• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 300 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
buikspek bbq

Een geweldig lekker recept!

Je kunt zoveel gerechten maken met buikspek op de BBQ zoals bijvoorbeeld deze ramen. Wat ook super lekker is om te maken is porchetta of porkbelly burnt ends. Het laatste gerecht wordt regelmatig gemaakt van buikspek op de BBQ. Maar nu gaan we voor ramen met buikspek in een oosterse marinade. Je kunt voor dit gerecht buikspek gebruiken met of zonder zwoerd. Door de lage temperatuur tijdens de bereiding wordt het zwoerd niet knapperig en heb ik het verwijderd naar de bereiding. Dit kun je ook vooraf doen door met een scherp mes onder het zwoerd te steken en deze te verwijderen.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten Ramen

  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 1,5 liter water
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 1/2 theelepel 5-spices kruiden
  • snufje chilipoeder
  • 2 stukjes gember
  • 1 stukje lemongrass
  • 4 eetlepels sojasaus
  • ramen noodles
  • 50 gram Shiitake
  • 150 gram kastanje champignons
  • 100 gram taugé
  • broccoli
  • 4 eieren
  • optioneel hoisinsaus

Ingrediënten buikspek

  • 1,5 kg Buikspek
  • 50 ml hoisin saus
  • 40 ml ketjap manis
  • 20 ml soja saus
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 20 ml rijstazijn
  • 50 gram rietsuiker
  • zout en versgemalen peper

In dit recept is het belangrijk dat je de buikspek minimaal 12 uur laat marineren, zodat alle smaken mooi in het vlees trekken.

Ramen is één van mijn favoriete gerechten omdat het een lekker gerecht is met veel smaken. Je hebt daarom ook veel ingrediënten nodig voor dit gerecht. Het leuke aan dit gerecht is dat je kan variëren met de groenten. Je hoeft dus niet alle ingrediënten te gebruiken en als je niet van broccoli houd vervang je deze door bijvoorbeeld wortel.

Buikspek

In dit gerecht hebben de we de buikspek langzaam gegaard tot een kerntemperatuur van 70 graden. Door deze methode wordt het zwoerd van de buikspek niet krokant. Dit komt ook doordat we de buikspek vooraf marineren en garen op een temperatuur van 120 graden. Wanneer je nu een ander recept wil maken dan ramen en je juist wel een krokante korst wil kun je het volgende doen. Prik met een mes in het zwoerd van de buikspek maar probeer het vlees niet te raken. Dep de buikspek droog met keukenpapier en wrijf de buikspek vervolgens in met baking soda en zout. Leg vervolgens de buikspek op een bord en pak het vlees in met vershoudfolie en plaats voor een nacht in de koeling. Haal de volgende dag de buikspek uit de koeling en spoel het zout en de baking soda van het zwoerd. Kruid het vlees en leg de buikspek op de BBQ met een temperatuur van 150 graden voor 3 uur. Gaar hierna de buikspek op 240 graden tot het zwoerd krokant is.

Je kunt natuurlijk ook buikspek eerst sous-vide garen en daarna opwarmen. In ons artikel hoe je buikspek kunt opwarmen kun je het allemaal terug lezen.

Wil je buikspek bestellen om dit heerlijke recept te maken? Bekijk dan onze categorie buikspek. We hebben namelijk twee varianten in ons assortiment.

Voorbereiding buikspek

  1. Haal ten eerste de buikspek twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat de buikspek langzaam ontdooien in koeling.
  2. Haal vervolgens de buikspek de avond ervoor uit de koeling en snijd de vetlaag in of je nu een buikspek hebt met of zonder zwoerd.
  3. Neem een kom en voeg hierin alle ingrediënten toe zoals beschreven bij de ingrediëntenlijst voor buikspek. Roer alles goed door elkaar tot de rietsuiker is opgelost.
  4. Leg ten slotte de buikspek in een ziplock zakje en schenk hierin de marinade. Sluit het ziplock zakje zo dat alle lucht eruit is en zorg ervoor dat de buikspek bedekt is met de marinade. Voor het beste resultaat leg je de buikspek voor 12 tot 24 uur in de koeling.

Bereiding ramen

  1. De buikspek moet eerst ongeveer 5 uur op de barbecue. Hierdoor kun je de bouillon in de tussen tijd maken en alle overige bereidingen voor de ramen. Maak ongeveer 1,5 liter bouillon van twee kippenbouillon blokjes.
  2. Breng de bouillon aan de kook en voeg één stuk citroengras toe die door de helft is gesneden in de lengte. Pel drie teentjes knoflook en plet deze zodat er meer smaak vrijkomt en voeg deze toe aan de bouillon.
  3. Voeg vervolgens de sojasaus, worcestersaus, 5 spices kruiden, chilipoeder en twee stukjes gember toe. Laat de bouillon ongeveer voor 15 minuten rustig koken.
  4. Snijd de roosjes van de broccoli en kook ze gaar in ongeveer 4 minuten.
  5. Maak de champignons schoon en snijd ze in vieren. Bak net voor het serveren de champignons gaar in een beetje olie en voeg net voordat ze gaar zijn de taugé toe.
  6. Breng een pan met water aan de kook en kook de ramen zoals beschreven staat op de verpakking.
  7. Kook de eieren voor ongeveer 6 minuten zodat ze zachtgekookt zijn. Koel ze af onder de koud water zodat de schil beter loslaat.

Bereiding buikspek op de BBQ

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën.
  2. Sluit vervolgens de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
  3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
  4. Leg de buikspek boven het indirecte gedeelte van de BBQ en sluit de deksel tot een kerntemperatuur is bereikt van 70 graden. Dit duurt ongeveer 5 uur in totaal.
  5. Haal vervolgens de buikspek van de BBQ en snijd in plakken. Verwijder eventueel het zwoerd omdat het niet lekker is om op te kauwen voor ramen.
  6. Neem een kom en leg hierin de ramen noodles en alle overige ingrediënten zoals blokjes buikspek. Schenk ten slotte een beetje bouillon in de kom over de ingrediënten, en de ramen is klaar. Je kunt optioneel nog een beetje hoisinsaus toevoegen door deze over de ingrediënten te schenken.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!