• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 16 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Barbecue
tri tip bbq

Een perfect stuk rundvlees!

Maninha of tri tip genoemd is een heerlijk stuk vlees voor op de BBQ wat misschien veel mensen niks zegt. Het is heel erg gelieft in Brazilië net zoals picanha en wordt er regelmatig gegeten. Zoals vaak met vlees heeft ook dit stuk diverse benamingen. Bij de BBQ liefhebbers is het vooral bekend onder de Amerikaanse benaming Tri Tip. In Nederland noemen we het weer heel anders, namelijk liesstuk, of ook wel ezel genoemd. Het grappige is dat wij het ezel noemen omdat je het vlees niet kan verpesten. Of je het nu medium bereid zoals in dit recept of helemaal gaar laat worden. Het vlees kun je gewoon niet verpesten en smaakt altijd lekker, vandaar de naam ezel.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Ingrediënten maminha

  • 1 kg maminha
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 citroen
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Ingrediënten gevulde aubergine

  • 2 aubergines
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 takjes verse tijm
  • 4 blaadjes verse salie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 25 gram pijnboompitten
  • 1 witte boterham
  • Parmezaanse kaas
  • 1 bol mozzarella
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

In dit recept hebben we een mooie combinatie gemaakt door de tri tip eerst langzaam te garen op de BBQ en daarna heet af te grillen. Eerst marineren met verse kruiden en de combinatie met gevulde aubergines is echt geweldig. Een andere variant met aubergine is de aubergine met avocado salsa.

Je hoeft dit gerecht natuurlijk niet op de BBQ te maken. Bak de maminha in een hete pan in een beetje olijfolie rondom aan. Leg het vlees in een ovenschaal en gaar het verder op 150 graden in de oven. Na 20 minuten garen plaats je de gevulde aubergines erbij.

Voorbereiding maminha

  1. Haal ten eerste het vlees twee dagen voor de bereiding uit de diepvries en laat het vlees langzaam ontdooien in de koeling.
  2. Pel vervolgens de knoflook en haal de blaadjes van de rozemarijn en snipper heel fijn.
  3. De bovenzijde van de maminha is voorzien van een vetlaag die we laten zitten. Snijd de vetlaag kruiselings in met een scherp mes en probeer het vlees niet te raken.
  4. Wrijf daarna het vlees in met olijfolie en breng op smaak met zout, versgemalen peper en de knoflook met rozemarijn. Snijd de citroen door de helft en besprenkel het vlees met een beetjes sap van de citroen.
  5. Leg ten slotte het vlees terug in de koeling om minimaal twee uur te marineren.

Voorbereiding gevulde aubergine

  1. Pel ten eerste de ui en de knoflook en snipper de ui samen met de tijm en salie.
  2. Neem het brood en snijd de korstjes eraf en snijd het brood vervolgens in kleine blokjes.
  3. Zet een pan op het vuur om de saus te maken voor de vulling. Schenk een beetje olijfolie in de pan en fruit de ui aan samen met de geperste knoflook, tijm en salie.
  4. Schenk vervolgens de gepelde tomaten en maak ze kapot met een pollepel. Breng de saus aan de kook en voeg de azijn en suiker toe. Laat de saus rustig koken voor ongeveer 20 minuten. Proef de saus en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  5. Snijd de aubergine in de lengte door de helft en verwijder het vruchtvlees in het midden. Zorg ervoor dat je een soort bootje krijgt maar heel niet al het vruchtvlees weg.
  6. Vul de aubergine direct met de tomatensaus en voorzie de bovenzijde met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, broodkruim en stukjes mozzarella.

Bereiding tri tip BBQ en gevulde aubergine

  1. Maak ten eerste je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg vervolgens twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats één plate setter en de roosters. We gaan namelijk direct en indirect barbecueën.
  2. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 150 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
  3. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
  4. Leg vervolgens de tri tip op de barbecue boven het indirecte gedeelte met de vetzijde naar boven en sluit de deksel.
  5. Wacht tot het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 46 graden. Verwijder het vlees bij de juiste kerntemperatuur en leg het op een snijplank.
  6. Zet alle schuiven van de barbecue open omdat we meer hitte nodig hebben om het vlees te searen boven directe hitte.
  7. Leg daarna de aubergines boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel tot de temperatuur van de barbecue rond de 250 graden is.
  8. Gril als laatste het vlees boven het directe gedeelte aan beide zijden voor ongeveer 2 tot 3 minuten per zijde.
  9. Haal de tri tip van de BBQ en sluit de deksel en zet de schuiven weer voor 3/4 dicht en gaar de aubergines terwijl het vlees aan het rusten is.
  10. Na het rusten van ongeveer 10 minuten kan het vlees worden aangesneden haaks op de draad. Controleer hoe de draad loopt om een klein stukje van de tri tip te snijden.
  11. Serveer het vlees samen met de gevulde aubergines.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(0)
Volg onze socials!
10% korting!