• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Laatst kreeg ik de vraag van één van mijn volgers hoe je nu eigenlijk eten kan bereiden in een ondergrondse oven. Het is eigenlijk heel simpel en in dit artikel leg ik uit hoe je zelf een ondergrondse oven kan maken en hoe je er eten in kan bereiden.

De basis

Ondergrondse oven

De start is het zwaarste gezien men een gat moet graven dat groot genoeg is voor het gerecht. Tijdens de cursus was het gat ongeveer 500 mm breed en 500 mm lang met een diepte van rond de 500 à 600 mm. Het gerecht wat we gingen bereiden ging in een ovenschaal van ongeveer 200 x 300 mm.

Nadat het gat gegraven is moet men eerst hout gaan stoken in het gat. Maak een mooi kampvuur in het gat. Op deze manier kan de aarde rondom al goed opwarmen en krijgt men vanzelf houtskool. Als het vuur ongeveer twee uur brand kunnen de stenen erin. Ik hoor je al denken welke stenen moet ik gaan gebruiken!

Het soort steen wat men gebruikt voor een ondergrondse oven is eigenlijk de sleutel tot het succes. Het beste zijn ballast stenen. Deze zijn verkrijgbaar bij de grotere tuincentra. Dit type steen kan heel goed warmte absorberen en geleidelijk weer afgeven. Men kan natuurlijk ook een ander type steen gebruiken maar het belangrijkste is dat het soort steen warmte kan opslaan en lang kan vasthouden.

Leg de ballast stenen in het vuur dat brand in het gat. Nu is het een kwestie van geduld tot de stenen voldoende warmte hebben opgeslagen om de oven lang genoeg op temperatuur te houden tot het gerecht gaar is.

Zoals je kunt zien op de foto staat voor het gat in de grond een kom met water. Sprenkel wat water na een half uur op de stenen. Als de stenen sissen hebben ze voldoende warmte opgeslagen en kan het gerecht in de oven.

Bereiding hertenpoot

Tijdens de cursus hebben we de poot van het hert voor een gedeelte ontbeend en gevuld met een zelfgemaakte pesto, met kruiden die er in de natuur groeide. De pest namaken in Nederland is helaas niet mogelijk gezien we de wilde kruiden gewoon niet hebben. Maak daarom zelf een lekkere vulling of maak zelf een mooie pesto met pijnboompitten, verse basilicum en olijfolie.

Wrijf de binnenkant van het vlees hiermee in en gebruik slagerstouw om het vlees weer dicht te binden. Vul de ovenschaal met rode uien en wilde knoflook bladen mits verkrijgbaar. Het is ook mogelijk om de knoflookbladeren te vervangen door bijvoorbeeld een mengsel van rode uien, prei ringen en wortels. Schenk er vervolgens wildbouillon bij en dek het geheel af met aluminiumfolie.

De ondergrondse oven

Als het goed is sissen de stenen als men er wat water overheen sprenkelt. Dit is het teken dat de stenen voldoende warmte hebben opgeslagen voor een kooksessie.

Leg de ovenschaal op de stenen en zorg dat het stabiel staat. Het zou natuurlijk zonde zijn als de ovenschaal omvalt en dat het eten daardoor niet meer eetbaar is. Dek nu de ondergrondse oven af met bijvoorbeeld platen. Let wel op dat de platen tegen warmte kunnen en niet gaan smeulen. Nu is het extreem belangrijk dat alle gaten en kieren worden gesloten. Men kan dit doen met de zand die vrij is gekomen van het graven. Controleer of nergens rook uitkomst zodat de warmte in de oven blijft en niet snel verloren gaat naar de buitenlucht.

Het gerecht wat er gemaakt werd had ongeveer 3,5 uur nodig in de ondergrondse oven. Na 3,5 uur hebben we voorzichtig de zand eraf gehaald met de platen. Let hierbij goed op dat er geen zand valt op de ovenschaal en draag handschoenen gezien de platen warm zijn. Pak de ovenschaal uit de ondergrondse oven met handschoenen en controleer of het eten gaar is. Wanneer je dit de eerste keer gaat doen is het natuurlijk ook mogelijk om een kerntemperatuur meter in het vlees te stoppen en de aflezing buiten de oven te laten. Dit hadden ze vroeger natuurlijk niet maar tegenwoordig kun je het natuurlijk wel gebruiken zodat men een gevoel krijgt bij deze techniek zonder dat het vlees wordt verpest.

Opsomming

Hierboven staat het geheel beschreven en is zoals je kunt lezen helemaal niet moeilijk. De stappen zijn dus als volgt:

 1. Graaf een gat dat groot en diep genoeg is.
 2. Maak een kampvuur in dit gat voor minimaal twee uur.
 3. Leg de stenen op het kampvuur.
 4. Controleer met water of de stenen voldoende warmte hebben opgeslagen.
 5. Leg de ovenschaal op de stenen.
 6. Sluit de oven en controleer of er geen rook uit openingen komt zodat de oven luchtdicht is afgesloten.
 7. Maak na 3,5 uur de oven open en let op dat er geen zand op de ovenschaal valt.
 8. Haal de ovenschaal uit de oven met handschoenen.
 9. Tijd om te smullen.

Veel plezier met het maken van een ondergrondse oven!

Deel dit artikel
Altijd handig!
Volg onze socials!
10% korting!