• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

 • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €70,-

 • Hoogwaardige kwaliteit. Dat proef je!

Voorbereiding
Bereiding
Aantal porties
Keuken Rundvlees
entrecote bereiden

Entrecote kun je op diverse manieren bereiden en wij leggen het jou allemaal uit in deze blog over het bereiden van entrecote. Op onze website vind je diverse soorten entrecote gezien wij een breed assortiment hebben van dit heerlijke stuk rundvlees. Zo vind je op onze website entrecote gesneden als steak maar ook in zijn geheel. Je kunt zelf het gewenste gewicht selecteren en wij zorgen ervoor dat het bevroren bij jou wordt bezorgd.

Er zijn diverse soorten steaks met ieder zo zijn eigen smaak. Denk hierbij aan Entrecote uit Australië of een entrecote die 21 dagen gerijpt is met een geweldige marmering. Ben je opzoek naar iets bijzonders ga dan voor onze diverse Wagyu soorten zoals uit de USA of uit Japan. De entrecote uit Japan is van het Japannees black runderras en uit Amerika is zoals ze het noemen een cross breed. Een cross breed is een kruising tussen een Angus rund en een Japannees black. Je hebt dan nog steeds de intense marmering maar dan net iets minder als bij de Japannees black.

Wat is een entrecote?

Entrecote is een biefstuk met een mooie vetrand gesneden uit de rug van een rund. De entrecote bevindt zich achter op de rug van een rund waar men een rand vet laat zitten. Traditioneel snijdt men een entrecote van het ribstuk. Kijk je naar de rug van een rund, dan heb je eerst de riblappen, dan de rib-eye en als laatste de entrecote.

entrecote heel

Afhankelijk hoe van hoe de slager snijd is het ook mogelijk om de dunne lende (ossenhaas) met been te snijden. Dan krijg je de T-bone steak die geliefd is bij veel mensen die graag barbecueën. Door dit vlees loopt een gemarmerde en goed doorvoede spies. Deze zorgt voor de malsheid van de entrecote steak. Een entrecote heb je niet alleen van een rund maar is ook verkrijgbaar van het varken of kalf. Entrecote is geliefd bij veel mensen en wordt regelmatig gegeten als steak of men bereid de entrecote in zijn geheel. Tijdens het bereiden van de entrecote moet men goed rekeninghouden met de kerntemperatuur van de entrecote. Het is zonde om het vlees well done te bakken.

Entrecote bakken in de pan of de oven

Je kunt een entrecote bereiden door deze te bakken in een pan of in de oven. Er is echter een verschil wanneer je de keuze maakt voor het bereiden van een entrecote in de oven of door deze te bakken in een pan. Het is namelijk de dikte van de entrecote. Ga je voor een steak dan kun je deze het beste bakken in boter op hoog vuur. Wanneer de entrecote mooi verkleurd is zet je het vuur lager en bak je de entrecote tot de gewenste kerntemperatuur. Een overzicht van de kerntemperaturen voor entrecote staat onderaan in deze blog.

Je gaat voor een bereiding in de oven wanneer je een hele entrecote hebt. Een steak is namelijk een heel stuk dunner dan een hele entrecote. Een hele entrecote kun je lastig bakken in een pan door de dikte. In een braadpan op heel laag vuur zou eventueel wel kunnen. Echter is een oven dan veel handiger. Je kunt de entrecote kruiden voordat deze in de pan gaat met diverse verse kruiden of alleen met een beetje zout.

Voor de bereiding in een oven gaan we eerste de entrecote rondom aanbakken in boter. Je stelt de oven in op een temperatuur van 150 graden en laat deze opwarmen tijdens het aanbakken in de pan. Wanneer de entrecote mooi verkleurd is, leg je de entrecote in een ovenschaal. Je kunt de keuzen maken om aardappelen toe te voegen met groenten in de ovenschaal en deze mee garen. Het vet en de sappen van de entrecote druipen dan lekker over de aardappelen en groenten. Op onze website staat hier een heerlijk recept van online. Klik op de link om naar het recept te gaan!

entrecote kamado

Entrecote op de BBQ

Het bereiden van de entrecote op de BBQ of op een kamado is bijna identiek. Bij een barbecue kun je namelijk het vuur in zones indelen zoals een directe zone (boven de kolen) of een indirecte zone (niet boven de kolen). De kamado voorzie je van een plate setter om de entrecote niet in contact te brengen met directe hitte. Bij een normale barbecue plaats je de kolen aan één zijde of rondom zodat de entrecote niet in aanraking komt met directe hitte.

Entrecote steak

Wanneer we een steak gaan bereiden dan is de dikte van de entrecote steak belangrijk. Heb je een entrecote met een dikte van meer dan 2 cm dan gaan we de entrecote eerste indirect garen op een lage temperatuur van rond de 120 graden. Voeg bijvoorbeeld rookhout toe voor een lekkere rooksmaak. Afhankelijk van de gewenste garing halen we de entrecote van de BBQ bij een kerntemperatuur van 46 graden. Bouw de BBQ om voor directe hitte en laat de BBQ of Kamado op temperatuur komen van rond de 250 graden boven het rooster. Grill nu de entrecote steak aan beide zijn voor ongeveer 2 minuten tot de entrecote mooi verkleurd is en de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt.

In de entrecote dunner dan kun je deze direct boven de kolen grillen. Draai het vlees pas om als het vlees loslaat van het rooster. Grill beide zijden tot deze verkleurd zijn en meet regelmatig de kerntemperatuur.

Entrecote heel

Het bereiden van een hele entrecote is iets anders dan de bereiding in de oven. We starten namelijk met het langzaam garen van de entrecote op 120 graden in de barbecue op indirecte hitte. Voorzie de entrecote van een kerntemperatuur meter en stel deze in op de gewenste kerntemperatuur van bijvoorbeeld 46 graden. Stel de kerntemperatuur altijd ongeveer 6 tot 10 graden lager in dan de eind temperatuur die je wilt bereiken.

Heeft de entrecote de gewenste kerntemperatuur bereikt dan haal je het vlees van de BBQ of kamado. Bouw de BBQ om naar directe hitte en grill het vlees rondom aan tot deze mooi is verkleurd.

entrecote bbq

De entrecote laten rusten

Na de bereiding van het vlees laat je het vlees rusten onder aluminiumfolie. Leg de aluminiumfolie losjes op het vlees of gebruik een schone theedoek zodat het vlees niet te veel door gaart tijdens het rusten. De meningen zijn hier nogal over verdeeld maar kies wat jezelf prettig vindt. Een entrecote steak laat je ongeveer 5 minuten rusten na het bakken. Een hele entrecote tussen de 20 en 30 minuten. Het rusten is belangrijk zodat alle sappen zich kunnen verdelen in het vlees. Hierdoor blijft het vlees mooi mals na de bereiding.

Kerntemperatuur entrecote

Hoe zit het met de kerntemperatuur van een entrecote? Deze is allereerst afhankelijk van de gewenste garing. Kies je voor rare, ga dan voor een kerntemperatuur van 52°C. Wil je het vlees medium-rare bereiden, dan is 56°C ideaal. Bij medium ga je voor een kerntemperatuur van de entrecote van 60 graden. Voor de perfecte garing haal je de entrecote uit de pan of van de BBQ ongeveer 3 graden onder de gewenste kerntemperatuur. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van het vlees nog een aantal graden.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Handig voor je recept!
 • RVS bbq tang

  RVS Barbecue tang

  1 stuks
  18,90
 • rookhout chunks oak

  Rookhout | oak chunks

  1,5 kilo
  8,90
 • Rookhout chunks hickory

  Rookhout | Hickory chunks

  1,5 kilo
  14,90
Logo
Mega Actie! Bekijk onze acties! Kortingen tot 50%
Bestel nu!
Dit vonden anderen van dit recept
(1)
Volg onze socials!

Wij denken dat je deze ook wel lust!

Verbreed je smakenpalet en probeer ook deze recepten eens.

Altijd nieuwe recepten en aanbiedingen in je mailbox?