• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 180 minuten
Aantal porties 6 personen
Keuken Barbecue
Hongaarse Goulash

Een heerlijk stoofgerecht!

Hongaarse Goulash met varkensvlees en paprika, lekker buiten gekookt boven vuur. Je kunt dit heerlijke gerecht natuurlijk ook bereiden in de BBQ of binnen op het fornuis. Deze Hongaarse stoofschotel maak je in een Dutch Oven wanneer je gebruik maakt van vuur of de BBQ. Het is een eenvoudig gerecht wat alleen tijd kost door het stoven.

6 personen

Ingrediënten voor 6 personen

  • 2,5 kg varkensschouder aan één stuk
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 potten runderbouillon van 350 ml
  • 4 teentjes knoflook
  • 7 paprika's
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 g
  • 2 grote uien
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 8 vastkokende aardappels
  • 1 winterpeen
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 6 eetlepels paprikapoeder
  • 4 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout en versgemalen peper
  • 400 gram rijst

In ieder land wordt een stoofpot als deze beschouwd als Goulash maar op z’n Hongaars betekent het soep en is het geen stoofgerecht. Wat wij Goulash noemen heet in Hongarije Pörkölt. Hongarije is een groot land in vergelijking bij Nederland en in elke hoek van het land is de Pörkölt anders. Ik maakte deze met boston butt maar het wordt ook gemaakt met rundvlees en zelfs met vis. Het idee van een recept is natuurlijk dat je het identiek maakt of dat je het gebruikt als inspiratie. Dit is dan ook onze versie van Goulash :).

Dit gerecht kun je natuurlijk ook bereiden in de barbecue gezien diverse barbecues een optie hebben voor de Dutch Oven. Of je het nu maakt in de barbecue of boven vuur, de bereiding blijft dus hetzelfde.

Bereiding

  1. Was de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
  2. Snijd ten eerste de paprika’s en de uien in ringen en snipper de knoflook.
  3. Schil vervolgens de aardappelen en de wortel.
  4. Snijd de aardappelen in blokjes en de wortel in halve ringen.
  5. Zet de aardappelen in water tot ze nodig zijn om verkleuring te voorkomen.
  6. Kruid het vlees met zout en versgemalen peper en bestrooi het vlees met de bloem.

Dutch Oven bereiding Hongaarse Goulash

  1. Gerechten maken in de Dutch Oven kan op drie manieren, boven vuur, met briketten of in de barbecue. In dit gerecht heb ik gekozen om het klaar te maken boven vuur. Als je de beschreven temperaturen gebruikt kan het niet mis gaan.
  2. Maak ten eerste een vuur en hang de Dutch Oven er boven en smelt en klont boter.
  3. Leg het vlees vervolgens erin en braad het vlees in de Dutch Oven in circa 5 minuten rondom bruin.
  4. Voeg na ongeveer twee minuten de blokjes gerookte spek toe en roer regelmatig.
  5. Wanneer het vlees bruin is kan deze uit de Dutch Oven worden gehaald. (Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het vlees te snijden in blokken van ongeveer 3 cm, persoonlijk laat ik het aan één stuk)
  6. Voeg vervolgens de uien, paprika’s, knoflook en de kruiden toe en roer alles goed door elkaar.
  7. Voeg het vlees weer toe als de uien glazig zijn en zorg ervoor dat het vlees op de bodem ligt van de Dutch Oven.
  8. Schenk daarna de tomaten de bouillon en eventueel het water toe. Zorg dat het vlees net bedekt is door de saus.
  9. Voeg vervolgens de verse tijm en de laurierblaadjes toe.
  10. Breng het geheel nu aan de kook zonder deksel, dit omdat je dan beter zicht hebt.
  11. Hongaarse Goulash moet namelijk langzaam sudderen en dat kunnen we realiseren door het net aan de kook te brengen. Het is dus heel belangrijk dat als de deksel erop gaat dat het heel rustig blijft pruttelen. Het sudderen of stoven van vlees doe je op een temperatuur van rond de 110 graden omdat je anders alles kapot kookt en dat zou zonden zijn. In veel recepten over stoven in een Dutch Oven met gebruik van een barbecue zie ik temperaturen staan van 170 of 180 graden. Let vooral op dat het rustig moet koken. Met briketten kun je anderzijds spelen met een aantal eronder en een aantal erop. Boven vuur haal ik het hout onder de Dutch Oven weg en maak een vuur ernaast waar ik regelmatig het verkoolde hout onder de Dutch Oven leg zodat deze rustig blijft pruttelen.
  12. Laat de Hongaarse Goulash nu gedurende twee uur rustig verder pruttelen, terwijl je geniet van de warmte of een bier!
  13. Na twee uur mag de deksel eraf en kunnen de aardappelen en de wortels worden toegevoegd.
  14. Laat dit gedurende een uur rustig pruttelen zonder deksel zodat de saus kan indikken.
  15. Haal na een uur het vlees uit de Dutch Oven en trek deze met twee vorken uit elkaar. Dit kan natuurlijk ook in de Dutch Oven maar voor het gemak op een snijplank en daarna weer toevoegen en alles goed door elkaar roeren.
  16. Kook vervolgens de rijst, ongeveer 30 minuten van te voren.

Serveer de Hongaarse Goulash, bijvoorbeeld lekker met rijst.

Tip: Hou je van pittig voeg dan 1 rode peper toe aan dit recept. Je kunt de rijst ook vervangen door gekookte aardappelen en het wordt pas echt genieten met een speciaalbier of een mooi glas rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(1)
Volg onze socials!
10% korting!