• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €70,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
kip met bier

Een kip met een echte biersmaak!

Kip met bier klinkt altijd goed zou ik zeggen ;). In dit recept heb ik weer eens iets anders verzonnen met kip, door deze te bereiden in een Dutch Oven met hooi en bier. Dit  kip met bier recept maakte ik op het eerste BBQ event bij The Fire Station.  De mensen waren enthousiast over hoe mals de kip met bier uit de Dutch Oven kwam. Zelf vond ik dat het bier niet echt terug te proeven was in de kip wat een beetje jammer was.

4 personen
  • Inamood Hele kip

    Hele kip uit Nederland

    ongeveer 1200 gram
    9,95

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip
  • hooi (gewoon hooi voor een dier)
  • dry-rub
  • 1 fles bier (Trappistes Rochefort)

Hier ging ik natuurlijk mee aan de slag en na wat onderzoek en testen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit het beste werkt met een donkerbier wat hoog in de alcohol zit. In dit recept gebruikte ik dan ook een Trappistes Rochefort wat een donker dubbel bier is met een alcohol percentage van 9,2%. Je kunt natuurlijk zelf gaan testen wat jou ideale bier combinatie is en lekker proeven. Bij het BBQ event gebruikte ik een dubbel blond maar deze kwam er helaas niet uit. Het recept is heel eenvoudig omdat je alleen het hooi hoeft te weken in bier. Tijdens de bereiding geeft het hooi vervolgens de smaak af aan de kip en je proeft subtiel de aardse tonen van het hooi terug in de kip. Op deze manier maak je namelijk weer iets wat mensen niet snel verwachten en je gasten denken, hoe heeft hij dit nu weer verzonnen. Altijd leuk om zo’n reactie te krijgen met iets wat zo simpel is. Voor de dry-rub kun je iedere rub gebruiken die je lekker vindt smaken bij kip

kip in dutch oven

Voorbereiding

  1. De bereiding is heel simpel. Neem genoeg hooi om de bodem van de dutch oven te bedekken en stop deze in een bak.
  2. Schenk het bier bij het hooi en laat deze minimaal een uur of twee staan. Op deze manier kan het bier rustig worden opgenomen door het hooi.
  3. Haal de kip ongeveer een uur voordat deze op de barbecue gaat uit de koeling. Kruid de kip met jou favoriete dry-rub en zet weg.
gegrilde kip met bier

Bereiding gegrilde kip met bier

  1. Maak je kamado aan met of zonder diffuser plate. Zelf heb ik hem niet gebruikt maar als hij erin zit maakt het ook niet uit. Plaats het rooster in de kamado of gebruik een tool waarin je jou dutch oven kunt plaatsen. Breng je kamado naar een temperatuur van rond de 180 graden.
  2. Leg het hooi in de dutch oven en schenk het vocht wat niet is opgenomen erbij.
  3. Plaats vervolgens de kip op het hooi en leg de deksel op de dutch oven.
  4. Leg een aantal kolen op de deksel van de dutch oven zodat de kip lekker verkleurd aan de bovenzijde.
  5. Sluit de deksel van de kamado en laat de kip voor ongeveer 1 uur garen tot een kerntemperatuur van 73 graden.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Handig voor je recept!
  • Inkbird IHT-1P

    Inkbird IHT-1P digitale vleesthermometer

    34,99
  • Barbecue handschoenen

    Barbecue handschoenen

    2 stuks
    29,95
  • aanmaak wokkels

    Aanmaak wokkels

    24 stuks
    4,45
Logo
Mega Actie! Bekijk onze acties! Kortingen tot 50%
Bestel nu!
Dit vonden anderen van dit recept
(0)
Volg onze socials!

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?