• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding
Bereiding 30 minuten
Aantal porties
Keuken Rubs & Sauzen
spare ribs bbq

Spareribs marineren!

De lekkerste marinade voor spareribs maak je natuurlijk zelf! Maar wat is nu eigenlijk het marineren van spareribs. Dit gaan we allemaal uitleggen in dit recept en wat de diverse mogelijkheden zijn.

Ingrediënten zoet & pittig

Ingrediënten dry rub

  • 2 eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel knoflook
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Ingrediënten barbecuesaus

  • 125 ml ketchup
  • 125 ml appelcider azijn
  • 25 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel tabasco

Lekkere marinade spareribs voor op de BBQ

Het maken van een lekkere marinade is helemaal niet moeilijk en je kunt op die manier de lekkerste marinade zelf maken. Spareribs marineren wij op twee manieren voor op de BBQ of voor in de oven. Je maakt een kruidenmix en wrijft de spareribs hiermee in. Je pakt het vlees in met vershoudfolie en legt ze voor een nacht of 24 uur in de koeling. Op deze manier kunnen de smaken van de kruiden in het vlees trekken. Je maakt dus eigenlijk een droge marinade voor spareribs.

Natte marinade spareribs

Je kan spareribs ook marineren in een natte marinade. Dit wil zeggen dat je een marinade maakt met bijvoorbeeld ketjap, sojasaus en andere specerijen. Je mixt de kruiden door elkaar en legt hiervoor de spareribs in een schaal en giet de marinade erover. Zorg er wel voor dat de spareribs reeds gevliesd zijn. Masseer de marinade in het vlees, dek af en plaats in de koeling voor een nacht of 24 uur.

Spareribs voor koken

Wij als vlees en BBQ liefhebbers snappen niet dat mensen nog spareribs voorkoken om het proces te versnellen van de bereiding. Je kan het namelijk ook op andere manieren doen zoals de spareribs sous-vide garen met een heerlijke marinade. Een andere manier is om de spareribs in een hele grote pan te doen met een zelfgemaakte barbecuesaus. Breng deze net niet aan de kook en gaar de spareribs op deze manier. Daarna laat je de spareribs afkoelen en kun je ze grillen of opwarmen op de BBQ. Het bereiden in een barbecuesaus is vergelijkbaar met de sous-vide bereiding.

Bereiding dry rub

Het maken van een dry rub is heel eenvoudig. Neem een kom en voeg hierin de ingrediënten uit het recept en meng deze goed door elkaar. Je kunt ook een vijzel gebruiken om de kruiden te mengen. De ingrediënten zijn voor een basis dry rub. Pas het aan naar smaak door het bijvoorbeeld pittiger te maken of juist zoeter.

Wil je zoete spareribs van de BBQ? Dan kun je de BBQ saus ook zoeter maken. Voordat je de spareribs gaat marineren met de dry rub moet je het vlies van de spareribs verwijderen. Wrijf daarna de spareribs in en plaats ze in de koeling. Je kunt ook meer dry rub maken en deze vervolgens bewaren in een potje voor een volgende keer.

Bereiding BBQ saus

Voor het maken van een BBQ saus meng je alle ingrediënten in een pan en brengt deze aan de kook. Laat de saus langzaam koken en roer regelmatig tot de BBQ saus de gewenste dikte heeft. Dit duurt ongeveer 30 minuten afhankelijk van de hoeveelheid saus. Het is belangrijk dat de saus nog warm is tijdens het aflakken. De spareribs aflakken met de BBQ saus doe je iedere 15 minuten nadat je de spareribs hebt uitgepakt.

Wanneer je zoete spareribs wilt van de BBQ kun je aan de saus meer suiker toevoegen of honing. Pittige spareribs van de BBQ maak je juist door pit toe te voegen aan de saus zoals sambal. Je kunt door het toevoegen van een aantal basis ingrediënten de saus veranderen naar precies wat jij lekker vindt. Het is ook een goed idee om de mosterd te vervangen door scherpe mosterd voor pittige spareribs van de BBQ.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(6)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!