• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Kerstrecepten
Ossenhaas met gekarameliseerde uien

Een verrassende combinatie van smaken!

Een geweldige en verrassende combinatie van smaken met dit ossenhaas recept met gekarameliseerde uien en mierikswortelsaus. Ideaal om te bereiden als je iets moois wilt serveren voor vrienden of familie. Combineer het gerecht met gestoofde prei en gebakken krieltjes.

4 personen

Ingrediënten 4 personen

Ingredienten Ossenhaas

  • 1 Ossenhaas
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • 3 uien
  • 3 eetlepels roomboter
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Ingredienten mierikswortelsaus

  • 125 gram mayonaise
  • 125 gram zure room
  • 60 gram Mierikswortel
  • 1/2 citroen

Gekarameliseerde uien

Voor het karamelliseren van uien vind je op het internet heel veel recepten. Bij sommige recepten wordt suiker toegevoegd of andere zoetmakers. Dit echter totaal niet nodig gezien er al suikers in uien zitten. Deze karamelliseren tijdens het langzaam bakken van uien. Zet het vuur niet te hoog want je wilt niet hebben dat de uien krokant worden. Daarom duurt het karamelliseren van uien ook ongeveer 30 minuten. Voor het beste resultaat heb je die tijd gewoon nodig.

In andere recepten worden er samen toegevoegd zoals bijvoorbeeld sherry of balsamicoazijn. Dit zijn allemaal toevoegingen die natuurlijk mogelijk zijn en het is maar net wat je lekker vindt.

Bereiding gekarameliseerde uien

  1. Pel de uien en snijd in ringen.
  2. Zet een pan op middelhoog vuur en smelt hierin de boter.
  3. Voeg vervolgens de uien toe en bak rustig tot ze beginnen te verkleuren. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  4. Neem een kom en schenk hierin de zure room, mayonaise, rasp en sap van een limoen en de mierikswortel. Meng alles goed door elkaar en serveer samen met het vlees.

Bereiding ossenhaas in de oven

  1. Haal de ossenhaas ruim een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Verwijder ongeveer een half uur voor de bereiding de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
  3. Snipper de tijm en rozemarijn fijn.
  4. Neem een snijplank en bestrooi deze met de verse kruiden, zout en versgemalen peper. Rol het vlees door de verse kruiden zodat deze gelijkmatig bedekt is met de kruiden.
  5. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  6. Bak het vlees in roomboter rondom goudbruin en leg vervolgens in een ovenschaal.
  7. Plaats de ossenhaas in de oven tot een kerntemperatuur van 50 graden voor medium-rare of tot 54 graden voor medium (tijdens het rusten stijgt de temperatuur nog een aantal graden).
  8. Haal het vlees uit de oven en dek losjes af met aluminiumfolie voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Het rusten van vlees is belangrijk.
  9. Snijd de ossenhaas aan en serveer met de gekarameliseerde uien en de saus.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!