• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Regelmatig krijgen wij vragen over de houdbaarheidsdatum van onze producten. Dit komt omdat sommige producten voorzien zijn van een vers THT vanuit de fabrikant en een diepvries THT vanuit ons. Daarnaast krijgen wij regelmatig vragen over de duur van onze THT, gezien veel mensen denken dat dit maar 3 maanden is voor diepvriesproducten. Dit komt voornamelijk omdat dit zo op het internet te vinden is.

Om duidelijkheid te verschaffen hebben wij een artikel geschreven over “ten minste houdbaar tot” voor onze producten.

Houdbaarheid vlees

De houdbaarheid van de producten wordt bepaald door onze kwaliteitsafdeling. Hierdoor kunnen wij het beste onze collega Daphne aan het woord laten om je vragen over de ten minste houdbaar tot datum te beantwoorden.

Voedselveiligheid

De houdbaarheid van een voedselveilig product wordt bepaald op basis van de microbiologische achteruitgang (bederf) van het product. Dit is wat er wettelijk verplicht is om de houdbaarheid vast te stellen.

Ons vlees wordt direct na verwerking vacuüm verpakt en zo snel mogelijk ingevroren. Door het direct en snel invriezen wordt alle microbiologische uitgroei stilgezet. Door het invriezen van producten en het stilstaan van microbiologische achteruitgang zou de houdbaarheid van het product ook op 4 of 5 jaar bepaald kunnen worden. Echter tijdens het invriezen en langdurig bewaren wordt de celstructuur van het product aangetast, dit kan zorgen voor andere vormen van bederf denk hierbij aan sensorisch bederf.

Een voorbeeld van sensorisch bederf door de beschadiging van de celstructuur of een niet goed vacuüm verpakt product is het uitdrogen van het product. Dit wordt ook wel vriesbrand genoemd en zie je op het vlees terug als een grauwe verkleuring.

Het product ziet er misschien niet smakelijk uit, of dit wordt gemerkt als afwijkend tijdens eten van het product is lastig te bepalen. Mogelijk niet het meest sappige stukje vlees, maar dat doet niets af aan de voedselveiligheid en houdbaarheid van het product. Sensorisch bederf is geen wettelijke vereiste, wat meegenomen wordt in de bepaling van de houdbaarheid. De sensorisch beleving tijdens consumeren is een vrij persoonlijke en daarom niet mogelijk om mee te nemen in de houdbaarheidsbepaling.

De ten minste houdbaar tot datum

De ten minste houdbaar tot datum van onze producten hebben we vastgesteld tussen 1 tot 2 jaar na de productiedatum. Eigenlijk is dat een breed ingezette houdbaarheid welke producenten voor diepvries producten hanteren. Hierbij wordt al deels rekening gehouden met de sensorisch achteruitgang van het product om zo altijd een goed product af te kunnen leveren bij de klant.

Hoe zit het met de tht die je vindt op het internet?

Op internet zijn diverse bronnen te vinden die advies geven over de houdbaarheid van producten in de vriezer. Als advies voor vlees is dat bijvoorbeeld maximaal tussen 2 tot 9 maanden.

Dit is inderdaad een verschil met de houdbaarheid die wij onze producten meegeven. Echter moet hierbij wel de volgende kanttekening worden gemaakt. Dit heeft te maken met de wijze waarop het vriezen tot stand komt.

De bronnen geven zeker een realistische houdbaarheid voor producten wanneer je die zelf thuis invriest. Factoren als niet volledig luchtdichte verpakkingen (of zelfs gasverpakkingen), hogere omgevingstemperatuur vanaf aankoop in winkel tot moment van invriezen en een langzamer invriesproces. Hierdoor kan het product zowel sneller achteruitgaan in microbiologisch als sensorisch bederf, wat zorgt voor een kortere houdbaarheid.

Bij de industriële verwerking zijn deze processen in de gehele keten vanaf het slachtproces tot aan de verzending van de bestellingen volledig geborgd.

Vers THT vs diepvries THT

Bijna alle producten die te vinden zijn op onze website ontvangen wij vers van de producenten over de hele wereld. Sommige producten verwerken wij verder in productie zoals bijvoorbeeld het splitsen van longhaas of het verwijderen van vlies. Tevens hebben wij diverse producten die wij portioneren. Deze producten worden door ons allemaal gevacumeerd en daarna snel ingevroren.

Er zijn echter ook producten zoals bijvoorbeeld onze brisket die wij vers ontvangen en daarna direct invriezen. Hier tref je een vers etiket aan van de fabrikant. Wij kunnen ervoor kiezen om het product uit te pakken en vervolgens opnieuw te vacumeren. Dan is dit etiket niet meer zichtbaar voor onze klanten en krijgen wij geen vragen. Voor ons is dit een extra handeling wat invloed heeft op de verkoopprijs plus het is zonde om het product weer bloot te stellen aan zuurstof. Hierdoor beïnvloed je minimaal de kwaliteit en wat ons betreft is dit zonde.

Wij kiezen ervoor om het product te voorzien van een diepvries etiket en verwijderen niet de vers THT. Het is namelijk zonde om het product opnieuw te verpakken wanneer dit niet noodzakelijk is.

Onze stelregel voor de tenminste houdbaar tot datum

  • Rundvlees 2 jaar
  • Varkensvlees 1 jaar
  • Verkleind vers vlees 1 jaar (gemarineerd, burgers, steaks)

Mochten er naar aanleiding van dit artikel nog vragen zijn dan beantwoorden wij ze graag. Je kunt dan een mail sturen naar klantenservice@inamood.nl

Deel dit artikel
Volg onze socials!
10% korting!