• Kies zelf de gewenste leverdag

  • Leveringen tussen 17.00 uur en 22.00 uur

  • Gratis thuisbezorgd vanaf €100,-

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 120 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Wild
Hazenpeper

Een echte klassieker!

Hazenpeper is voor velen een klassieker uit de Nederlandse en Duitse keuken om te serveren tijdens de feestdagen. Niet voor niks is het daarom een gerecht wat nog veelvuldig wordt gemaakt. Hazenpeper is perfect om een dag voor de feestdagen te bereiden gezien hazenpeper na een dag in de koeling nog lekkerder is. Je hebt dan ook veel minder stress en kunt genieten van je gezelschap tijdens de feestdagen!

4 personen

    Ingrediënten voor 4 personen

    Ingrediënten hazenpeper

    • 4 hazenbouten
    • 150 gram boter
    • 50 gram bloem
    • 500 ml wildfond
    • 200 gram ontbijtkoek
    • 100 gram zilveruitjes
    • 250 gram kleine champignons
    • zout en versgemalen peper

    Ingrediënten marinade

    • 500-750 ml rode wijn (Bordeaux)
    • 1 wortel
    • 2 stengels bleekselderij
    • 3 teentjes knoflook
    • 5 jeneverbessen
    • 2 kruidnagels
    • 10 peperkorrels
    • verse tijm en rozemarijn
    • 2 laurier blaadjes

    Hazenpeper wordt traditioneel gezien gemaakt van de mindere delen van een haas zoals de poten doordat deze iets taaier zijn. Het zou zonden zijn om hazenpeper te bereiden van bijvoorbeeld de rug omdat het vlees daar super mals is. In dit recept hebben wij gekozen voor een combinatie van hazenbouten en konijnenbouten. In het traditioneel recept gebruik je natuurlijk alleen hazenbouten. Wij vonden het echter een verrassende combinatie. De zuren in de wijn zorgen ervoor dat het vlees van de bouten mals worden. Daarom is het belangrijk dat je het vlees minimaal 24 uur in de marinade legt.

    Serveer bij de hazenpeper aardappelpuree en rodekool met appeltjes. Een lekkere Bordeaux die je gebruikt hebt voor de marinade kan natuurlijk niet ontbreken!

    Voorbereiding marinade

    1. Haal de hazenpoten of konijnenpoten een dag voor de bereiding uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koeling tot gebruik.
    2. Maak de wortel schoon en snijd in plakken.
    3. Snijd de kontjes van de bleekselderij en schil lichtjes met een dunschiller. Snijd de bleekselderij vervolgens in plakjes.
    4. Pel de knoflook en pers deze uit boven een schaal voor de marinade.
    5. Leg de hazenbouten in de schaal en voeg de groenten toe en alle overige ingrediënten uit de marinade lijst. Kneus de peperkorrels vooraf zodat ze meer smaak afgeven.
    6. Schenk als laatste de rode wijn in de schaal tot de hazenbouten bedekt zijn met een laagje wijn. Wanneer dit niet lukt is het belangrijk om de hazenbouten na 12 uur te keren zodat de andere zijde ook gemarineerd wordt.
    7. Dek de schaal af en plaats voor minimaal 24 uur in de koeling.

    Bereiding hazenpeper

    1. Haal de hazenbouten na 24 uur uit de marinade en schenk de rode wijn met groenten in een zeef.
    2. Giet de rode wijn in een pan en breng deze aan de kook.
    3. Bak ondertussen in boter de hazenbouten rondom bruin en vergeet ze niet vooraf te kruiden met zout, versgemalen peper en strooi de bloem over de bouten.
    4. Haal na deze stap de hazenbouten uit de pan en voeg de groenten toe in de pan. Bak de groenten op laag vuur voor een aantal minuten.
    5. Leg vervolgens de hazenbouten terug in de pan en blus af met de marinade van rode wijn. Voeg als laatste de wildbouillon toe totdat de hazenbouten volledig bedekt zijn met vocht.
    6. Breng de saus aan de kook en plaats een deksel. Laat de hazenbouten sudderen op laag vuur voor ongeveer 2 uur tot het vlees gaar is.
    7. Haal de hazenbouten uit de pan en zet weg tot later.
    8. Verkruimel de ontbijtkoek en voeg toe aan de saus. Roer de ontbijtkoek goed door de saus tot deze helemaal is opgelost. Als het goed is heb je nu een mooie dikte saus. Wanneer de saus te dun is laat je de saus nog even rustig inkoken.
    9. Maak de kleine champignons schoon en voeg ze toe aan de saus samen met de zilveruitjes en de hazenbouten. Laat de hazenpeper rustig sudderen voor 20 minuten.
    10. Haal de hazenbouten uit de saus en pluk met een vork het vlees eraf. Leg het vlees terug in de pan en proef of de smaak naar wens is. Breng eventueel verder op smaak met zout en versgemalen peper.
    11. Schud de hazenpeper in een mooie schaal en maak het af met fijn gesneden peterselie.

    Eet smakelijk!

    Wat vond je ervan?
    Recept delen

    Wij denken dat je deze ook wel lust!

    Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

    10% korting!