• Gratis thuisbezorgd vanaf €70,-

  • Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Iberico Frenched rack BBQ met Espinacas a la Catalana

Chefkok Inamood, vrijdag 27 augustus 2021

Genieten van een mooi stuk vlees met z’n alle hoeft natuurlijk niet alleen met de feestdagen. Wat dacht je van een heerlijk gerecht met Spaanse invloeden zoals deze Iberico Frenched rack met Spaanse bijgerechten van de BBQ. Het Iberico varken is vol van smaak en lekker in combinatie met de espinacas a la Catalana met Spaans gekruide krieltjes. Espinacas is eigenlijk gewoon spinazie maar door de toevoeging van de overige ingrediënten krijgt je een smaakvolle spinazie die echt super lekker is. Serveer daarbij de langzaam gegaarde rack van het Iberico varken en je hebt een geweldig gerecht om te serveren. De bijgerechten zijn helemaal niet moeilijk. Je moet wel even kijken naar de timing van het geheel. Begin bij ongeveer 10 graden voordat het vlees gaar is met het bakken van de aardappelen en de spinazie kun je klaar maken net voordat het vlees van de barbecue gaat en 10 minuten moet rusten.

iberico varken

Iberico varken

Velen van ons kennen het Iberico varken van naam en dat het super smaakvol vlees is. Het Iberico varken is net als Japans Wagyu een beschermde soort. De bescherming gaat zelfs zover dat niet alleen de naam beschermd is, maar ook het hele proces van geboorte tot slacht. Het Iberico varken is namelijk alleen te vinden op het Iberische schiereiland. Vergelijk je het Iberico varken met een ander ras, dan zie je het terug in de concentratie intramusculair vet. Intramusculair vet geeft smaak aan het vlees en zorgt dat het vlees sappig blijft tijdens de bereiding. Het vet smelt namelijk gedeeltelijk tijdens de bereiding en dat trekt in het vlees. Een heel bekend stuk Iberico vlees is secreto wat ook wel het best bewaarde geheim genoemd wordt. Misschien is de Iberico secreto wel het lekkerste stuk Iberico vlees!

iberico rack grillen

Ingrediënten

  • 1 Iberico rack
  • 1 theelepel knoflook
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel versgemalen peper
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • verse tijm
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemalen mosterdzaad
  • zout
  • verse rozemarijn
  • olijfolie

Ingrediënten bijgerechten

  • 350 gram spinazie
  • 3 teentjes knoflook
  • pijnboompitten
  • handvol rozijnen
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper
  • krieltjes
  • paprikapoeder
  • tijm
  • rozemarijn

iberico varken bbq

Voorbereiding

  1. Haal het vlees minimaal twee dagen voor de bereiding uit de vriezer en laat de Iberico Frenched rack ontdooien in de koeling.
  2. Na één dag ontdooien haal je het vlees uit de koeling en gaan we het vlees marineren. Verwijder hiervoor eerst het vlies aan de achterzijde van het vlees en snijd het vet kruiselings in.
  3. Haal de blaadjes van de rozemarijn en tijm en hak ze fijn.
  4. Meng alle kruiden voor de dry-rub door elkaar of gebruik een lekkere pork rub. Wrijf de Iberico French rack in met een beetje olijfolie, en strooi er vervolgens zout over en de verse kruiden.
  5. Wrijf de dry-rub over het vlees en wikkel het vlees in vershoudfolie. Leg het vlees terug in de koeling tot de volgende dag.

Bereiding bijgerechten

  1. De bijgerechten kun je in een skillet maken op de barbecue of gewoon in de keuken. Wanneer je ze op de barbecue wil bereiden heb je een tweede barbecue nodig.
  2. Wel ten eerste de rozijnen in water voor ongeveer een uur.
  3. Pel de knoflook en snipper deze heel fijn.
  4. Snijd de krieltjes door de helft en spoel ze af onder stromend water. Schenk de krieltjes in een kom en schenk er een beetje olijfolie over en hussel door elkaar zodat de krieltjes bedekt zijn met een beetje olijfolie. Breng vervolgens de krieltjes op smaak met zout, versgemalen peper, paprikapoeder, verse tijm en rozemarijn. Meng de kruiden door de krieltjes.
  5. Zet een pan op het vuur en voeg de krieltjes toe. Bak de krieltjes tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  6. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en bak de knoflook als eerste voor ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de pijnboompitten toe en bak tot ze licht verkleuren. Schenk de rozijnen af zodat er geen water meer bijzit en voeg de rozijnen bij de knoflook en pijnboompitten. Let op dit kan gaan spetten door het water.
  7. Bak dit voor één minuut en voeg de spinazie toe. Bak tot de spinazie gaar is en blij in de tussentijd regelmatig roeren.
  8. Serveer de spinazie en de aardappelen in een een kom of schaal bij het vlees.

recept iberico rack

Bereiding Iberico Frenched Rack op de BBQ

  1. Haal ten eerste de Iberico Frenched rack uit de koeling ongeveer 30 minuten voordat deze op de BBQ gaat.
  2. Maak vervolgens je kamado aan door de kolenmand geheel te vullen met houtskool. Voeg hierna twee wokkels toe en maak deze aan. Wacht even 5 minuten tot de BBQ aan is en plaats de plate setters en de roosters. We gaan namelijk indirect barbecueën. Wil je het vlees ook een rooksmaak geven dat is het verstandig om een aantal chunks toe te voegen voor de rooksmaak.
  3. Sluit de deksel en laat de kamado op een temperatuur komen van rond de 120 graden en sluit de schuiven voor 3/4.
  4. Maak het rooster schoon met een borstel en wrijf het daarna schoon met een stukje keukenpapier en zonnebloemolie.
  5. Leg de Iberico Frenched rack in het midden op de barbecue en voorzie het vlees eventueel van een kerntemperatuurmeter.
  6. Sluit de deksel en wacht tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Haal het vlees van de barbecue en laat het voor ongeveer 10 minuten rusten onder alminiumfolie, maar pak het vlees niet hiermee in.

Serveer de Iberico Frenched rack met de Spaanse krieltjes en de Espicacas a la Catalana. Snijd het vlees aan op tafel door met een scherp mes tussen de botten te snijden. Succes met de bereiding en veel Grillfun!

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?