• Gratis thuisbezorgd vanaf €70,-

  • Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Gemarineerde speklapjes in ketjapsaus met witte rijst

Chefkok Inamood, vrijdag 18 maart 2022

Met speklappen kun je zoveel kanten op om een makkelijke maaltijd te bereiden. Of je de spaklappen niet bereid op de BBQ en lekker kruid of zoals wij hebben gedaan lekker in een pan. De gemarineerde speklapjes hebben wij gemarineerd in een Aziatische marinade op basis van sojasaus en een hoisinsaus. Je kunt natuurlijk zelf de hoisinsaus maken maar wij dachten het is ook lekkere makkelijk om deze kant en klaar te kopen.

Bij dit gerecht serveerde wij witte rijst met atjar en gebakken uitjes die zorgen voor een lekkere crunch. Om het helemaal af te maken hebben wij nog zoet zure komkommerschijfjes gemaakt. Tijdens de bereiding van de gemarineerde speklapjes gebruik je de marinade voor de saus die perfect past bij dit gerecht. Je hoeft dus niet alleen de droge rijst te eten en ons advies is om het geheel te serveren zoals wij beschreven hebben omdat het echt een geweldige combinatie is.

Het recept is voldoende voor vier personen en is makkelijk te bereiden in nog geen 30 minuten. Een ideaal recept om door de week te berijden na een drukke dag. Leg dan de speklappen de avond ervoor in de marinade zodat je ze alleen nog uit de koeling hoeft te pakken voor de bereiding. Makkelijker kan bijna niet!

Ingrediënten

  • 500 gram speklappen
  • 400 gram basmatirijst
  • 100 ml sojasaus
  • 3 eetlepels honing
  • 175 ml hoisinsaus zoet en pittig
  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 100 ml azijn
  • 100 gram suiker
  • 1 lente ui
  • atjar
  • gebakken uitjes
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

speklap kruiden

Voorbereiding

  1. Haal ten eerste de speklappen een dag voor gebruik uit de vriezer en laat de speklappen langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Verwijder vervolgens de verpakking en dep de speklappen droog met keukenpapier.
  3. Neem daarna een kom en voeg hierin de sojasaus, hoisinsaus, honing, bastersuiker en pers drie teentjes knoflook uit boven de kom. Meng alles goed door elkaar totdat de suiker is opgelost.
  4. Leg de speklappen in een schaal en giet een deel van de marinade over de speklappen tot ze bedekt zijn met de marinade. De rest van de marinade gebruiken we straks voor de saus. Laat de speklap nu een aantal uur marineren in de koeling.
  5. Snijd ten slotte de komkommer in dunne plakjes en meng in een kom de suiker met de azijn en leg hierin de komkommer schijfjes. Zet dit weg voor een aantal uur zodat je lekkere zoet zure kommerschijfjes krijgt.

gemarineerde speklapjes oven

Bereiding gemarineerde speklapjes

  1. Haal ten eerste de speklappen uit de marinade en laat goed uitlekker.
  2. Zet vervolgens een pan op hoog vuur met een beetje olijfolie en bak de speklappen heel even aan beide zijden tot er een korstjes op zit.
  3. Giet daarna de marinade bij de speklappen en zet het vuur laag. Voorzie de pan van een deksel en laat de speklappen rustig garen.
  4. Zet in de tussentijd een pan water op het vuur en breng deze aan de kook. Schenk de rijst in het water en kook de rijst gaar.
  5. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de speklappen gaar en kun je een heerlijk en makkelijk gerecht op tafel zetten.

Serveer de gemarineerde speklapjes met de witte rijst, atjar en gebakken uitjes voor een lekkere bite. Snijd nog een bosui fijn en strooi deze over het gerecht.

Eetsmakelijk en succes met de bereiding!

gerecht met speklap

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?