• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

 • Hoogwaardige kwaliteit .

Zelf worst maken voor op de barbecue is iets wat leuk is om eens te proberen. Je kunt namelijk de smaak helemaal zelf bepalen. Zorg voor de juiste verhoudingen en voeg eventueel kruiden toe zoals bij de worst die wij hebben gemaakt. Wanneer je nog nooit iets hebt gemaakt kijk ik meestal in kookboeken of ga opzoek op het internet. Hierna wordt het recept aangepast naar mijn eigen smaak of verzin een lekkere combinatie.

broodje worst

Ingrediënten

 • 1200 gram procureur
 • 300 gram rugspek
 • 350 gram cheddar
 • 6 Jalapeño peppers
 • 26 gr zout – (14 gr per kg vlees)
 • 4 Zwarte peper – 4 pinches
 • 30 – 50 ml Koud water
 • 1 pakje varkens darmen
  (9m kaliber 32/34)

Ben je toevallig nog opzoek naar een geweldig broodje worst? Check dan mijn recept eens “het lekkerste broodje worst“. Wij maken natuurlijk zelf ook worst in onze productie en hebben diverse artikelen zoals de verse worst of onze chipolata worstjes.

Voorbereiding zelf worst maken

 1. Leg de varkensdarmen eerst minimaal een half uur in een schaaltje met water. De darmen worden namelijk bewaard in zout, en dit moet je eraf spoelen voordat je ze gaat gebruiken.
 2. Snijd vervolgens de jalapeno pepers en de cheddar fijn. Jalapeno pepers zijn niet altijd vers verkrijgbaar in de supermarkt. Je kunt ze dan ook uit pot nemen.
 3. Snijd het vlees en vet in kleine stukken zodat ze makkelijk in de molen passen.
 4. Maal vervolgens de helft van het vlees en vet met de molen en leg de worstdeeg in een bak.
 5. Maal de andere helft van het vlees samen met de helft van de cheddar en voeg deze worstdeeg ook toe in de bak.
 6. Meng alles goed door elkaar en voeg nu het zout, peper, cheddar en jalapeno pepers toe en meng nogmaals goed door elkaar.

Het maken van de worsten

 1. Voor het beste resultaat kun je de worstdeeg een dag in de koeling zetten zodat alle smaken goed in het vlees kunnen trekken. Dit is natuurlijk niet mogelijk op zo’n dag maar ga ik zeker de volgende keer doen.
 2. Wat ik altijd aanbeveel of je nu worst maakt of burgers. Neem een beetje van het worstdeeg en bak dit even in een pan en proef. Op deze manier kun je de smaak nog aanpassen. Het zou namelijk zonde zijn als je de worst niet lekker vindt.
 3. Nu is het tijd om de darmen te spoelen. Neem het uiteinde en houd deze open. Schep er een beetje water in of houd de darm onder de kraan. Spoel de gehele darm schoon zodat er geen zout meer inzit.
 4. Maak de pijp van de stopbus vochtig met wat water, en schuif de darm voorzichtig erover, tot de gehele darm erop zit.
 5. Vul de stopbus met het worstdeeg, en het beste is om dit te doen met twee personen. Zo kan één persoon de worst vullen en de andere persoon draait aan de hendel van de stopbus. Let bij het vullen op dat er geen lucht komt in het deeg. Geleid de worst door een beetje tegen druk te zetten zodat je mooi gevulde worsten krijgt. Let echter op dat je de worst niet te strak vult omdat er nog ruimte vrij moet zijn om de worsten te kunnen slingeren.
 6. Slingeren houdt in, dat je met beide duim en wijsvingers de lengte van de worst bepaald, door er voorzichtig in te knijpen. Draai rond en je hebt een worst. Doe dit voor de gehele lengte maar maak ze niet te klein omdat de worsten nog krimpen tijdens de bereiding.
 7. Je kunt hierna met een mes de worsten van elkaar los maken of bijvoorbeeld op deze manier houden en roken. Zelf heb ik ze los gemaakt en bereid op de barbecue.

Worst bereiden op de BBQ

 1. Je kunt worst natuurlijk op diverse manieren bereiden zoals roken of lekker op de barbecue.
 2. Maak de barbecue aan met een temperatuur van rond de 180 graden. Zorg voor twee zones om direct en indirect te kunnen barbecueën.
 3. Leg de worsten boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel. Wanneer je de worsten direct boven de kolen legt kan de varkensdarm knappen.
 4. Gaar de worsten eerst indirect voor ongeveer 15 minuten en grill ze daarna nog even af boven het directe gedeelte.

Ben je opzoek naar meer informatieve artikelen over koken? Neem dan eens een kijkje in onze categorie kooktechnieken waar we informatie delen over bereidingen.

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!