• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Iedereen die graag doet barbecueën maakt uiteraard wel eens een dry rub. Je eigen dry rub maken en ontwikkelen tot perfectie, zodat jij jou vrienden en familie kunt laten genieten van jou barbecue creaties! Dat wil natuurlijk iedereen eens proberen. In dit artikel neem ik jou mee naar hoe jij je eigen dry rub kunt maken en waar je op moet letten en welke smaken zijn er. Er zijn genoeg dry rubs op de markt en mijn favoriete dry rubs die je kunt kopen kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit artikel.

Om geld te besparen voor specerijen zijn er tegenwoordig diverse webshops waar je specerijen kunt bestellen. Je kunt ze echter ook bij de Toko halen. Deze twee opties zijn veel goedkoper dan wanneer je specerijen koopt bij de supermarkt. Maar genoeg van de kruidenmix en bewaar het daarna in een potje of ziplock zakje. Zet het droog en donker weg zodat de kleur van de rub niet veranderd.

Wat is een Dry Rub

Een dry rub is een mix van droge kruiden en specerijen. Je strooit dit over het vlees en wrijft het vlees ermee in. Hierna laat je de kruidenmix (rub) intrekken in je vlees voordat je het gaat bereiden op de barbecue. Veel dry rubs bestaan uit suiker en zout, dit omdat suiker zorgt voor een karamelisering van je vlees waardoor je een mooie korst krijgt. Zout wordt toegevoegd omdat het vocht onttrekt uit het vlees waardoor de kruiden kunnen worden opgenomen door de sappen van het vlees.

Ik zie vaak dat mensen reageren dat er mega veel zout en suiker in rubs zit. Als je gaat uitrekenen hoeveel gram rub je strooit op een stuk vlees en hoeveel je er dan zelf van binnenkrijgt, valt het allemaal reuze mee. Tegenwoordig zijn er ook diverse rubs op de markt waar minder zout en suiker inzit. Keuze genoeg dus als je een rub wilt kopen. Wanneer je zelf een dry rub gaat maken dan kun je de hoeveelheid natuurlijk zelf bepalen.

Basis recept

Wanneer ik een dry rub maak start ik altijd met de basis van onderstaande ingrediënten. Je kunt het hierna verder uitbouwen door jou gewensten smaak te ontwikkelen. Op deze manier maak je de perfecte dry rub voor jezelf. Er zijn natuurlijk ook genoeg rubs die als basis kerrie hebben of andere ingrediënten. Dit is echter de meest traditionele versie om een dry rub te maken en een goede basis om mee te starten.

  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • 4 eetlepels zout
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 4 eetlepels bruinesuiker of rietsuiker
  • 1 eetlepel uienpoeder

Met alleen deze basis heb je ongeveer 160 gram dry rub wat al een mooie hoeveelheid is. Je kunt de rub het beste in een afsluitbare pot doen of in een ziplock zakje. Zet hem donker en droog weg zodat hij niet verkleurd door de zon en gaat klonteren. Heb je toch klonten erin schud hem dan goed door elkaar voor gebruik.

De ontwikkeling van jou perfecte dry rub

Wanneer je de basis hebt kun je gaan starten met het ontwikkelen van jou eigen dry rub. Iedereen heeft zijn voorkeur natuurlijk en hieronder staan een aantal kruidenmix tips die je kunt gebruiken bij het ontwikkelen van jou smaak. Gebruik niet alle kruiden maar maak een selectie van wat jij lekker vindt.

  • Wil je een pittige rub voeg dan zwarte peper, cayennepeper of chilipoeder toe. Experimenteer met de hoeveelheden en start bijvoorbeeld met 1 van de kruiden. Wanneer je het echt pittig wil hebben dan kun je starten met cayennepeper maar let op gebruik niet te veel!
  • Voor Aziatische smaken kun je gember, kurkuma, kerrie, komijn en koriander gebruiken.
  • Iets waar ik zelf heel erg van hou zijn mediterrane smaken. Denk hierbij aan rozemarijn, oregano, tijm en salie. Je kunt ze gedroogd kopen maar ook zeker gemalen tot poeder. Zelf gebruik ik het liefste gewoon de gedroogde variant en niet de gemalen.

Welke Dry Rubs zijn onze favoriet

Er zijn tegenwoordig zoveel dry rubs te koop dat je niet meer weet welke je moet kopen. Wij hebben een beperkt aanbod van dry-rubs op onze website. Dit is om de keuze makkelijker te maken voor onze klanten. Om de keuze nog makkelijker te maken hebben wij een selectie gemaakt van onze favoriete dry rubs.

Wanneer je kip gaat bereiden is wat ons betreft de golden sate rub perfecte match. Het is een heerlijke rub gemaakt om te marineren en droog te kruiden.

Ben je opzoek naar een kruidenmix met een beetje pit die perfect is geschikt voor rundvlees? Proef dan eens de Spicy chipotle BBQ rub van Grate Goods. Wij hebben een ruim assortiment aan diverse kruidenmixen van Grate Goods en wat ons betreft zijn het stuk voor stuk allemaal toppers.

Ben je opzoek naar meer tips? Neem dan eens een kijkje in onze categorie bereidingstips waar we informatie delen over temperaturen en manieren van bereiden.

Dry Rub Recepten

Natuurlijk staan er op onze website al een paar dry rub recepten om zelf te maken. Mix de kruiden door elkaar en je hebt een geweldige dry rub.

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!