• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Wild
hertenbiefstuk bakken

Geniet van een geweldig wild recept!

Je zou het niet zeggen maar een hertenbiefstuk bakken met chocoladesaus is een goudencombinatie op smaak gebied. Daarom hebben wij een heerlijk recept gemaakt met hertenbiefstuk, chocoladesaus, pastinaakpuree en honing wortels. Het is een gerecht geworden wat makkelijk te bereiden is en wat je zelfs kan serveren tijdens de feestdagen. Het bakken van een hertenbiefstuk is stap voor stap beschreven in de beschrijving.

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten hertenbiefstuk

  • 4 hertenbiefstuk
  • 25 ml runderbouillon
  • 200 gram gesmolten pure chocolade
  • 25 ml rode wijn
  • bakboter
  • zout en versgemalen peper

Overige ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • melk
  • 2 blaadjes laurier
  • 75 ml olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • 8 wortels
  • 1 eetlepel honing
  • bakboter
  • zout en versgemalen peper

Om de chocoladesaus te maken wordt er rode wijn toegevoegd naast de runderbouillon en chocolade. Je kunt echter de rode wijn weglaten en dan de hoeveelheid van de runderbouillon verdubbelen. Op deze manier heb je een chocoladesaus bij de hertenbiefstuk zonder rode wijn.

Onze hertenbiefstuk wordt gesneden van de haas van een hert en is een heerlijk mals stuk vlees. Dit komt omdat er geen werkende spieren in dit deel van de rug zitten. De structuur van het vlees is daarom fijn, zonder draad. Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. Wanneer je geen wild liefhebber bent door de smaak is een hertenbiefstuk zeker te adviseren om deze eigenschap.

Je kunt bij hertenbiefstuk diverse sauzen serveren zoals de klassieker met een rode port- of rode wijnsaus of wat dacht je van een cranberrysaus! Naast de saus zijn er naast de pastinaakpuree ook diverse bijgerechten mogelijk. Denk dan bijvoorbeeld aan gegrilde witlof of stoofperen met pakketjes van bonen met ontbijtspek.

Bereiding pastinaakpuree en wortels

  1. Schil de pastinaak en snijd het uiteinde eraf. Snijd vervolgens de pastinaak in stukken en voeg de gesneden pastinaak toe in een hoge pan. Voeg in de pan de melk toe en de twee blaadjes laurier en breng rustig aan de kook.
  2. Kook de pastinaak gaar in ongeveer 10 minuten. Schenk de melk af en pureer de pastinaak zonder de laurierblaadjes in een keukenmachine. Voeg tijdens het pureren langzaam de olijfolie toe tot je een mooie egale puree krijgt.
  3. Proef de pastinaakpuree en breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.
  4. Maak de wortels schoon en laat voor de sier het uitende eraan zitten. Blancheer voor een aantal minuten de wortels in kokend water.
  5. Zet vervolgens een pan op het vuur met een kontje boter en voeg wanneer de boter is gesmolten de honing toe. Hussel de wortels door de boter met honing.

Hertenbiefstuk bakken

  1. Haal ten eerste de hertenbiefstuk een dag voor de bereiding uit de vriezer en ontdooi langzaam in de koeling.
  2. Net voor gebruik haal je de hertenbiefstuk uit de koeling en kruid je het vlees met een beetje zout.
  3. Zet vervolgens een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zet een schaal op de pan met de chocolade zodat deze langzaam gaat smelten. Breek hiervoor de chocolade in stukjes.
  4. Zet in de tussentijd een pan met dikke bodem op het vuur en smelt een klontboter. Wacht tot de boter is gesmolten en bak hierin de hertenbiefstuk aan iedere zijde voor ongeveer 2 minuten tot het vlees medium is.
  5. Haal de hertenbiefstuk uit de pan en laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie.
  6. Schenk vervolgens de runderbouillon in de pan waar het vlees is in gebakken en breng aan de kook. Roer met een pollepel even goed door de pan zodat je al het vet en smaken van de hertenbiefstuk meepakt. Zet ten slotte het vuur lager en schenk de gesmolten chocolade erin samen met de rode wijn. Roer tot je een egale saus hebt.

Serveer nu de hertenbiefstuk samen met de pastinaakpuree, honing wortels en de chocoladesaus!

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(1)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!