• Gratis thuisbezorgd vanaf €70,-

  • Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Varkensrack marineren met een mosterdmarinade

Chefkok Inamood, maandag 04 juli 2022

Varkensrack marineren met een marinade met als basis mosterd is een heerlijke combinatie. De smaken trekken tijdens het marineren lekker in het vlees. Het is een eenvoudig gerecht wat je ook makkelijk kunt bereiden in de oven. Houd de instructie aan en plaats het in de oven op dezelfde temperatuur als op de barbecue. Een barbecue werkt indirect namelijk precies hetzelfde als een oven.

Het mooie aan dit recept is dat je makkelijk kunt variëren met de groenten. Voeg jou favoriete groenten toe maar zorg er wel voor dat het groenten zijn die lang moeten garen. In dit recept hebben we gekozen voor een combinatie met wortels, appels en sjalotten. Je kunt er echter ook makkelijk aardappelen bij toevoegen of wat dacht je van pastinaak en wortels! De variaties zijn super en passen perfect bij het vlees van een Iberico varken. Het vet smelt langzaam tijdens de bereiding en geeft smaak aan de groenten. Je kunt de varkensrack natuurlijk ook marineren met een andere marinade of juist alleen kruiden met bijvoorbeeld verse kruiden of een lekkere kruidenmix.

Voor dit gerecht kun je ook de varkensrack gebruiken van het duroc varken. Wij hebben dit keer echter gekozen voor de Iberico variant omdat onze varkensrack van het duroc varken is voorzien van een zwoerd. Hierdoor is de bereiding anders of je moet het zwoerd verwijderen.

iberico varkensrack

Ingrediënten

  • 1 French racks Iberico
  • 6 sjalotten
  • 3 wortels
  • 3 appels
  • 2 eetlepels dijon mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 4 teentjes knoflook
  • verse tijm
  • verse rozemarijn

varkensvlees mosterdmarinade

Voorbereiding varkensrack marineren

  1. Haal ten eerste de varkensrack twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Verwijder vervolgens na 1 dag de verpakking en dep het vlees droog.
  3. Draai het vlees om en verwijder het vlies aan de onderzijde van de varkensrack bij de botten zoals ook gedaan wordt bij spareribs.
  4. Neem een kom en voeg hierin de mosterd, mayonaise, en fijn gesneden tijm en rozemarijn en meng goed door elkaar.
  5. Snijd het vet kruiselings in van de varkensrack en wrijf de varkensrack geheel in met de mosterdmarinade.
  6. Dek daarna de varkensrack af met vershoudfolie en laat een dag marineren of minimaal 4 uur.
  7. Schil net voor de bereiding de appels en de wortels en snijd in gelijke stukken.
  8. Pel de sjalotten en snijd in grove stukken.

varkensrack op de BBQ

Bereiding varkensrack op de BBQ

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Regel de kamado naar 180 graden.
  2. Neem een skillet en schud de groenten erin en voorzie van olijfolie. Hussel de groenten door de olijfolie en leg het vlees hierop.
  3. Laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 180 graden en sluit daarna de schuiven tot de temperatuur stabiel blijft in de kamado. Laat de schuiven wel een stukje open zodat er een luchtdoorstroming blijft en de houtskool niet uitgaat.
  4. Plaats de skillet op het rooster en sluit de deksel van de BBQ.
  5. Voorzie het vlees eventueel van een kerntemperatuurmeter en wacht tot de kerntemperatuur 60 graden is van de varkensrack.
  6. Haal vervolgens de skillet van de BBQ en laat het vlees ongeveer 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Hierdoor zal de kerntemperatuur nog ongeveer 5 graden stijgen tot 65 graden. Op deze manier komt het vlees tot rust en kunnen de sappen zich verdelen in het vlees.
  7. Snijd ten slotte de varkensrack tussen de ribben in plakken en serveer met de groenten en eventueel aardappelen.

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?