• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Herfst
kalfszwezerik recept

Een perfecte combinatie!

Een heerlijk recept met zwezerik en wat ons betreft een perfecte combinatie die past bij het seizoen. Deze krokant gebakken kalfszwezerik met een paddenstoelen risotto is echt super smakelijk. Het kost wel wat tijd maar je gaat er zeker van genieten met een goed glas rode wijn. Lees daarom het recept goed want de voorbereiding van zwezerik moet je goed plannen. Het heeft namelijk een aantal uur nodig en in de tussen tijd kun je alvast de risotto bijvoorbeeld maken of gewoon wachten. Risotto is namelijk makkelijk op te warmen maar de stappen voordat je de zwezerik gaat bakken zijn belangrijk. Helaas hebben we de zwezerik momenteel niet meer in ons assortiment maar wel andere producten van kalfsvlees.

4 personen

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 500 gram zwezerik
    • 400 gram risotto
    • 1 ui
    • 750 gram paddenstoelen mix
    • 200 gram Parmezaanse kaas
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 liter kippenbouillon
    • verse peterselie
    • olijfolie
    • zeezout en versgemalen peper

    Wat is kalfszwezerik?

    Kalfszwezerik is een orgaan van een kalf dat ook wel thymus wordt genoemd. Het orgaan komt voor bij het hart van de kalf en heeft na bereiding een zeer delicate smaak. Liefhebbers van orgaanvlees vinden zwezerik een echte delicatesse omdat het één van de fijnste stukjes orgaanvlees is. Het is belangrijk om de zwezerik voor de bereiding even af te spoelen en daarna voor een uur in ijswater te leggen. Dit is om bloed wat mogelijk nog in het orgaan zit eruit te krijgen. Blancheer de zwezerik en hierna kun je het vlies verwijderen als de zwezerik nog lauw warm is. In het recept hebben wij de zwezerik geblancheerd voor 5 minuten zodat deze nog rauw blijft van binnen. Je kunt er ook voor kiezen om de zwezerik voor 20 minuten te koken. Het is een beetje waar jezelf van houd. Daarna kun je de zwezerik bereiden volgens het recept en genieten!

    Wist je dat zwezerik één van de weinige soorten vlees is wat vitamine C bevat en rijk is aan fosfor en zink?

    Bereiding risotto

    1. Pel ten eerste de ui en de knoflook en snipper fijn.
    2. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd de paddenstoelen in de gewenste grote.
    3. Plaats vervolgens een pan op het fornuis met een beetje olijfolie erin. Fruit de ui samen met de knoflook aan tot de ui glazig is.
    4. Hierna kunnen de paddenstoelen erbij, en roer regelmatig voor ongeveer 5 minuten tot de paddenstoelen gaar zijn.
    5. Voeg de risotto toe en roer alles goed door elkaar. Bak de risotto voor ongeveer 3 minuten tot de korrel glazig is en schenk ongeveer 250 ml kippenbouillon toe.
    6. Wacht tot de bouillon is opgenomen en schenk beetje voor beetje de bouillon toe tot de risotto gaar is.
    7. Voeg ten slotte de geraspte Parmezaanse kaas toe en peterselie en breng verder op smaak met zout en versgemalen peper.

    Bereiding Zwezerik

    1. Haal de zwezerik twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
    2. Haal de zwezerik uit de verpakking en leg in een kom met koud water voor ongeveer een uur en ververs het water regelmatig.
    3. Zet een pan water op het vuur en breng het water aan de kook.
    4. Leg de zwezerik in het water en wacht tot het water weer kookt. Wacht nu 5 minuten en haal de zwezerik uit het kokend water en laat afkoelen.
    5. Verwijder het vlies als de zwezerik nog lauw is want dan gaat dit het makkelijkste.
    6. Snijd de afgekoelde zwezerik in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
    7. Strooi er een beetje bloem over zodat je een mooi knapperig korstje krijgt tijdens het bakken.
    8. Smelt een klont boter in een pan en bak de zwezerik rondom bruin in ongeveer 3 minuten.
    9. Serveer de zwezerik samen met de paddenstoelen risotto.

    Eet smakelijk!

    Wat vond je ervan?
    Recept delen

    Wij denken dat je deze ook wel lust!

    Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

    10% korting!