• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen werkdagen tussen 17.00 en 22.00 op zaterdag tussen 08.00 en 18.00

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 240 minuten
Bereiding 480 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
st louis style ribs

Wat zijn St Louis style ribs?

St. Louis style ribs zijn op een specifieke manier uitgesneden varkensribben, afkomstig uit de buik van een varken. Ze zijn populair in de Amerikaanse barbecue cultuur. Met name in het midwesten en het zuiden van Amerika.

De belangrijkste kenmerken van St. Louis style ribs zijn:

  • Snit: Het zijn spareribs die netjes recht gesneden zijn.
  • Vlees: Ze bevatten meer vlees en vet dan normale spareribs, wat zorgt voor een rijkere smaak.
  • Textuur: Omdat ze wat vetter zijn, worden ze bij goede bereiding extra sappig en smaakvol.
  • Bereiding: Meestal langzaam gegaard op een barbecue of in een smoker, vaak met een dry rub en soms afgewerkt met BBQ saus voor spareribs.
4 personen
10% korting!

Ingrediënten 4 personen

  • 2 stuks St Louis style ribs
  • naar smaak zoete en hartige rub
  • naar smaak zoete bbq saus
  • 8 eetlepels cola
  • flinke scheut olijfolie
  • 8 klontjes roomboter
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • paar scheutjes maple syrup

Bereiding volgens 3-2-1 methode

De 3-2-1 methode is een veel gebruikte manier om je ribben ‘fall of the bone’ boter mals
te krijgen. Wat veel mensen denken is dat de stappen 3-2-1 uren zijn. Dit is gedeeltelijk
waar! Het ligt er aan hoeveel vlees er aan de botten zit.
Dunne ribben hebben vanzelfsprekend een kortere bereidingstijd nodig dan dikke vleesribben. Het is meer een 3 staat tot 2 staat tot 1 methode.

STAP 3: is de langste stap. Hier wordt het rauwe varkensvlees gedurende een x aantal uren blootgesteld aan rook en indirecte hitte.

STAP 2: is de tussenstap. Hier pak je het vlees na stap 3 in aluminium folie of butcherpaper en laat je de ribben gedurende een x aantal uren sudderen in de folie/paper.

STAP 1: is de laatste stap. Hier pak je de ribben uit de folie/paper en voorzie je de ribben van een laagje bbq saus, waarna de ribben nog voor een x tijd op de bbq gaan (110/120C).

Aan de slag

  1. Laat de St Louis Style ribben gedurende 24 uur langzaam in de koelkast ontdooien.
  2. Zodra de ribben ontdooit zijn, verwijder dan het gladde stugge membraam aan de
    achterzijde van beide ribben. Dit doe je door met een bot boterham mes onder het
    membraam te steken (bij een botje) en vervolgens het membraam zachtjes omhoog te
    liften waardoor er een ruimte ontstaat tussen de het membraam en het botje. Pak het
    membraam vervolgens vast met en stukje keukenpapier en trek dit van de ribben af.
  3. Smeer na het verwijderen van het membraam beide ribben in met een dun laagje
    olijfolie.
  4. Marineer vervolgens beide ribben rijkelijk met je zoet/hartige rub en laat je ribben een
    aantal uur in de koelkast marineren.
  5. Steek de kamado / smoker aan en zorg dat deze een contante temperatuur van 110/120
    Celsius heeft.
  6. Plaats een aantal blokken rookhout op de kolen. Zowel op de hete als ook op de koude
    kolen (zodat je gedurende langere tijd rook ontwikkelt).
  7. Maak een volledige indirecte opstelling in je bbq.
  8. STAP 3 van de 3-2-1 methode start hier:
    Zodra de bbq een contante temperatuur van 110/120C heeft en hij inmiddels goed
    begint te roken, plaats je beide ribben op de indirect ingedeelde bbq en sluit je de deksel
    voor ongeveer 3 uur. Monitor de temperatuur van je bbq goed gedurende deze 3 uren
    en handhaaf 110/120C ! Aangezien de St Louis Style ribben van Inamood behoorlijk
    dikbevleesd zijn, gaan we deze minimaal 3 uur roken.
  9. Laat je deksel dicht en laat de rook en de temperatuur het werk doen gedurende deze 3
    uur. Een mooi Amerikaans BBQ gezegde luidt: If you’re lookin’ you ain’t cookin’
  10. Na 3 uur roken open je de deksel en is het tijd om te gaan kijken hoe de ribben eruit
    zien. Zijn deze mooi bruin/rood gerookt zit de rub vast aan de ribben als je hier met je
    vinger overheen gaat, dan gaan we naar stap 2 van de 3-2-1 methode! Is dit niet het geval, laat dan de ribben gedurende een half uurtje nog even liggen.
  11. Leg PER STRENG RIBS minimaal 2 lagen (liefst 3 of 4) aluminium folie op je aanrecht
    van ongeveer 80cm lang (op elkaar). Uiteindelijk komt er 1 streng ribs op de folie te
    liggen in het midden van de folie in de lengterichting. Visualiseer hoe de rib komt te
    liggen en strooi ten aanzien van de lengte van de rib wat basterd suiker in het midden
    van de folie. Plaats op de streep suiker een aantal blokjes roomboter en een aantal
    scheutjes maple syrup.
  12. Leg op de suiker/boter/maple syrup 1 streng ribs met de vleeszijde naar beneden (dus
    botjes wijzen naar boven).
  13. Schenk een paar eetlepels cola op de achterkant van de ribben (dus de botjes kant zeg
    maar) en vouw de aluminium folie strak over de strengen ribben dicht.
    Dit geldt hetzelfde voor butcherpaper.
  14. STAP 2 van de 3-2-1 methode:
    Plaats de 2 ingepakte ribben met de vleeskant naar beneden terug op de bbq die nog
    steeds een constante temperatuur heeft van 110/120C en laat deze voor ongeveer 1.5
    uur liggen op de bbq.
  15. Na 1.5 uur vouw je de aluminium folie open en voel je met een cocktailprikker hoe mals
    het vlees is tussen de botjes. Gaat de cockrailprikker er doorheen als een heet mes door
    boter, dan is het de hoogste tijd om de ingepakte ribben voorzichtig van de bbq af te
    halen. Ik zeg voorzichtig, omdat ze gedurende 1.5 uur gesudderd hebben in de folie en
    erg buigzaam/breekbaar zijn in dit stadium.
  16. STAP 3 van de 3-2-1 methode:
    Leg beide ribben voorzichtig met bbq tangen terug op de bbq met de botjes naar
    beneden (vleeskant omhoog!). Smeer de vleeszijde van de ribben licht in met een zoete
    bbq saus en sluit voor ongeveer 30 minuten de deksel op 110/120C.
    in deze fase van de 3-2-1 methode gaat de bbqsaus zich hechten aan het vlees en zal
    hier een onweerstaanbare plakkerige laklaag van bbqsaus icm de rub, rook, boter,
    suiker en maplesyrup ontstaan.
  17. Verplaats nu beide ribben voorzichtig van de bbq naar een houten snijplank en serveer
    de ribben zo of in stukjes gesneden met wat lekkere side dishes.
  18. Enjoy your meal !

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!