• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 180 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
oerhammen bbq

Lekker low and slow op de BBQ!

Oerhammen of Pig Wings is een lekker stukje vlees aan bot van het varken. Je bereid het low and slow op de BBQ of smoker. Vergeet dus zeker niet om lekker vroeg te beginnen. Je moet denken aan tussen de drie a vier uur bereiding op de BBQ. Maar het is echt het wachten waard, want ze waren echt super! Voor dit recept heb ik ze twee keer gemaakt en ga ze zeker vaker op het menu zetten hier.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 oerhammen
  • 300 gram AllBrine
  • 4 eetlepel roomboter
  • 3 liter water
  • 4 eetlepels basterd suiker
  • 4 eetlepels honing
  • BBQ saus

Ingrediënten dry-rub

  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels knoflookpoeder
  • 1½ theelepels komijnzaad
  • 3 eetlepels fijn zeezout
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1½ eetlepels uienpoeder
  • 1½ eetlepels gedroogde tijm
  • 1 theelepe cayennepeper

Deze maaltijd maakte ik voor onze vriendengroep met nog een aantal andere gerechten. Ik vind het altijd super om voor vrienden te koken of het nu op de barbecue is of gewoon binnen in de keuken. Gezellig met elkaar eten met een goed glas wijn en mooie gesprekken dat maakt deze hobby zo leuk. Helemaal natuurlijk als ik mijn gasten zie eten en zie genieten. Van alle vier gerechten die ik maakte vonden ze dit recept het lekkerste.

In combinatie met een lekkere pasta salade wordt het helemaal feest en je hoeft geen rekening te houden met de bereidingstijd. De pasta salade kun je namelijk in alle rust maken als de oerhammen op de BBQ liggen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je natuurlijk ook kiezen voor onze gegaarde oerhammetjes.

Voorbereidin

  1. Zet een pan op het vuur met drie liter water en de Allbrine pekel mix. Roer alles goed door elkaar en laat dit even koken volgens de beschrijving op de Allbrine verpakking. Laat de pekel daarna afkoelen tot 7 graden voordat het vlees erin gaat.
  2. Maak het vlees schoon door al het vet en de vliezen te verwijderen. Dit is misschien wel een klein nadeel aan de oorhammen maar ze zijn zo lekker als je ze gaat eten van de BBQ. Het is dus even een klus om ze goed schoon te maken.
  3. Leg ze daarna in de pekel voor 8 uur. Doe dit niet langer want dan smaken ze misschien te zout.
  4. Spoel ze even goed af onder de kraan en dep ze droog.
  5. Meng alle kruiden door elkaar voor de dry rub en wrijf de oerhammen in met de dryrub en zet het afgedekt terug in de koeling tot een uur voordat je ze gaat gebruiken.
  6. Haal de roomboter uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen en meng deze daarna samen met de bruine basterdsuiker en honing. Dit heb je later nodig tijdens het inpakken van de oerhammen.

Bereiding Oerhammen

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor twee temperatuur zones omdat we de oerhammen indirect gaan bereiden op de barbecue. Zorg voor een keteltemperatuur van rond de 120 graden.
  2. Leg de oerhammen boven het indirecte gedeelte en voeg eventueel rookhout toe aan de kolen. Sluit nu de deksel voor ongeveer 2 uur.
  3. Neem na de twee uur de aluminiumfolie en pak de oerhammen in met een eetlepel van het botermengsel. Nu gaan we de hammen stomen in de folie voor ongeveer een uur.
  4. Pak de hammen uit bij een kerntemperatuur van rond de 65 graden en leg ze terug boven het indirecte gedeelte en strijk ze in met de BBQ saus.
  5. Herhaal het instrijken iedere 15 minuten tot de gewenste kerntemperatuur van 75 graden is bereikt.
  6. Laat de oerhammen even rusten en server ze met een heerlijke pasta salade.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(1)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!