• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding
Bereiding
Aantal porties
Keuken Rundvlees
ribeye bereiden

In onze nieuwe blog leggen we jou alles uit over de ribeye. Hoe bereid je nu een ribeye op de BBQ bijvoorbeeld of in de oven. Er zitten verschillen tussen de diverse soorten bereidingen van een ribeye. Het is bijvoorbeeld afhankelijk of je een ribeye wil bereiden aan het stuk of dat je kiest voor een steak. Als je een steak hebt, is de dikte weer belangrijk voor de manier van bereiden. Op onze website kun je diverse soorten ribeye kopen. Van een mooie gemarmeerde ribeye tot wagyu ribeye uit Japan of Amerika. Iedere ribeye heeft zo zijn eigen kenmerken en karakter.

ribeye heel

Wat is een ribeye?

Een ribeye is een heerlijk stuk rundvlees afkomstig van de rib van het rund. Het is een steak die vol van smaak is en lekker mals doordat het vlees is voorzien van een mooie marmering. De marmering in het vlees geeft tijdens de bereiding extra smaak aan het vlees. De mate van marmering is afhankelijk van het runderras en de voeding. Er zijn diverse vleesbenamingen die voorzien zijn van de ribeye. Denk hierbij aan de tomahawk steak of cote de boeuf. Beide zijn een ribeye maar dan is het bot nog aanwezig.

Wellicht vraag je jezelf af waar ribeye de naam toch aan te danken heeft. Er zijn verschillende verklaringen die de ronde doen. Allereerst hoor je weleens dat de ronde vorm van de spier waar het vlees uit gesneden wordt doet denken aan de ronding van het oog. Of men denkt dat ribeye zo heet omdat het wordt gesneden van het zogenaamde eye van de rib. Als laatste is er dan het idee dat het kleine stukje vet in het midden van het vlees het geheel op een oog laat lijken. In ieder geval is zeker dat dit vlees botermals is.

Ribeye bakken

Een ribeye kun je net als ieder ander soort vlees op diverse manieren bereiden waar bakken er eentje van is. Wanneer je een steak hebt kun je deze het beste bakken omdat bereiding in de oven niet veel toevoegt. Dep het vlees eerst droog met keukenpapier en breng op smaak met een zout. Je hoeft een steak niet op kamertemperatuur te laten komen. De bereidingstijd wordt er alleen korter door. Zet een pan hiervoor op hoog vuur met een beetje olijfolie en wacht tot de olijfolie heet is. Leg de ribeye in de pan en bak beide zijden bruin in ongeveer 2 minuten. Draai het vlees pas om wanneer het vlees loslaat in de pan. Dit is een teken om het vlees te keren.

Zet het vuur lager en voeg een klont boter toe en eventueel verse kruiden. Draai nu de ribeye steak regelmatig om en schep met een lepel de gesmolten boter over de ribeye. Bak de ribeye in de pan tot medium-rare of je moet een andere garing wensen. Voor ons is medium-rare perfect voor rundvlees! Vergeet niet om het vlees even te laten rusten voordat je het vlees serveert.

ribeye pan

Ribeye bereiden in de oven

Een ribeye kun je natuurlijk ook bereiden in de oven. Dit doe je vooral wanneer het een groot stuk is zoals onze ribeye aan het stuk. Het is namelijk lastig om een ribeye aan het stuk te bereiden in een pan. Je krijgt dan een veel te groot deel van het vlees dat well done is en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dep het vlees eerst droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en bijvoorbeeld verse kruiden. Je kunt natuurlijk ook een lekkere dry-rub gebruiken uit ons assortiment of zelf een dry-rub maken. Zet een pan op hoog vuur met olijfolie en een beetje boter en bak hierin de ribeye rondom bruin. Verwarm de oven voor op 150 graden en plaats de ribeye met ovenschaal in de oven. Voorzie de ribeye van een kerntemperatuurmeter en stel deze in op 52 graden. Haal de ribeye uit de oven bij de gewenste temperatuur en laat het vlees voor ongeveer 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. De kerntemperatuur stijgt hierdoor nog een aantal graden waardoor je ongeveer 4 graden lager moet aanhouden dan de gewenste temperatuur.

Ribeye op de BBQ

Op de BBQ heb je diverse technieken om vlees te bereiden zoals een ribeye. Je kunt het vlees eerst indirect garen op een lage temperatuur en daarna op hoge temperatuur grillen boven directe hitte. Dit noemen we de reverse sear methode. Wanneer pas je de reverse sear methode toe op een ribeye. Eigenlijk is dit heel makkelijk om te bepalen. Wanneer je ribeye een dikte heeft van meer dan 2 cm gebruik je de reverse sear methode. Breng hiervoor eerste de ribeye op smaak en regel je barbecue of kamado naar een temperatuur van tussen de 120 en 150 graden. Leg de ribeye boven het indirecte gedeelte van de BBQ. Een indirect gedeelte maak je door het gebruik van een deflector plaat of door de kolen aan de zijkant te schuiven van de BBQ. Leg de ribeye op het rooster en sluit de deksel tot de kerntemperatuur van de ribeye ongeveer 46 graden is. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gewenste garing. Haal de ribeye van de BBQ en regel de BBQ naar een temperatuur van meer dan 250 graden om de ribeye een mooie kleur te geven. Leg de ribeye boven het directe gedeelte en grill rondom bruin. Haal het vlees van de BBQ en laat rusten voor ongeveer 15 minuten voordat je het vlees aansnijd.

Een steak grill je boven directe hitte en draait regelmatig de stesak om tot ongeveer 4 graden onder de gewenste kerntemperatuur. Grill de steak aan beide zijden tot deze mooi verkleurd is. Eventueel kun je de steak nog iets verder garen boven het indirecte gedeelte mocht de ribeye toch iets te dik zijn. Haal de ribeye van de BBQ en laat de ribeye ongeveer 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

ribeye steak

Kerntemperatuur ribeye

De kerntemperatuur van een ribeye is net als ieder ander stuk vlees. Het is afhankelijk van wat jezelf lekker vind. Zelf vinden wij ribeye het lekkerste als deze medium-rare wordt gebakken of gegrild.

  • Voor rare houd je een kerntemperatuur aan van tussen de 50 en 52 graden
  • Voor medium-rare een temperatuur van tussen de 55 en 58 graden
  • Medium tussen de 60 en 63 graden
  • Medium well done tussen de 65 en 67 graden
  • Voor well done is de kerntemperatuur van de ossenhaas hoger dan 70 graden

Het is echter zonde om zo’n mooi stuk vlees te bereiden op een hogere kerntemperatuur dan medium vinden wij.

Ribeye recepten

Op onze website staan inmiddels diverse recepten met ribeye. Wij hebben een heerlijk eenpansgerecht gemaakt met onze kalfsribeye aan het stuk. Of wat dacht je van een heerlijk gekruide cote de boeuf met knoflook. Deze is echt geweldig om een keer te bereiden. Je kunt er natuurlijk ook een tomahawksteak voor gebruiken of een ribeye steak zonder been.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

10% korting!