• Gratis thuisbezorgd vanaf €70,-

 • Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Tomahawk steak van de Kamado met Panzanella

Chefkok Inamood, vrijdag 15 juli 2022

Een perfect zomergerecht met een heerlijk stuk vlees is deze tomahawk steak van de kamado met panzanella. Je kunt voor dit gerecht iedere steak gebruiken die jezelf lekker vindt. Het hoeft niet perse een tomahawk steak te zijn, maar wat ons betreft een perfecte keuze.

Op onze recepten pagina staan reeds diverse recepten met een tomahawk steak. Nu kwam onze collega Wanda op het idee om er een Italiaans gerecht mee te maken. Door de kleuren is het een echt zomergerecht geworden. Panzanella is een echt klassiek Italiaans voorgerecht wat bestaat uit tomaten, basilicum, oud brood en een vinaigrette. Makkelijk om te bereiden en het voordeel is dat je de salade al vooraf kunt bereiden. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Toscane en Umbrië.

Je kunt het serveren op een grote schaal met het vlees gesneden in dunne plakken. Op deze manier kan iedereen er bruschetta’s mee maken. Of je kunt het gewoon zoals het bedoeld is serveren als salade. Wanneer je croutons maakt kun je ervoor kiezen om deze reeds toe te voegen aan de salade zodat de croutons de sappen kunnen opzuigen. Hierdoor worden ze wel zacht en is de crunch weg. Het is wel heel erg lekker doordat de smaken in het brood gaan zitten.

Ingrediënten

 • 1 tomahawk steak
 • verse tijm
 • verse rozemarijn
 • 2 ciabatta broden
 • olijfolie
 • fijn zeezout
 • 1 komkommer
 • 1 kg diverse kleine tomaten
 • 800 gram kleine mozzarellaballen
 • verse basilicum
 • 2 eetlepels kappertjes

Ingrediënten vinaigrette

 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 3 eetlepels rode wijnazijn
 • 1/2 theelepel oregano
 • 1 teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel fijn zeezout
 • 1/2 kleine rode ui
 • versgemalen peper naar smaak

tomahawk steak kruiden

Voorbereiding steak

 1. Haal ten eerste de tomahawk steak 1 dag voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
 2. Verwijder ongeveer 1 uur voor de bereiding de verpakking en dep het vlees droog.
 3. Snipper de tijm en rozemarijn fijn en breng de tomahawk steak op smaak met zout en de verse kruiden.
 4. Dek af en laat rusten tot gebruik. Je kunt het vlees ook eerder kruiden en dan afdekken en terug in de koeling plaatsen.

Bereiding vinaigrette

 1. Pel de ui en snijd door de helft en vervolgens in ringen.
 2. Neem een kom en voeg hierin de olijfolie, rode wijnazijn, zeezout, oregano en een snufje zwarte peper.
 3. Pel vervolgens de knoflook en pers deze uit boven de vinaigrette en roer alles goed door elkaar.
 4. Voeg ten slotte de rode uien ringen toe en roer nogmaals door elkaar. Dek af en plaats in de koeling tot gebruik.

tomahawk grillen

Bereiding tomahawk steak op de kamado

 1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats een plate setter en de roosters. We gaan namelijk indirect en direct barbecueën. Wil je het vlees ook een rooksmaak geven, dan is het verstandig om een aantal chunks toe te voegen voor de rooksmaak.
 2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit daarna de schuiven tot de temperatuur stabiel blijft in de kamado. Laat ze wel een stukje open zodat er een luchtdoorstroming blijft en de houtskool niet uitgaat.
 3. Plaats het vlees op het rooster boven het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel.
 4. Draai het vlees na ongeveer 20 minuten om zodat het gelijkmatig gaart aan beide zijden.
 5. Wacht vervolgens tot de kerntemperatuur van de tomahawksteak 46 graden is.
 6. In de tussen tijd kun je de tomaten halveren en de komkommer in dunne schijfjes snijden.
 7. Wanneer de steak de juiste temperatuur heeft bereikt kun je de steak verwijderen en alle schuiven van de kamado open zetten. Regel de temperatuur naar rond de 250 graden. We gaan namelijk de steak nu searen boven directe hitte.
 8. Grill beide zijden van de tomahawk tot deze mooi verkleurd is. De kerntemperatuur loopt hierdoor snel op en controleer regelmatig tot de gewenste temperatuur. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur nog zo’n 4 graden. Houd hier rekening mee tijdens de bereiding.
 9. Haal de tomahawk steak van de kamado bij de gewenste kerntemperatuur en laat ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
 10. Snijd het brood in kleine blokjes en bak ze even op de BBQ in een skillet zodat je croutons krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om er plakken van te snijden en deze even te grillen. Besprenkel het brood wel vooraf met olijfolie.
 11. Neem vervolgens een grote schaal en leg hierop de gesneden tomaten met komkommer en voeg de mozzarella en de courtons toe.
 12. Verdeel de rode uien erover en roer de vinaigrette door elkaar en sprenkel deze over de salade.
 13. Schenk er eventueel nog wat olijfolie over en strooi er een beetje zwarte peper over en de kappertjes en de basilicum.
 14. Serveer ten slotte de salade samen met extra ciabattabrood en de tomahawk steak. Op deze manier heb je een perfecte zomerse salade.

tomahawk met panzanella

 

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?