• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Bavette is een geweldig stuk vlees om te bereiden! Het is iets steviger van structuur dan andere soorten rundvlees. Echter door de smaak is het erg geliefd bij veel mensen. Je kunt namelijk bavette klaarmaken op diverse manieren. Naast het grillen of bakken kun je er ook heerlijke rollades mee maken.

In dit blog laten we meerdere bereidingswijzen zien en geven we tips over hoe je bavette het beste kunt bereiden.

Let wel op met het snijden van bavette gezien we dit haaks op de draad doen. Wanneer je het verkeerd snijd is het vlees taai en dat zou zonde zijn.

Bavette bakken in de pan

Het bereiden van een bavette in de pan is super eenvoudig. Je dept het vlees eerst droog met keukenpapier en brengt het ongeveer 30 minuten voor de bereiding op smaak met zout. Wanneer de bavette te lang is kun je deze ook door de helft snijden.

Je smelt roomboter in een hete pan en legt het vlees erin. De bavette ga je ongeveer 2 minuten per zijde bakken in de pan tot het vlees goudbruin is. Regel het vuur lager en bak het vlees verder tot de gewenste kerntemperatuur. Houd hierbij medium of medium-rare aan. Je kunt eventueel nog verse kruiden toevoegen tijdens de bereiding.

Bavette bereiden in de oven

Bavette bereiden in de oven doen we eigenlijk niet gezien het vlees te dun is. Echter een bavette is perfect geschikt voor een rollade. Je vult het vlees met een vulling naar wens en rolt het op. Bind de rollade vast met slagerstouw en je hebt een perfect stuk vlees voor in de oven.

Je bakt het vlees dan eerst rondom goudbruin in de pan en plaatst het vervolgens in de oven op 120 graden. Op deze manier krijg je een heerlijke bavette uit de oven.

Nu is natuurlijk de vraag: hoe lang moet een bavette garen in de oven? Het garen in de oven duurt ongeveer 1 uur. Dit is echter afhankelijk van de start temperatuur van de kern van het vlees. Controleer daarom altijd met een kerntemperatuur of de rollade medium of medium-rare is.

Op onze website staan inmiddels een aantal bavette rollade uit de oven recepten.

Bevatte klaarmaken op de BBQ

Bavette is een ideale steak voor op de BBQ. Je kunt het vlees namelijk grillen direct boven de kolen of bereiden als een rollade. Wanneer je er een rollade van gaat maken is een bavette op de kamado ideaal. Met een kamado kun je namelijk de temperatuur mooi stabiel houden.

Je gaart de rollade dan eerst indirect op 120 graden tot een kerntemperatuur van rond de 46 graden. Daarna regel je de kamado naar een temperatuur van rond de 250 graden en grilt het vlees rondom goudbruin. Na het grillen laat je het vlees rusten onder aluminiumfolie voor ongeveer 10 minuten.

Bavette grillen

Met een gegrilde bavette wordt het zeker genieten. Je krijgt net dat beetje extra smaak waar veel barbecue liefhebbers zo gek op zijn. Gezien het vlees niet heel dik is kun je bavette direct grillen boven de kolen. Grill beide zijden door regelmatig te draaien.

Wanneer het vlees mooi verkleurd is kun je het verplaatsen naar het indirecte deel van de barbecue. Dit is echter vaak niet noodzakelijk doordat het vlees maar heel even op de BBQ hoeft.

Na de bereiding laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten zodat alle sappen zicht kunnen verdelen in het vlees. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakjes haaks op de draad.

Bavette stoven

Vroeger werd bavette verkocht als stoofvlees of maakten ze er poulet van. Tegenwoordig bereiden wij bavette het liefste als steak. Bavette zou je echter ook perfect kunnen stoven. Het is namelijk mager vlees en door de grove structuur kun je het uren sudderen. Wij hebben er zelf nog geen stoof gerecht meegemaakt.

Bij het stoven van vlees bak je het vlees eerst rondom goudbruin en daarna laat je het uren sudderen. Dit kan in van alles zijn zoals rode wijn, bouillon of zelfs bier. Door het sudderen gaar je het vlees tot het helemaal uit elkaar valt.

Inmiddels staan er diverse recepten op onze website met bavette. Hieronder staan een aantal smaakvolle recepten met diverse soorten bereiding:

Deel dit artikel
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!