast en schud af en toe.
  7. Na ongeveer 10 minuten kunnen de diepvries erwten en de tomatenblokjes erbij en laat je het nog even sudderen tot de paellarijst gaar is. Het duurt ongeveer 20 á 30 minuten voordat de paellarijst gaar is tijdens het koken.
  8. Haal ten slotte de pan van het vuur en laat deze nog even staan en verdeel de citroenpartjes over de paella met kip en chorizo.

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?