• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Herfst
noordzee tong inamood gebakken

Een heerlijk visgerecht!

Zeetong bakken met wittewijnsaus, witlof omwikkeld in ontbijtspek en peterselie krieltjes is een heerlijke combinatie. Het is niet veel werk om voor te bereiden gezien bijna alles in de oven gaat met uitzondering van de zeetong natuurlijk. Noordzeetong is herkenbaar aan zijn ovale vorm, de ogen zijn niet zoals bij andere vissen aan twee kanten gepositioneerd maar allebei aan de rechterkant omdat ze veel op de bodem verblijven. De zeetong valt onder de familie van de platvis die gemiddeld 20 tot 35 centimeter lang zijn, voorzien van veel visvlees op de graat, hij is zeer geliefd onder de visliefhebbers. Daarnaast heb je natuurlijk de slibtong, een kleinere tong en de kleinste in zijn soort.

4 personen

    Ingrediënten voor 4 personen

    Ingrediënten tonh

    • 2 Noordzeetong
    • bloem
    • bakboter
    • 1 sjalot
    • 150 ml droge witte wijn
    • 100 ml kippenbouillon
    • 15 gram ongezouten roomboter
    • 125 ml verse slagroom
    • 1 eetlepel bloem
    • verse peterselie
    • zout en versgemalen peper

    Ingrediënten bijgerechten

    • 4 stronken witlof
    • 8 plakjes ontbijtspek
    • verse peterselie
    • 500 gram krieltjes
    • zout en versgemalen peper

    Wij gaan de zeetong bakken volgens de meunière kooktechniek. Het is met zoals veel woorden een Franse naam voor de vrouw van de molenaar! De naam refereert naar het gebruik van bloem voor de bereiding van vis. Je kruid de vis en strooit er bloem over voordat je de vis gaat bakken in een pan met boter.

    Voorbereiding

    1. Haal de Noordzee tong een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat de vis ontdooien in de koeling.
    2. Verwijder de verpakking van de Noordzee tong en dep de vis droop met keukenpapier.
    3. Kruid de vis met zout en versgemalen peper aan beide zijden en strooi er bloem overheen.
    4. Verwijder eventueel de bruine blaadjes aan de buitenzijde van de witlof en kook de witlof voor ongeveer 10 minuten in kokend water.
    5. Giet het water af en laat de witlof uitlekken in een zeef.
    6. Snijd vervolgens de witlof door de helft en verwijder de bittere kern.
    7. Wikkel de ontbijtspek rondom de witlof en kruid met een snufje peper en fijn gesneden verse peterselie. Leg de witlof tenslotte in een ovenschaal.
    8. Spoel de krieltjes schoon en halveer ze.
    9. Schud ze in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie.

    Bereiding witte wijnsaus

    1. Snipper de sjalot en doe deze samen met de bouillon en de wijn in een pan.
    2. Breng de bouillon aan de kook en zet daarna het vuur lager en laat tot ongeveer de helft inkoken.
    3. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Blijf roeren voor ongeveer 3 minuten tot de bloem gaar is.
    4. Neem de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de bouillon met wijn toe. Blijf goed roeren zodat je geen klontjes krijgt.
    5. Voeg langzaam de slagroom toe en blijf roeren. Laat ten slotte de saus op laag vuur rustig inkoken tot de gewenste dikte.
    6. Breng de saus op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en een beetje fijn gesneden peterselie.

    Zeetong bakken

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de ovenschaal met krieltjes in de oven en bak voor 20 minuten.
    2. Draai na de 20 minuten de krieltjes om en bak nogmaals 20 minuten in de oven.
    3. Plaats na 5 minuten de witlof in de oven gezien ze ongeveer 15 minuten nodig hebben in de oven.
    4. Haal na 15 minuten de witlof uit de oven en zet de oven op de grilstand en op 200 graden zodat de krieltjes mooi kunnen verkleuren.
    5. Haal de krieltjes uit de oven en kruid ze met een beetje zout en fijn gesneden peterselie. Voeg ten slotte een klontje boter toe en schep alles om.
    6. Neem een pan en zit deze op het vuur en smelt een klont boter.
    7. Voeg vervolgens de Noordzee tong toe en bak de vis aan beide zijden voor ongeveer 4 minuten.
    8. Serveer de Noordzee tong direct met de witlof, peterselie aardappelen en de wittewijnsaus.

    Succes met de bereiding!

    Eet smakelijk!

    Wat vond je ervan?
    Recept delen
    10% korting!