• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 150 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
lamsbout bbq

Een heerlijk stuk vlees voor op de BBQ!

Een gevulde lamsbout van de BBQ is echt iets wat wij kunnen adviseren. De smaken trekken lekker in het lamsvlees en in combinatie met gegrilde groenten en zoete aardappelen heb je een geweldige maaltijd. Serveer er een goed glas rode wijn bij en je zult genieten.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 lamsbout zonder of met been
  • bosje rozemarijn
  • bosje bladpeterselie
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 sneden oud brood
  • 8 groene olijven
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Tijdens het neuzen in mijn kookboeken kwam ik een versie van dit recept tegen in het boek van Jamie Oliver. Het originele recept heeft een iets andere samenstelling omdat we hier niet echt van ansjovis houden. Hou Jamie het heeft bedoeld weet ik natuurlijk niet maar deze smaakte echt perfect. Het is weer eens iets anders dan een lamsbout bereid op je BBQ met een dry rub of voorzien van alleen kruiden aan de buitenzijden. Dat is voor mij altijd het leuke aan het neuzen in kookboeken omdat je op die manier weer op nieuwe ideeën komt. Mijn kast staat inmiddels al aardig vol en je kunt tegenwoordig alle gerechten uit een normaal kookboek gewoon op een barbecue bereiden. Voeg nog wat rookhout eraan toe als je ervan houd en het feest is compleet.

In dit recept heb ik een lamsbout gebruikt zonder been maar je kunt het recept natuurlijk ook maken met een lamsbout met been. Wanneer je langs het bot snijd kun je het lamsvlees ook openklappen net zoals ik heb gedaan. Voorzie het van slagerstouw zodat het bij elkaar blijft tijdens de bereiding op de BBQ.

We gaan de lamsbout langzaam garen op de BBQ. Het is dan handig om een kerntemperatuurmeter te gebruiken zodat je een signaal krijgt wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Ben je toevallig op zoek naar nog een recept ter inspiratie met een lamsbout? Check dan eens mijn recept van pulled lamb wrap met tomatensalsa.

Voorbereiding vulling lamsbout

  1. Haal de lamsbout uit de koeling en snijd deze open zodat de openvalt. Wanneer je een lamsbout hebt met bot kun je deze opensnijden langs het bot zodat de lamsbout openvalt.
  2. Pel de knoflook teentjes en snipper ze fijn samen met de peterselie.
  3. Neem het brood en snijd de korstjes eraf en snijd het brood in kleine blokjes.
  4. Schep de knoflook, peterselie en het brood in een kom en roer het door elkaar.
  5. Rasp de schil van een citroen en voeg dit toe aan het mengsel samen met het een beetje sap van de citroen.
  6. Hak de olijven fijn en voeg deze als laatste toe samen met een scheut olijfolie.
  7. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en roer alles goed door elkaar.
  8. Wrijf de binnenzijde van de lamsbout in met het mengsel en rol deze op. Zet het geheel vast met slagerstouw zodat de lamsbout niet uit elkaar kan vallen.

Voorbereiding rub lamsbout

  1. Neem de rode peper en snijd deze open en verwijder de zaadlijsten.
  2. Verwijder de naalden van de rozemarijn en snipper deze samen met de rode peper en twee teentjes knoflook.
  3. Wrijf de lamsbout een beetje in met olijfolie en breng hem op smaak met zout en versgemalen peper.
  4. Wrijf vervolgens de lamsbout in met het mengsel van rode peper, knoflook en rozemarijn.
  5. Dek de lamsbout af met vershoudfolie en leg hem minimaal 2 uur in de koeling of een hele nacht.

Bereiding lamsbout op de BBQ

  1. Haal de lamsbout minimaal een uur voordat deze op de kamado gaat uit de koeling.
  2. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de plate setters en het rooster. Wanneer je rookhout wil toevoegen kun je nu ook twee chunks toevoegen. Doe dit voordat je de plate setters en het rooster gaat plaatsen. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 120 graden.
  3. Wanneer de temperatuur van 120 graden is bereikt kun je de gevulde lamsbout op de BBQ leggen. Voorzie de lamsbout van een kerntemperatuurmeter zodat je de temperatuur in de gaten kan houden tijdens de bereiding.
  4. Sluit de deksel van de kamado en wacht tot de kerntemperatuur rond de 50 graden is.
  5. Haal de lamsbout uit de BBQ wanneer de temperatuur is bereikt en pas de BBQ aan voor directe hitte door een plate setter te verwijderen. Zet tevens alle schuiven open en laat de BBQ op temperatuur komen.
  6. Leg de lamsbout terug op het rooster boven directe hitte en grill hem rondom af.
  7. Haal de lamsbout van de BBQ en leg hem op een snijplank met een theedoek erover zodat de lamsbout even kan rusten. Wanneer het heel koud is buiten kun je de lamsbout het beste binnen laten rusten.

Nu is het tijd om de gevulde lamsbout aan te snijden. Je serveert er natuurlijk een mooi glas rode wijn bij en bijvoorbeeld gegrilde groente en zoete aardappelen.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(7)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!