• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding
Bereiding
Aantal porties
Keuken Rundvlees
ossenhaas bereiden

Ben je opzoek naar een super mals stuk vlees? Dan is biefstuk van de haas, oftewel ossenhaas echt iets voor jou. Ossenhaas is helemaal niet moeilijk om te bereiden maar je moet met een aantal zaken rekening houden. Je wilt natuurlijk de ossenhaas mals, sappig, met een kern die mooi rosé is en een lekkere, bruine buitenkant. Ossenhaas is een echte klassieker voor de feestdagen en kun je combineren met zoveel gerechten. Mijn voorkeur heeft om het vlees zo puur mogelijk te houden en alleen te bereiden met een beetje zout en eventueel later voegen we wat peper toe. Maar het is ook lekker met heerlijke verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Ossenhaas is gewoon te lekker om alleen te bereiden met de feestdagen! Ben je opzoek naar een heerlijk recept? Kijk dan eens naar ons recept Lady Steak met paddenstoelen.

De onderstaande bereidingen van ossenhaas beschrijven de manier waarop je het vlees perfect kunt bereiden op de barbecue. Wanneer je het vlees wilt bereiden op het fornuis kun je precies dezelfde manier aanhouden maar gebruik dan bijvoorbeeld een grillpan voor de perfecte grillmarks op het vlees.

tournedos bbq

Bereiden ossenhaas

Voordat we kunnen beginnen met de bereiding van dit heerlijke stuk vlees is het belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is. Haal het vlees daarom ongeveer een uur voor de bereiding uit de koeling. Dep het vlees droog met keukenpapier en verwijder eventueel resten vlies. Dit wordt natuurlijk al door ons gedaan en is hierdoor niet altijd nodig.

Wrijf het vlees in met een beetje oliefolie en breng op smaak met zout. Peper voegen we niet toe voor de bereiding maar kun je achteraf toevoegen als je het lekker vindt. Wanneer je peper namelijk gaat verhitten wordt het bitter.

Ossenhaas kruiden

Je kunt ossenhaas puur houden zoals hierboven staat beschreven maar het vlees voorzien van kruiden kan ook een lekkere afwisseling zijn. Een heerlijke afwisseling is om het vlees te voorzien van tijm en rozemarijn. Je neemt de verse kruiden en hakt ze fijn. Houd een verhouding aan zodat je evenveel tijm hebt als rozemarijn. Neem een grote snijplank en strooi hierop de kruiden en zout, leg het vlees vervolgens op de kruiden en draai ze hierna om voor de andere zijden. Dit is één manier om de smaken in het vlees te krijgen. Je kunt ook een takje rozemarijn en tijm mee bakken in de boter als je het vlees gaat bereiden in een pan. Op de barbecue is dat natuurlijk niet mogelijk en kun je het beste het vlees vooraf kruiden.

Bereiden ossenhaas in een pan

 1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
 2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 200 graden.
 3. Plaats de skillet boven het directe gedeelte van de barbecue en wacht tot deze heet is. 
 4. Smelt een klont boter in de skillet en laat de boter uitbruisen, maar let op dat de boter niet gaat verbranden. Voeg eventueel verse kruiden toe aan de boter voordat het vlees erin gaat. Op deze manier kan de boter de aroma’s opnemen van de kruiden.
 5. Leg het vlees in de skillet en schroei beide zijden van het vlees dicht in 1 á 2 minuten per zijde. Gebruik een pincet of tang maar ga niet in het vlees steken met een vork. 
 6. Verplaats vervolgens de skillet naar het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Meet regelmatig of het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van tussen de 50 en 52 graden. 
 7. Haal het vlees eraf en leg het vlees op een voorverwarmt bord en dek af met een schone doek. Laat het vlees nu ongeveer 10 minuten rusten zodat alle sappen zich kunnen verdelen in het vlees.

ossenhaas bakken

De perfecte grillmarks op de ossenhaas van de BBQ

 1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en een gietijzeren rooster en bijvoorbeeld een normaal rooster. Plaats het gietijzeren rooster boven het directe gedeelte van de barbecue. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
 2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 250 graden.
 3. Leg de ossenhaas op het rooster en wacht ongeveer 1 minuut tot het vlees loslaat van het rooster. Draai het vlees vervolgens om en wacht weer 1 minuut. Nu heb je aan beide zijden grillstrepen maar je wilt graag een ruitpatroon hebben. Draai daarom het vlees nogmaals om maar dan 90 graden gedraaid. Grill beide zijden weer 1 minuut voor de perfecte grillmarks.
 4. Verplaats hierna het vlees naar het indirecte gedeelte en controleer de kerntemperatuur. Is het vlees tussen de 50 en 52 graden? Haal dan het vlees er af of sluit de deksel zodat het vlees nog even verder kan garen. Dit is allemaal afhankelijk van de dikte van het vlees.
 5. Haal het vlees eraf bij de gewenste kerntemperatuur en laat het nog even 10 minuten rusten op een voorverwarmt bord onder een schone doek.

ossenhaas recept

Serveersuggestie

Het is een heerlijk stuk vlees, en om een makkelijk gerecht te maken kun je er bijvoorbeeld aardappel schijfjes bij serveren die gebakken zijn met ui en spekblokjes. Dat is bij ons altijd een feest en iets wat de kinderen graag eten. Maak er een lekkere champignonroomsaus of pepersaus bij en je hebt een makkelijke maaltijd met een super lekker stuk vlees.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
10% korting!