• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 45 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Pasta
ossenhaas recept

Ossenhaas is een heerlijk stuk vlees en het is zonde als het alleen op tafel komt te staan tijdens de feestdagen. Je kunt er namelijk zoveel gerecht mee maken en het is een heerlijk mals stuk rundvlees. In dit recept hebben we een hele ossenhaas bereid op de barbecue en geserveerd met tagliatelle en stroganoffsaus. Er is niet veel voorbereiding voor nodig om dit recept te maken.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele ossenhaas
  • 1 kg tagliatelle
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • scheut cognac of vodka
  • verse dille
  • 250 ml crème fraiche

Stroganoff is een vleesgerecht uit de Russische keuken, bestaande uit dunne blokjes rood rundvlees met een pittige saus. Het recept stamt uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de familie Stroganov. In dit recept hebben we ervoor gekozen om de ossenhaas niet in blokjes te snijden maar in plakken te snijden en los te serveren met tagliatelle. Wil je de saus wat pit geven, dan kun je chilipoeder toevoegen maar dat hebben wij niet gedaan. Het is altijd leuk om varianten te maken van klassieke gerechten. 

Ossenhaas bereiden in de oven

Je kunt dit recept natuurlijk ook gewoon binnen in de keuken maken. Neem een pan en smelt een klontje boter. Bak de ossenhaas rondom bruin op hoog vuur en leg deze hierna in een ovenschaal. Stel de oven in op 150 graden en gaar de ossenhaas tot een kerntemperatuur van rond de 50 graden. Voor de stroganoffsaus kun je onderstaande bereiding aanhouden. 

Voorbereiding

  1. Pel ten eerste de sjalotten en de knoflook en snipper fijn.
  2. Borstel vervolgens de champignons schoon en snijd in plakken.
  3. Snijd de paprika door de helft en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika vervolgens in repen. 
  4. Haal het vlees ongeveer een uur voor de bereiding op de barbecue uit de koeling en breng het vlees op smaak met zout.

Bereiding ossenhaas recept met tagliatelle

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Plaats na ongeveer 5 minuten één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën. Sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van rond de 150 graden in de dome.
  2. Zorg ervoor dat je grilrooster goed schoon is om er even voor het grillen met een doekje met zonnebloemolie overheen te gaan en een staalborstel.
  3. Plaats daarna de ossenhaas op het rooster boven het indirecte gedeelte. Voorzie de ossenhaas eventueel van een kerntemperatuursensor. Stel de kerntemperatuur meter in op 40 graden.
  4. Sluit ten slotte de deksel van de kamado en draai de ossenhaas om na ongeveer 20 minuten. Wacht tot de kerntemperatuur rond de 40 graden is.
  5. Plaats de skillet boven het directe gedeelte van de barbecue bij een kerntemperatuur van rond de 35 graden en laat de skillet goed heet worden.
  6. Schenk een beetje olijfolie in de skillet en fruit de sjalotten samen met de knoflook en paprikapoeder aan. Voeg hierna de paprika toe en de champignons. Je kunt de paprika ook eerder toevoegen maar persoonlijk vindt ik het wel lekker als de paprika een bite heeft bij dit recept.
  7. Haal het vlees van de barbecue bij een kerntemperatuur van 40 graden en zet alle schuiven open. We gaan het vlees namelijk nog af grillen boven het directe gedeelte van de barbecue.
  8. Verplaats de skillet naar het indirecte gedeelte en voeg de tomatenpuree en eventueel de cognac toe. Je kunt het ook bereiden zonder de cognac of vodka.
  9. Kook in de tussentijd de tagiatelle gaar in kokend water. 
  10. Schenk hierna de bouillon toe en laat het even inkoken. 
  11. Grill daarna het vlees boven het directe gedeelte van de barbecue door beide zeiden ongeveer 2 minuten te grillen.
  12. Haal de ossenhaas van de kamado en laat deze rusten voor ongeveer 10 minuten op een snijplank.
  13. Maak ten slotte de saus af door de crème fraiche toe te voegen en alles goed door elkaar te roeren. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  14. Voeg als laatste de tagiatelle toe in de skillet en zorg ervoor dat de tagiatelle geheel bedenkt is met de saus. Neem een grote schaal en serveer hierin de tagiatelle met de stroganoff saus en maak het af door deze te voorzien van plakken ossenhaas en een beetje dille.

Ben je opzoek naar andere gerechten die je kunt bereiden op een kamado? Neem dan eens een kijkje tussen onze categorie kamado recepten waar je een compleet overzicht vindt van alle recepten.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(1)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!