• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €70,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 180 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
gerookte kipfilet kipcocktail

Een heerlijke zelfgemaakte kipcocktail van de BBQ!

Veel mensen eten als voorgerecht met kerstmis graag een kipcocktail. Nu dachten wij laten we er een barbecue tintje aangeven door de kipfilet vooraf te roken op de barbecue. Ben je geen fan van een rooksmaak dan kun je het recept gewoon volgen en de kipfilet koken in kippenbouillon. Door het roken krijgt de kipfilet een subtiele rooksmaak die je echt gaat proeven.

4 personen
  • Kipfilet

    Nederlandse Kipfilet

    €15 p/kg240 - 260 gram
    3,75

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 kipfilets
  • 100 gram Allbrine
  • klein zakje ijsbergsla
  • 1 liter water
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels ketchup
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 blik mandarijntjes
  • verse bieslook
  • verse platte peterselie
  • versgemalen peper

Het recept is voor vier personen maar je kunt natuurlijk altijd meer kipfilet roken omdat het ook super lekker is al broodbeleg of voor een salade. Het roken duurt ongeveer 2,5 uur maar is sterk afhankelijk van de temperatuur van de BBQ. Wanneer je vlees gaat bereiden wat lang op de BBQ moet is het handig om deze te voorzien van een kerntemperatuurmeter. Op deze manier hoef je niet steeds de BBQ open te maken om het te controleren. Zeker in de winter verlies je veel warmte tijdens het openen van de BBQ en duurt het langer voordat deze weer op de juiste temperatuur is.

Bij een kerntemperatuur van rond de 65 graden blijft de temperatuur lang stabiel en wordt ook wel de zone genoemd. Het kan best een uur duren voordat de temperatuur weer zal oplopen. Bij 73 graden is de kipfilet gaar en kun je het vlees laten afkoelen. Een kipcocktail kun je dus al een dag vooraf maken wat zorgt voor minder stress.

Ben je opzoek naar inspiratie voor kerstrecepten? Klik dan eens op deze link “kerstrecepten

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Kamado Express.

kipfilet roken

Voorbereiding

  1. Haal de kipfilet een dag voor het roken uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Neem een pan met 1 liter water en breng het water aan de kook. Voeg 100 gram Allbrine toe en laat koken tot het zout is opgelost. Je kunt bij ons ook kant en klare Allbrine kopen zodat je deze stap kunt overslaan.
  3. Na het koken is het belangrijk om de pekel af te laten koelen tot 7 graden. Dit kan buiten of in de koeling.
  4. Haal de kipfilet uit de verpakking en maak eventueel schoon. Leg de kipfilet in de pekel voor een uur in de koeling.
  5. Na een uur haal je de kipfilet uit de pekel en spoel je deze af met koud water.
  6. Laat de kipfilet even droger op een rekje tot de BBQ op temperatuur is.
  7. Meng vervolgens in een kom de mayonaise, ketchup en Griekse yoghurt.
  8. Snipper de bieslook en peterselie en voeg deze toe aan de saus. Meng alles goed door elkaar en breng eventueel verder op smaak met versgemalen peper. Zout kun je het beste later toevoegen.
  9. Dek de saus af met vershoudfolie en plaats in de koeling tot gebruik.

gerookte kip

Bereiding gerookte kipcocktail

  1. Maak ten eerste je kamado aan door één kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg een wokkel toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en leg na ongeveer 5 minuten 3 chunks van rookhout op de kolen. Plaats de plate setters gezien we indirect gaan barbecueën. Plaats het rooster in de kamado en sluit de deksel tot een temperatuur is bereikt van tussen de 100 en 110 graden op het rooster.
  2. Leg vervolgens de kipfilet op het rooster en sluit de deksel tot een kerntemperatuur van 73 graden is bereikt.
  3. Haal de kipfilet van het rooster en laat afkoelen.
  4. Snijd de mandarijntjes door de helft en houd er een paar apart voor de garnering.
  5. Snijd ten slotte de kipfilet in blokjes en meng samen met de mandarijntjes door de saus. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  6. Vul de glazen met een beetje ijsbergsla en het kipmengsel en garneer met een mandarijntje en wat fijn gesneden bieslook.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Handig voor je recept!
  • Allbrine ready mushroom & garlic

    Grate goods | Allbrine ready mushroom & garlic

    500 ml
    6,49
  • Allbrine ready aromatic herbs & spices

    Grate goods | Allbrine ready aromatic herbs & spices

    500 ml
    6,49
  • Inkbird IHT-1P

    Inkbird IHT-1P digitale vleesthermometer

    34,99
Logo
Mega Actie! Bekijk onze acties! Kortingen tot 50%
Bestel nu!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?