• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
fricassee van kippendijen

Koken in een dutch oven!

Lekker genieten van de buitenlucht bij een warm vuurtje dat wil toch iedereen! Het liefste ga ik dan lekker koken met de Dutch Oven, dit keer maakte ik een fricassee van kip.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg kippendijen
  • klein handje verse peterselie
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 ui
  • 1 trosje witte druiven zonder pit
  • 400 gram verse spinazie blaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 struik bleekselderij
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 ml droge witte wijn (ik gebruikte Chardonnay)
  • 2 klontjes boter
  • zout en versgemalen peper
  • 200 gram witte rijst

Ik hoor je al denken een fricassee? Het woord fricassee is de betekenis van de bereidingswijze van dit gerecht. Het woord betekend met bloem bestoven vlees dat wordt gebakken en gestoofd waarbij de saus met bloem gebonden wordt. Voor de fricassee van kip gebruikte ik kippendijen omdat ze meer smaak bevatten dan kipfilet. Je kunt natuurlijk ook andere delen van de kip gebruiken zolang je na de bereiding het bot verwijderd.

Wijn Tips: Bij gestoofde kip drink ik persoonlijk het liefste een droge witte wijn die een niet te hoog zuurgehalte heeft. Het lekkerste om bij dit soort gerechten te serveren is dan een Chardonnay. De keuze bij dit gerecht is ook eenvoudig gezien we reeds een Chardonnay gebruiken voor de saus.

Voorbereiding

  1. Snipper de ui en maak de bleekselderij schoon en snij deze in dunne plakjes.
  2. Pel de knoflook en snij deze in dunne plakjes.
  3. Snij de peterselie fijn en de druiven door de helft en zet alles weg in kommetjes.
  4. Kruid de kippendijen met zout en versgemalen peper aan beide zijden en wrijf de binnenzijde in met grove mosterd.
  5. Rol de kippendijen op en zet ze vast met een prikker zodat ze niet losschieten tijdens het bereiden.
  6. Strooi de bloem op een snijplank en rol de kippendijen erdoor.

Bereiding Fricassee van kip

  1. Gerechten maken in de Dutch Oven kan op drie manieren, boven vuur, met briketten of in de barbecue. In dit gerecht heb ik gekozen om het klaar te maken boven vuur. Als je de beschreven temperaturen gebruikt kan het niet mis gaan.
  2. Maak een vuur en hang de Dutch Oven er boven en schenk er een olijfolie in.
  3. Leg de kippendijen erin en braad deze in de Dutch Oven in circa 5 minuten rondom bruin.
  4. Haal de kippendijen uit de Dutch Oven en leg ze op een snijplank of kom.
  5. Fruit nu de ui aan samen met de knoflook en bleekselderij en roer alles goed door elkaar.
  6. Voeg nu de boter toe en de overgebleven bloem en bak alles nog 4 minuten. Schraap met een houtenlepel regelmatig over de bodem om het aanbaksel los te maken.
  7. Voeg de wijn toe en laat deze voor de helft inkoken.
  8. Leg nu de kippendijen terug in de pan en schenk de kippenbouillon erop.
  9. Breng het geheel nu aan de kook zonder deksel en laat het gedurende een uur rustig pruttelen zodat de saus kan indikken en de kip gaar kan worden. Let op, het moet dus net koken bij een temperatuur van rond de 110 graden.

Vergeet niet de rijst!

  1. Kook in de tussen tijd de rijst (ongeveer 30 minuten van te voren).
  2. Haal de kip uit de Dutch Oven en verwijder de stokjes.
  3. Als de saus van de stoofpot niet dik genoeg is, bindt het dan met een papje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels water. Schenk deze beetje voor beetje erbij tot men de gewenste dikte heeft. Denk er wel aan om eerst even de kip te verwijderen uit het gerecht.
  4. Was de spinazie en voeg deze beetje voor beetje toe aan de stoofpot. Doe dit op gevoel en kijk of er voldoende spinazie in het recept zit.
  5. Voeg de druiven en de peterselie toe samen met de kippendijen als dit nog niet is gebeurd.
  6. Nu is er de mogelijkheid om de kippendijen uit elkaar te trekken in de saus of je serveert de kippendijen samen met de saus.
  7. Serveer de fricassee met kip lekker met rijst en brood.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(2)
Volg onze socials!
10% korting!