• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €70,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Herfst
Kogelbiefstuk bakken

Rundvlees bakken in een pan!

Een heerlijke malse kogelbiefstuk bakken in de pan is helemaal niet moeilijk als je maar weet wat je doet. In deze stap voor stap instructie leren wij het jou allemaal. Een kogelbiefstuk is een variant van een biefstuk. Dit vlees wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van een koe, of van de kogel van het spierstuk. Dit deel vlees wordt kogel genoemd, aangezien het bij het kogelgewricht zit van een rund. Het is heerlijk mals rundvlees wat nog steeds heel veel gegeten wordt in Nederland. Lekker met een pepersaus of een champignonroomsaus.

4 personen
  • Kogelbiefstuk

    Kogelbiefstuk | Iers

    Irish nature beef
    €19,50 p/kg5 x 200 gram

    Niet op voorraad

    19,50

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten biefstuk

  • 1 kogelbiefstuk
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • roomboter
  • zonnebloemolie
  • zout en versgemalen peper

Overige ingrediënten

  • 250 gram champignons
  • 300 ml runderbouillon
  • 200 ml kookroom
  • 4 eetlepels zwarte peperkorrels
  • zout

Het bakken van een kogelbiefstuk is eigenlijk helemaal niet moeilijk maar toch horen wij dat het nog vaak mis gaat in de keuken. In deze stap voor stap instructie proberen wij jou te helpen om de kogelbiefstuk te bereiden. De garing van de kogelbiefstuk is afhankelijk van wat jij lekker vindt. Voor medium-rare bak je de biefstuk tot een kerntemperatuur van 56 graden en voor medium tot een temperatuur van 60 graden. Tijdens het rusten stijgt de kerntemperatuur nog iets. Je kunt natuurlijk ook een vinger in het vlees drukken om te bepalen hoe gaar het vlees is. Hoe vaker je dit doet hoe meer gevoel je hiervoor krijgt.

In dit recept hebben wij tijdens de bereiding verse kruiden toegevoegd maar dit hoeft natuurlijk niet. Peper voeg je eigenlijk nooit toe voor het bakken maar pas achteraf gezien peper bitter wordt bij een te hoge temperatuur.

biefstuk kruiden

Kogelbiefstuk bakken in de pan

  1. Haal het vlees een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat het vlees langzaam ontdooien. Onze kogelbiefstuk is verpakt per 5 dus je kunt er ook voor kiezen om alleen de hoeveelheid eruit te halen wat nodig is.
  2. Controleer een uur voor de bereiding ongeveer of het vlees helemaal ontdooit is en anders haal je het uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Wanneer het vlees helemaal ontdooit is doe je dit een half uur voor de bereiding.
  3. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier. Hierdoor krijg je een beter resultaat tijdens het bakken.
  4. Breng de kogelbiefstuk op smaak met zout een half uur voor de bereiding. Dit zorgt ervoor dat weefsel wordt afgebroken in het vlees en zorgt ervoor dat het vlees nog malser wordt.
  5. Verhit olie in een pan die tegen hoge hitte kan en bak beide zijden op hoog voor tot er een mooie korst ontstaat. Dit duurt ongeveer 1 minuten per zijde.
  6. Smelt een klont ongezouten roomboter in de pan en voeg eventueel verse kruiden toe zoals tijm en rozemarijn en knoflook.
  7. Bak de kogelbiefstuk verder op laag vuur en keer om de 30 seconden ongeveer en schep het vet over het vlees tot deze gebakken is naar de gewenste garing. Wij adviseren medium of medium-rare.
  8. Haal het vlees uit de pan en dek losjes af met aluminiumfolie voor ongeveer 5 minuten. Hierdoor komt het vlees tot rust en kunnen de sappen zich weer verdelen in het vlees. Let wel op dat de temperatuur in het vlees hierdoor nog ongeveer 2 tot 4 graden stijgt. Houd hier rekening  mee tijdens het bakken van de kogelbiefstuk.
  9. Serveer de kogelbiefstuk met een lekkere saus zoals bijvoorbeeld een pepersaus met gebakken champignons.

gebakken biefstuk

Makkelijke peperroomsaus met gebakken champignons

  1. Borstel de champignons schoon en snijd in plakken.
  2. Bak de champignons in boter of olie in een pan tot ze gaar zijn en mooi verkleurd. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  3. Breng 300 ml runderbouillon aan de kook met ongeveer 4 eetlepels peperkorrels.
  4. Voeg de 200 ml kookroom toe en zet het vuur lager. Zorg er wel voor dat de saus rustig blijft koken. Nu is het wachten tot de saus de gewenste dikte heeft. Je kunt het proces ook versneller door een sausbinder te gebruiken. Proef de saus en breng eventueel verder op smaak met een beetje zout mocht het nodig zijn.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Handig voor je recept!
  • Inkbird IHT-1P

    Inkbird IHT-1P digitale vleesthermometer

    34,99
Logo
Mega Actie! Bekijk onze acties! Kortingen tot 50%
Bestel nu!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?