• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
zalm op rookplank

Zalm in een geweldige marinade!

Zalm op een rookplank bereiden is super eenvoudig en geeft net dat beetje extra smaak aan het vlees van de vis. Het is een eenvoudig gerecht waar bij je de zalm marineert in een heerlijke zelfgemaakte marinade met whisky.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 Zalmfilets
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 250 ml sojasaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels whisky
  • pecannoten
  • 2 rookplank

Wanneer je geen liefhebber bent van whisky kun je deze natuurlijk gewoon weglaten uit het recept. Neem een whisky die jezelf ook graag drinkt voor de marinade. Met de geroosterde pecannoten maak je het helemaal af gezien dit een lekkere bite geeft. Ben je fan van whisky? Neem dan eens een kijkje op de website van Whisky Monkeys.

Zalm op een rookplank

Hoe werkt een rookplank nu eigenlijk het beste? Een rookplank kun je het beste gewoon leggen boven het directe gedeelte van de BBQ. Wacht dat de plank begint te roken en leg het product erop wat je wil bereiden. Wanneer je de plank eerst in het water legt ga je het gerecht meer stomen dan roken.

Zorg dat de BBQ een temperatuur heeft van rond de 150 graden. Op deze manier kun je een plankje ongeveer 2 keer gebruiken. Let wel op dat je deze na gebruik schoonmaakt voor een ander gerecht.

Voorbereiding

  1. Haal de zalmfilets ongeveer een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Pel ten eerste de knoflook en pers deze uit boven een kom.
  3. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe met uitzondering van de pecannoten en meng alles goed door elkaar.
  4. Voor het marineren gebruik ik meestal een ziplock-zakje. Schenk hierin de helft van de marinade en leg de zalmmoten erin. Sluit het zakje en leg terug in de koeling voor minimaal 2 uur. De rest van de saus gebruiken we straks voor de bereiding.
  5. Kook de saus voor ongeveer 20 minuten in op het fornuis door deze rustig te laten koken.
  6. Roosten in de tussentijd ook heel even de pecannoten tot ze verkleurd zijn. Hak de noten hierna fijn.

Bereiding zalm op rookplank

  1. Laat ten eerste de zalm op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat bereiden op een rookplank.
  2. Maak vervolgens jouw kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool.  Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Zet alle schuiven geheel open en plaats na ongeveer vijf minuten de roosters. We gaan namelijk direct barbecueën. Sluit je kamado en regel de temperatuur naar ongeveer 150 graden.
  3. Leg de rookplankjes op het rooster boven het directe gedeelte en wacht tot ze gaan roken.
  4. Rookt het plankje? Draai deze dan om en leg de zalm op de rookplank.
  5. Wrijf de zalm in met een bakkwast en besprenkel met de pecannoten.
  6. Sluit de deksel en herhaal het inwrijven met de saus iedere 15 minuten. De zalm is klaar bij een kerntemperatuur van 55 graden.

Ben je opzoek naar andere gerechten die passen bij de herfst? Neem dan eens een kijkje tussen onze herfst recepten waar je een compleet overzicht vindt van recepten die passen bij het seizoen.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
10% korting!