• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
gerookte zalm

Zalm warmroken boven vuur!

Gerookte zalm is wat veel barbecue liefhebbers graag maken. Je kunt zalm namelijk warm of koud roken op de barbecue. Zelf vind ik het ook super gaaf om dit te doen boven vuur. Lekker genieten van de warmte tijdens de bereiding van een hele zalmzijde. Daarom maakte ik de zalm dit keer op een Finse rookplank in een kota. De warmte blijft lekker binnen in het huisje en je kunt lekker kletsen met vrienden of familie tijdens de bereiding van het eten.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 zalmzijde
 • 1 teentje knoflook
 • 100 ml ketchup
 • 50 ml appelsap
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 100 gram bruine suiker
 • 50 ml appelciderazijn 

De zalm hebben we gemarineerd in een zelfgemaakte marinade die lekker van smaak is. Je kunt de zalm ook bereiden met alleen zout en versgemalen peper en er later een beetje citroensap over sprenkelen voor een lekker zuurtje.

Voorbereiding

 1. Ten eerste gaan we beginnen met het maken van de marinade.
 2. Pel vervolgens de knoflook en snijd deze heel fijn of gebruik een pers.
 3. Neem een kom en meng hier alle ingrediënten in voor de marinade en roer alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost.
 4. Je kunt nu twee dingen doen of de zalm instrijken met een kwastje of de zalm in de marinade leggen. De marinade is voldoende om de zalm erin te leggen. Dek de zalm af met vershoudfolie en laat de marinade minimaal twee uur intrekken of plaats de zalm een nacht in de koeling.
 5. Leg de Finse rookplank ongeveer 2 uur in het water.
 6. Haal de zalm uit de koeling en leg de zalm met de huidzijde op de rookplank en voorzie deze van de klem zodat de zalm tijdens de bereiding er niet uit kan vallen.

Bereiding gerookte zalm

 1. Start met het maken van een vuur in de polar grill en bouw dit rustig op. Zorg dat je vooral droog hout gebruikt tijdens het aanmaken. In de kota heb je geen last van rook door de afzuiging in het midden boven de polar grill.
 2. Plaats vervolgens de rookplank in de zijkant van de polar grill via de beugel die op de rookplank zit. De klem aan de voorzijde van de rookplank zorgt ervoor dat de zalm niet van de rookplank kan vallen tijdens de bereiding.
 3. Nu is het wachten en het vuur onder controle houden tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 50 graden. Controleer dit op diverse plekken met een kerntemperatuurmeter. Je kunt met het vuur spelen tijdens de bereiding om juist hogere vlammen te maken bij het dikkere deel van de zalm. Op die manier krijg je een gelijkmatige garing van de zalm.
 4. Haal ten slotte bij de juiste kerntemperatuur de zalm van de polar grill. Let nu goed op dat je de klem vasthoud en handschoenen gebruikt zodat de zalm niet van de rookplank valt. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
10% korting!