• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 360 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
Spareribs bereiden

Perfect gegaarde spareribs!

Spareribs bereiden met Chinese smaken is echt super lekker en weer wat anders. Daarom ga ik deze keer Spareribs bereiden met Chinese smaken. Deze heerlijke kruidige spareribs worden afgelakt met een zoete laksaus die natuurlijk ook zelf gemaakt word. De meeste sauzen die je koopt laten namelijk strepen achter op je spareribs en dat wil je natuurlijk niet. Met deze zelfgemaakte laksaus krijg je echt geen strepen en een mooie egale kleur.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 2 spareribs dun of dik
 • 2 eetlepels Chinese 5 spices kruiden
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel witte peper
 • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
 • 1/2 eetlepel zout
 • 100 ml Hoisinsaus
 • 2 eetlepels Sake
 • 3 eetlepels honing
 • wit sesamzaad
 • 2 lente ui

In dit recept neem ik jullie ook mee, hoe je nu eigenlijk spareribs kunt bereiden. Er staan natuurlijk al diverse sparerib recepten op onze website met allemaal een eigen smaak. Voor dit recept gebruikte ik de Weber Summit Charcoal Grill wat echt een geweldige barbecue is. De methode is natuurlijk toepasbaar op alle andere barbecue’s die er op de markt zijn.

Welk soort Sparerib kies je!

Er zijn natuurlijk diverse soorten spareribs verkrijgbaar en in dit recept ben ik gegaan voor de dunne Spareribs. Je kunt dit recept natuurlijk gebruiken voor ieder soort sparerib die je zelf kiest. Bekijk ook eens het recept van pittige whisky spareribs. Je kunt zelfs gegaarde spareribs gebruiken en weet je niet hoe je deze moet op warmen, lees dan onze blog hoe je spareribs opwarmt.

Het vlies verwijderen

Zelf verwijder ik het vlies altijd met een bot mes of met de achterkant van een lepel. Deze steek ik onder het vlies tot ik een gedeelte los heb. Nu kun je het vlies eraf trekken in één keer met je vingers. Heb je gladde vingers door het vet? Neem dan een stuk keukenrol en trek het hiermee eraf. Spoel hierna de spareribs schoon onder de kraan en verwijder eventueel stukjes vlees die los hangen. Deze verbranden toch tijdens de bereiding wat niet ten goede komt aan de smaak.

Sparerib dry rub

Neem een kom en meng alle kruiden door elkaar om de dry rub te maken voor de spareribs. Voordat de spareribs voorzien worden van de dry rub is het belangrijk om de spareribs droog te maken met een stuk keukenpapier. De hoeveelheid dry rub in dit recept is voldoende voor 2 spareribs. Wanneer je meer spareribs gaat maken vermenigvuldig je gewoon de ingrediënten met het aantal spareribs gedeeld door twee.

Wrijf de spareribs royaal in met de dry rub aan alle zijden en dek ze vervolgens af met vershoudfolie, voordat je ze weer terug legt in de koeling.

Bereiding Spareribs op de BBQ

Laten we starten met het aanmaken van de barbecue. Voor dit recept gebruikte ik de Weber Summit die voorzien is van een deflector plaat waardoor je bijna het gehele oppervlak indirect kunt gebruiken.

Voorzie de barbecue van voldoende houtskool of briketten om hem minimaal 6 uur op een temperatuur te houden van tussen de 110 en 120 graden. Ik voorzie het rooster altijd van een temperatuursensor zodat ik de perfecte temperatuur heb boven het rooster. Maak de barbecue aan en leg de deflector plaat in de  barbecue, plaats het rooster en sluit de deksel. Ik zet de luchttoevoer boven en onder in de barbecue altijd volledig open tot een temperatuur van 100 graden. Daarna sluit ik het ventilatierooster aan de bovenzijde en laat hem een stukje open tot de temperatuur in de barbecue constant blijft op rond de 120 graden. De luchttoevoer aan de onderzijde zet ik iets voor de P stand van de Summit. Open de barbecue en maak het rooster schoon met keukenpapier met wat zonnebloemolie. Voeg rookhout toe door het rooster te openen en de deflector plaat. Leg nu de spareribs voor de bereiding op de barbecue en sluit de deksel gedurende 3 uur. We gaan de spareribs namelijk volgens de 321 methode bereiden.

Nu gaat het puur om temperatuur beheersing door met de ventilatie openingen van de barbecue te spelen en proberen om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Op een gegeven moment krijg je feeling met de barbecue en weet je precies hoe hij moet staan om een constante temperatuur te houden. Na 3 uur is het tijd om de spareribs in te pakken in aluminiumfolie en te voorzien van wat appelsap. Je gaat nu namelijk de spareribs stomen in een beetje vocht van appelsap. Je kunt ook eens gek doen en bijvoorbeeld cola gebruiken of een lekker biertje. Pak bij dit gerecht bijvoorbeeld Tiger bier, wat een heerlijk bier is wat ik regelmatig heb gedronken in Vietnam. Het stomen gaan we gedurende 2 uur doen door de spareribs in te pakken in twee lagen aluminiumfolie. Pak ze niet strak in maar lekker losjes en zorg ervoor dat er geen gaatje zin in de onderzijde. Het vocht moet namelijk in het pakketje blijven.

Aflakken Spareribs

Neem een kom en voeg hierin de hoisin saus samen met de honing en de Sake. Verwarm de saus een beetje tot deze warm is. Meestal zet ik het pannetje met laksaus gewoon in de barbecue zodat deze warm kan worden voor gebruik. Dit doe ik eigenlijk altijd wanneer ik een saus koop in de winkel. Bij deze saus is het niet noodzakelijk omdat je geen strepen krijgt op de spareribs van de kwast.

Haal de spareribs uit de aluminiumfolie en let op dat je het vocht niet over je heen krijgt gezien het super heet is. Een tip is om een stukje aluminiumfolie weg te knippen en het vocht in een kom te schenken. Hierna kun je de spareribs uitpakken en terug op de barbecue leggen en voorzien van de eerste laklaag. Lak de spareribs nu iedere 10 minuten gedurende een uur. Soms maak ik er ook een half uur van maar dit is afhankelijk van de dikte van de spareribs.

Neem een mooie houtenplank en leg hier de spareribs op. Besprenkel de spareribs met wit sesamzaad. Snijd een lente ui in ringen en strooi deze over de ribben en ik zeg dan smakelijk eten.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!