• Voor 22:00 uur besteld? Volgende avond geleverd

  • Gratis thuisbezorgd in NL vanaf €75,-

  • Hoogwaardige kwaliteit .

Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 60 minuten
Aantal porties 4 personen
Keuken Rundvlees
entrecote bereiden

Hoe bereid je een entrecote!

Entrecote kun je op diverse manieren bereiden en wij leggen het jou allemaal uit in deze blog over het bereiden van entrecote. Op onze website vind je diverse soorten entrecote. Wij hebben een breed assortiment van dit heerlijke stuk rundvlees. Zo vind je op onze website entrecote gesneden als steak maar ook in zijn geheel. Je kunt zelf het gewenste gewicht selecteren en wij zorgen ervoor dat het bevroren bij jou wordt bezorgd.

Ingrediënten

  • 1 entrecote
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Een perfecte entrecote bereiden

Een perfecte entrecote bereiden is helemaal niet moeilijk. Of je nu kiest om het vlees lekker te grillen op de BBQ of dat je het liever bakt in de pan of in de oven. In dit recept nemen wij jou mee hoe je dit mooie stuk rundvlees kunt bereiden op diverse manieren. Net als bij iedere bereiding zijn er diverse methoden. Wij leggen uit hoe wij ons vlees bereiden.

Wil je een entrecote kopen om de perfecte entrecote te bereiden? Bekijk dan eens ons assortiment en maak een keuze uit de diverse soorten. Selecteer het gewenste gewicht en voeg het product toe aan je winkelwagen.

Wat is de kerntemperatuur van een entrecote?

Hoe zit het met de kerntemperatuur van een entrecote? Deze is allereerst afhankelijk van de gewenste garing. Kies je voor rare, ga dan voor een kerntemperatuur van 52°C. Wil je het vlees medium-rare bereiden, dan is 56°C ideaal. Bij medium ga je voor een kerntemperatuur van de entrecote van 60 graden. Voor de perfecte garing haal je de entrecote uit de pan of van de BBQ ongeveer 4 graden onder de gewenste kerntemperatuur. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van het vlees nog een aantal graden.

De beste kruiden voor een entrecote

Wat zijn nu eigenlijk de beste kruiden voor een entrecote. Dit is natuurlijk heel persoonlijk maar wat altijd werkt is zout, knoflook en verse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Snipper de kruiden en de knoflook fijn en breng de entrecote op smaak met de kruiden en zout.

Je kan de entrecote ook droog of nat kruiden (marineren). Met marineren maak je bijvoorbeeld een mengsel met ketjap en andere kruiden en laat je dit voor een aantal uren in het vlees trekken. Bij droog marineren breng je het vlees op smaak met specerijen. Je kan de entrecote ook kruiden met een BBQ dry-rub. Dit wordt heel vaak gedaan als je het vlees bereid op de barbecue.

Entrecote bakken in de pan

Een entrecote bakken in de pan is helemaal niet moeilijk. Voor het bakken in een pan kies je voor een steak. Is de dikte van het vlees dikker dan 2 centimeter? Dan ga je voor de bereiding in de oven.

Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor de bereiding uit de koeling en dep het vlees droog. Kruid de entrecote met zout en laat voor een half uur intrekken. Wil je het vlees kruiden met verse kruiden? Doe dit dan tijdens de bereiding. Wil je het vlees marineren? Doe dit dan minimaal 2 uur voor de bereiding.

Zet een pan op hoog vuur met roomboter of een olie die tegen hoge hitte kan zoals zonnebloemolie. Zorg dat de pan goed heet is en leg het vlees erin. Bak de entrecote rondom goudbruin en voeg hierna het vuur lager. Smelt een koude klontboter in de pan en voeg eventueel knoflook en verse kruiden toe zoals tijm en rozemarijn. Schep de gesmolten boter over het vlees en keer regelmatig tot de gewenste garing. Haal het vlees uit de pan en laat ongeveer 5 minuten rusten.

Hoe lang moet je een entrecote bakken in de pan?

Hoe lang entrecote bakken in de pan is lastig te beantwoorden omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. Zoals de dikte van het vlees en de start kerntemperatuur. Om het vlees rondom goudbruin te krijgen kun je een tijd aanhouden van ongeveer 1 à 2 minuten per zijde. Het verder langzaam garen duurt dan nog ongeveer 5 minuten afhankelijk van de dikte.

Een entrecote op de BBQ bereiden

Voordat we het hoe bespreken is de indeling van de BBQ belangrijk om mee te beginnen. Het bereiden van de entrecote op de BBQ of op een kamado is bijna identiek. Bij een barbecue kun je namelijk het vuur in zones indelen zoals een directe zone (boven de kolen) of een indirecte zone (niet boven de kolen). De kamado voorzie je van een plate setter om de entrecote niet in contact te brengen met directe hitte. Bij een normale barbecue plaats je de kolen aan één zijde of rondom zodat de entrecote niet in aanraking komt met directe hitte.

Wanneer we een steak gaan bereiden dan is de dikte van de entrecote steak belangrijk. Heb je een entrecote met een dikte van meer dan 2 cm dan gaan we de entrecote eerste indirect garen. Is de entrecote dunner dan kun je deze direct boven de kolen grillen. Regel hiervoor de temperatuur van de barbecue naar rond de 250 graden. Leg het vlees op het rooster boven directe hitte en draai het vlees om na ongeveer 1 minuut tot het vlees loslaat. Draai regelmatig tot het vlees mooi verkleurd is en verplaats eventueel naar het indirecte deel om verder te garen tot de gewenste kerntemperatuur.

Hele entrecote op de BBQ

Voor het bereiden van een hele entrecote of een steak die dikker is dan 2 centimeter gaan we eerst de barbecue op een temperatuur regelen van 120 graden. Voeg bijvoorbeeld rookhout toe voor een lekkere rooksmaak. Leg het vlees op het rooster boven het indirecte deel en sluit de deksel. Afhankelijk van de gewenste garing halen we de entrecote van de BBQ bij een kerntemperatuur van 46 graden.

Bouw de BBQ om voor directe hitte en laat de BBQ of Kamado op temperatuur komen van rond de 250 graden boven het rooster. Grill nu de entrecote steak aan beide zijn voor ongeveer 2 minuten tot de entrecote mooi verkleurd is en de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt.

Hoe lang moet een entrecote op de BBQ?

Hoe lang het duurt voordat een entrecote op de BBQ de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt is afhankelijk van de dikte. Voor een entrecote van een kilo kun je een tijd aanhouden van ongeveer 60 minuten. Heb je een steak van dikker dan 2 centimeter, denk dan aan ongeveer 30 minuten.

Een entrecote uit de oven

Je gaat voor een bereiding in de oven wanneer je een hele entrecote hebt. Een steak is namelijk een heel stuk dunner dan een hele entrecote. Een hele entrecote kun je lastig bakken in een pan door de dikte. In een braadpan op heel laag vuur zou eventueel wel kunnen. Echter is een oven dan veel handiger. Je kunt de entrecote kruiden voordat deze in de pan gaat met diverse verse kruiden of alleen met een beetje zout.

Voor de bereiding in een oven gaan we eerste de entrecote rondom aanbakken in boter. Je stelt de oven in op een temperatuur van 150 graden en laat deze opwarmen tijdens het aanbakken in de pan. Wanneer de entrecote mooi verkleurd is, leg je de entrecote in een ovenschaal. Gaar het vlees tot de gewenste garing en haal uit de oven en laat nog 20 minuten rusten onder aluminiumfolie.

De entrecote laten rusten

Na de bereiding van de entrecote laat je het vlees rusten onder aluminiumfolie. Leg de aluminiumfolie losjes op het vlees zodat het vlees niet te veel door gaart tijdens het rusten. Een entrecote steak laat je ongeveer 5 minuten rusten na het bakken. Een hele entrecote tussen de 20 en 30 minuten. Het rusten is belangrijk zodat alle sappen zich kunnen verdelen in het vlees. Hierdoor blijft het vlees mooi mals na de bereiding.

Wil je niet dat het vlees te veel afkoelt tijdens het rusten? Plaats het vlees dan in de oven op een temperatuur van 50 graden en laat het hierin rusten.

Eet smakelijk!

Wat vond je ervan?
Recept delen
Altijd handig!
Dit vonden anderen van dit recept
(12)
Volg onze socials!
10% korting!