• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding
Bereiding
Aantal porties
Keuken Rundvlees
ossenhaas bakken

Een ossenhaas kun je op diverse manieren bereiden en wij leggen het jou allemaal uit in deze blog over de bereiding van ossenhaas op diverse manieren. Je kunt een ossenhaas bereiden op de BBQ of bakken in een pan en zelf garen in een oven. Er zitten verschillen tussen de diverse soorten bereiding en het is ook afhankelijk van welke ossenhaas je besteld. Wij hebben een ruim assortiment op onze website van de ossenhaas. Of je nu opzoek bent naar een ossenhaas aan het stuk om bijvoorbeeld beef wellington te maken of geportioneerd als steak. Er zijn diverse soorten ossenhaas uit verschillende landen verkrijgbaar of je nu gaat voor een Wagyu A5 ossenhaas of onze ossenhaas USA prime. Een eenvoudig gerecht voor door de week met onze ossenhaas tourndos is de Lady Steak met paddenstoelen.

ossenhaas kerntemperatuur

Wat is een ossenhaas?

Ossenhaas is rundvlees en het malse deel van een rund. Een hele ossenhaas weegt tussen de twee en vijf kilo afhankelijk van het rund. Er zijn diverse benamingen voor ossenhaas gezien het in Nederland ook wel biefstuk van de haas wordt genoemd. Ook worden namen gebruikt zoals tenderloin, tournedos en chateaubriand. De tournedos is een steak die is gesneden uit de ossenhaas en de chateaubriand is het dikste deel van de ossenhaas. De tenderloin is de Engelse benaming voor ossenhaas zoals wij hem kennen.

Ossenhaas bakken

Je kunt een ossenhaas op diverse manieren bereiden waar bakken er eentje van is. Dep eerst het vlees droog met keukenpapier. Bak de ossenhaas rondom bruin in een beetje olijfolie in een hete pan. Daarna zet je het vuur lager en voegt boter toe en eventueel verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Dit is de ideale bereidingen voor een ossenhaas die gesneden is als een tournedos. De dikte en de begin temperatuur van de ossenhaas bepaald de duur van de bereiding. Het is niet noodzakelijk om het vlees vooraf uit de koeling te halen maar kruid het vlees met zout ongeveer een half uur van te voren zodat het zout in het vlees kan trekken. Het is belangrijk om het vlees eerst rondom bruin te bakken en als het vuur lager staat gaar je het vlees langzaam naar de gewenste garing. Schep tijdens de bereiding de gesmolten boter over het vlees en draai regelmatig.

Je kunt deze methode ook toepassen op een ossenhaas aan het stuk echter is het beter om de ossenhaas verder te garen in een oven. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatiger gaart dan wanneer je het voor een langere tijd blijft bakken in een pan. De perfecte kerntemperatuur voor ossenhaas is natuurlijk medium-rare. Houd een kerntemperatuur voor aan van tussen de 51 en 57 graden. Wanneer je een andere garing wenst scrol dan naar beneden voor de hele lijst met kerntemperaturen.

ossenhaas bakken pan

Ossenhaas bereiden in de oven

Een ossenhaas aan het stuk is perfect geschikt om te garen in de oven. Het is belangrijk dat de ossenhaas eerst rondom bruin wordt aangebakken in een pan voordat deze in de oven gaat. Dep het vlees eerst droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en eventueel peper. Bak het vlees rondom bruin in boter of olijfolie. Verwarm de oven voor op 150 graden zodat de ossenhaas direct na het bakken in de oven kan. Leg de ossenhaas in een ovenschaal en plaats in de oven. Voorzie de ossenhaas eventueel van een kerntemperatuur meter zodat je de juiste temperatuur in de gaten kunt houden.

Ossenhaas op de BBQ

Het bereiden van een ossenhaas op de BBQ kan op diverse manieren. Wanneer je een ossenhaas aan het stuk wil grillen start je door eerst het vlees langzaam indirect te garen op een temperatuur tussen de 120 en 150 graden. Grill het BBQ vlees tot een kerntemperatuur van rond de 8 graden onder de gewenste eind temperatuur. Haal de ossenhaas daarna van de BBQ en zet alle schuiven open en breng de BBQ naar een temperatuur van rond de 250 graden. Grill het vlees rondom af boven directe hitte tot de ossenhaas mooi verkleurd is. Haal de ossenhaas van de BBQ en laat rusten onder aluminiumfolie voor ongeveer 10 minuten. De kerntemperatuur stijgt dan nog een paar graden tijdens het rusten.

Wanneer je een ossenhaas als steak gaat bereiden of zoals ze het noemen een tournedos is het anders dan boven staat beschreven. Door de dikte van de tournedos kun je deze het beste bereiden door de tournedos direct te grillen. Het beste is om dit te doen op een gietijzeren rooster zodat je mooie grillmarks krijgt op het vlees. Grill beide zijden voor ongeveer 2 minuten op een temperatuur van rond de 250 graden tot het vlees mooi verkleurd is. Verplaats de tournedos eventueel naar het indirecte gedeelte om verder te garen naar de gewenste kerntemperatuur.

ossenhaas aan t stuk-2

Kerntemperatuur ossenhaas

De kerntemperatuur van een ossenhaas is net als ieder ander stuk vlees. Het is afhankelijk van wat jezelf lekker vind. Zelf vinden wij ossenhaas het lekkerste als deze medium-rare wordt gebakken of gegrild.

  • Voor rare houd je een kerntemperatuur aan van tussen de 50 en 52 graden
  • Voor medium-rare een temperatuur van tussen de 55 en 58 graden
  • Medium tussen de 60 en 63 graden
  • Medium well done tussen de 65 en 67 graden
  • Voor well done is de kerntemperatuur van de ossenhaas hoger dan 70 graden

Het is echter zonde om zo’n mooi stuk vlees te bereiden op een hogere kerntemperatuur dan medium vinden wij. De ossenhaas kan dan namelijk droog worden en dat is natuurlijk zonde.

Ossenhaas recepten

Je kunt de mooiste recepten maken met ossenhaas en het is een genot om te eten. Op onze website staan inmiddels diverse recepten met ossenhaas. Of deze nu gesneden is als een tournedos of aan het stuk is bereid. Een geweldig recept om te maken tijdens de feestdagen is bijvoorbeeld een beef wellington met ossenhaas. Of wat dacht je van een tournedos met pastinaakpuree? Het is een geweldige combinatie om te bereiden.

Wil je eens gek doen? Denk dan eens aan een gevulde ossenhaas. Het is niet iets wat vaak wordt gedaan met ossenhaas maar wij vonden het een echt succes.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
10% korting!